Buitenlandse politiek
BRD onder Kohl: 1982-1989
De door Kohl aangekondigde Wende had vooral betrekking op de binnenlandse politiek. Op het terrein van de buitenlandse politiek bleef de continuïteit en het vertrouwen van partners het belangrijkste parool.
Kohl en Mitterand gedenken de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog bij Verdun, september 1984
De regering-Kohl zette de Ostpolitik van de twee vorige regeringen voort. Dit ondanks het feit dat de CDU aanvankelijk felle kritiek had gehad op het beleid dat Brandt en Schmidt ten aanzien van de DDR voerden. De kredieten aan Oost-Duitsland bleven gehandhaafd en in 1987 bracht Honecker zelfs voor het eerst een officieel staatsbezoek aan de Bondsrepubliek.
De verdere ontwikkeling van de Europese integratie was voor Kohl het belangrijkste punt in de buitenlandse politiek. Een intensieve samenwerking met Frankrijk was hiervoor noodzakelijk. Duitsland mocht immers niet de indruk wekken dat het te veel macht naar zich toetrok in Europa. Kohl kon het goed vinden met de Franse president Mitterrand. In 1984 bezochten zij samen de slagvelden van Verdun. Hun minutenlange handdruk werd symbool voor de verzoening tussen Frankrijk en Duitsland.
Kohl en Mitterand wisten de in het slop geraakte Europese Gemeenschap nieuw leven in te blazen. In 1988 werd een plan van de voorzitter van de Europese commissie, Jacques Delors, om een gemeenschappelijke markt op te richten aangenomen. Daarna zou de kwestie van een Europese munt geregeld moeten worden.
Het benadrukte nog eens het succesvolle economische beleid van de Bondsrepubliek: terwijl de DDR vrijwel bankroet was, was de BRD economisch gezien gezichtsbepalend voor de Europese Unie geworden.