Geschiedenis:

Der totale Krieg
Samenvatting, 1939-1945

Met de inval in Polen begon de Tweede Wereldoorlog, die meer dan 50 miljoen levens kostte. De oorlog leek aanvankelijk succesvol te verlopen, maar keerde zich na de inval in de Sovjet-Unie en de oorlogsverklaring aan de V.S. tegen nazi-Duitsland, Het land werd verslagen en verdeeld. Zijn inwoners moesten leren omgaan met een besmet verleden.

Der totale Krieg
© Bundesarchiv, Bild 146-1969-125-75
Duitse soldaten bouwen een legerbrug in Maastricht. In de eerste oorlogjaren leken de Duitsers onoverwinnelijk.

Stond de Eerste Wereldoorlog met al haar gruwelen de meeste Europeanen nog vers in het geheugen, de Tweede overtrof deze op vele fronten: er werden meer verwoestingen aangericht, er vielen meer burgerdoden en er werden meer oorlogsmisdaden gepleegd. De misdaden van de nationaal-socialisten waren niet alleen van een onvoorstelbare wreedheid, ze werden ook met een weloverwogen nauwgezetheid uitgevoerd.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog verloren wereldwijd meer dan 50 miljoen mensen het leven. Een kwart van het totaal aantal oorlogsslachtoffers kwam om in de nazi-concentratiekampen: 6 miljoen Joden, 1,5 miljoen politieke gevangenen en talloze Sinti, Roma, Jehovagetuigen, vrijmetselaars, andere vervolgde minderheden, Polen, Oekraïners en Russische krijgsgevangen.

De eerste jaren van de oorlog leken de nazi’s militair vrijwel onoverwinnelijk, met hun strategische overwicht en superieure slagkracht. Maar uiteindelijk waren Wehrmacht en SS niet opgewassen tegen de gecombineerde inzet van het Rode Leger aan het oostfront, en het Britse en Amerikaanse leger in het Westen.

Hoewel vanaf 1943 duidelijk was dat Duitsland de oorlog niet meer kon winnen, wilden de nazi’s niet van opgeven weten. Op 18 februari beloofde Joseph Goebbels in het Sportpalast van Berlijn zijn gehoor nog der Totale Krieg. Alles zouden de Duitsers moeten riskeren voor de overwinning. Maar die bleef uit en Hitler weigerde te capituleren. Dat gebeurde uiteindelijk toch op 8 mei 1945, nadat Hitler zelfmoord had gepleegd.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger