Omstreden Elbebrug mag toch gebouwd
Nieuws

Achtergrond - 7 juni 2007

(7 juni 2007) Het bezwaar van de stad Dresden tegen de bouw van een omstreden brug over de Elbe is afgewezen door de hoogste Duitse rechtbank. Met de bouw van de brug riskeert Dresden zijn Werelderfgoed-status te verliezen.

Ook de laatste poging van de stad Dresden om de bouw van de hypermoderne Waldschlösschenbrücke te verhinderen, is op niets uitgelopen. Het Bundesverfassungsgericht verwierp de klacht van de gemeente Dresden tegen het oordeel van het Saksische bestuursgerecht in maart van dit jaar, dat de aanleg van de brug had goedgekeurd. Dresden dreigt zo zijn in 2004 verkregen Werelderfgoed-predicaat kwijt te raken. In juli 2006 had Unesco het Kulturlandschaft Dresdener Elbedal als waarschuwing tegen de brug al op haar rode lijst geplaatst. Unesco zag de Waldschlösschenbrücke in zijn huidige ontwerp als een "onherstelbare beschadiging van de unieke kwaliteiten van het Elbedal." Duitsland werd dringend verzocht om de bouwplannen op te bergen en naar alternatieve oplossingen te zoeken. Inspanningen om tot een compromis te komen tussen Dresden, de deelstaat Saksen en Unesco waren tot nu toe vergeefs.

De gemeente Dresden zou de plannen voor de brug graag willen afblazen, maar zit vast aan de uitkomsten van een referendum in februari 2005. In dat referendum stemden de inwoners van de Saksische hoofdstad met tweederde meerderheid vóór de bouw van de meer dan zeshonderd meter lange brug over de rivier de Elbe. De Waldschlösschenbrücke moest de vele files in de stad de wereld uit helpen.

Maar toen Dresden een jaar later op Unesco’s lijst van het bedreigde werelderfgoed terechtkwam, wilde de gemeente de uitkomst van het referendum naast zich neerleggen. De deelstaat Saksen protesteerde en spande een rechtszaak aan. Het Saksische bestuursgerecht stelde de deelstaat in het gelijk: de uitkomst van een referendum weegt zwaarder dan een plaats op de Unesco-lijst, oordeelden de rechters.

Het verlies van het werelderfgoed-predicaat kan Dresden duur komen te staan. De barokstad in het Elbedal is de laatste jaren uitgegroeid tot een toeristentrekker van formaat en de prestigieuze plaats op de werelderfgoedlijst speelt daarin een belangrijke rol. Jaarlijks brengen rond de acht miljoen toeristen een bezoek aan het "Florence aan de Elbe". Mede dankzij de inkomsten uit het toerisme heeft Dresden zich ontwikkeld tot een van de economisch best presterende steden van Duitsland.

FAZ.NET
Dresden scheitert mit Klage - Brücke wird gebaut

Die Welt
Dresden unterliegt auch in Karlsruhe

Spiegel Online
Welterbe-Debakel: Dresden scheitert mit Klage gegen Waldschlösschen-Brücke

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger