Geschiedenis:

Nieuwe omgang met het verleden
BRD onder Kohl: 1982-1989

Kohl wilde met zijn Wende ook een nieuwe omgang met het verleden bewerkstelligen. Dit betekende meer aandacht voor de positieve kanten van het Duitse verleden, dat verder reikte dan de donkere periode 1933-1945.

Nieuwe omgang met het verleden
© Bundesbildstelle, B 84542-9a
Richard von Weizsäcker hield als Bondspresident in 1985 een indrukwekkende rede bij de herdenking van de Duitse capitulatie.

Kohl wilde een museum voor de naoorlogse Duitse geschiedenis en de Duitse deling realiseren. Ook moest er een Duits historisch museum in Berlijn komen voor de geschiedenis tot 1945. In 1986-1987 werden de musea opgericht, in 1994 werden ze geopend.

Kohls herwaardering van de Duitse geschiedenis werd niet door iedereen positief ontvangen. Zijn niet altijd even handige uitspraken over het verleden van nazi-Duitsland werden door zijn critici in een kwaad daglicht geplaatst. Ook zijn plan om samen met de Amerikaanse president Reagan de 'gewone' Duitse soldaten te eren op de militaire begraafplaats Bitburg zorgde voor veel ophef, toen bleek dat op dezelfde begraafplaats ook leden van de Waffen-SS begraven lagen. Geenszins was hij van plan deze mensen te eren, maar de media doken er bovenop met een flinke rel als gevolg.

8 mei-rede von Weizsäcker

Bondspresident Richard von Weizsäcker wist met zijn beroemde 8 mei-rede in 1985 over de hele wereld positievere reacties op te wekken. In deze indrukwekkende, evenwichtige toespraak in het parlement ter herdenking van de capitulatie van Duitsland op 7-8 mei 1945 stelde Von Weizsäcker dat de achtste mei gezien moest worden als een dag van bevrijding, ondanks het leed dat zoveel landgenoten daarna en daardoor ondervonden. Bovendien besteedde hij aandacht aan de vele soorten slachtoffers van het nazi-regime
.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger