Twijfel over missie Afghanistan door gevechten
Minister Westerwelle waarschuwt voor overhaast vertrek
Achtergrond - 7 april 2010
Door de dood van drie Duitse soldaten en zes Afghanen op Goede Vrijdag laait in Duitsland het debat over de missie in Afghanistan op. Kanselier Merkel spreekt sinds vandaag van een "oorlog" in Afghanistan. Critici vragen zich af of de militairen daar voldoende voor bewapend zijn.
Vertrekken is voor minister van Buitenlandse Zaken Westerwelle (FDP) geen optie. In een interview met Bild betoogt hij dat Afghanistan bij een overhaaste aftocht een toevluchtsoord wordt voor terroristen. “Het risico op aanslagen in Europa wordt dan veel groter.” De minister benadrukt dat Duitsland in 2011 begint met de terugtrekking van troepen. Dit is onderdeel van een nieuwe strategie met meer aandacht voor wederopbouw en de opleiding van het Afghaanse leger. In januari besloot de regering tot deze strategie.
Critici vinden dat de Duitse militaire aanwezigheid nu meer een vechtmissie dan een opbouwmissie is. In navolging van minister van Defensie Zu Guttenberg spreekt inmiddels ook kanselier Merkel over een “oorlog" in Afghanistan. Dat is opvallend. Betrokkenheid bij oorlog In Duitsland nog altijd extra gevoelig hoewel het land al sinds 1991 meedoet aan internationale missies. Zu Guttenberg vindt niet dat door de recente gebeurtenissen de nieuwe strategie heeft gefaald. “Wij blijven in Afghanistan. De missie is en blijft gevaarlijk.”
De Duitse militairen in Afghanistan zijn momenteel licht bewapend. Hiervoor is gekozen omdat de militairen voornamelijk opbouwwerkzaamheden verrichten in het relatief rustige noorden. Volgens deskundigen is dit niet toereikend en heeft het leger een tekort aan ondersteunende artillerie en gevechts- en transporthelikopters. Daarnaast is volgens hen de opleiding van veel Duitse soldaten onder de maat waardoor zij niet berekend zijn op hun taak.
Kunduz
Dat er bij de gevechten van afgelopen weekend Afghaanse slachtoffers vielen, doet de kritiek alleen maar toenemen. Momenteel loopt er een parlementair onderzoek naar een luchtaanval onder Duits commando in september 2009. In het Afghaanse Kunduz vielen toen zeker 150 slachtoffers, onder wie burgers. De Duitse regering beweerde in eerste instantie dat er alleen Taliban-strijders waren gedood. De staatssecretaris van Defensie, de hoogste Duitse generaal en uiteindelijk ook verantwoordelijk minister Jung namen ontslag. Zijn opvolger Zu Guttenberg kwam eveneens onder vuur te liggen.
De Bondsdag besloot in 2001 Duitse soldaten naar Afghanistan uit te zenden. De missie bestaat uit 5350 soldaten die voornamelijk in het noorden van Afghanistan gelegerd zijn. Belangrijkste doelen zijn terreurbestrijding, wederopbouw en de economische en sociale ontwikkeling van de noordelijke regio. Sinds het begin van de missie zijn 39 Duitse soldaten om het leven gekomen. In december moet de Bondsdag besluiten of de missie weer wordt verlengd. In Nederland viel het vierde kabinet Balkenende in februari na onenigheid over verlenging van de missie in Uruzgan.
Reacties
Geen reacties aanwezig