Merkel verdedigt Afghanistan-missie
Weerstand tegen Duitse legerinzet groeit

Achtergrond - 21 april 2010

De Duitse regering blijft volledig achter de militaire missie in Afghanistan staan. Dat bekrachtigt bondskanselier Merkel donderdag in een kabinetsverklaring in de Bondsdag. De regering acht dit statement nodig nu de Afghanistan-missie steeds gevaarlijker wordt en op groeiende weerstand stuit.

Merkel verdedigt Afghanistan-missie
© dpa/Picture Alliance

Eindelijk zijn ze terug in Duitsland: de vijf gewonde militairen en de stoffelijke overschotten van de vier soldaten die op 15 april bij een aanval van de Taliban zijn gevallen. Door de aswolk van de IJslandse vulkaan moest hun repatriëring worden uitgesteld. Zaterdag vindt in Ingolstadt een rouwdienst plaats in aanwezigheid van kanselier Merkel (CDU) en minister Karl-Theodor zu Guttenberg van Defensie (CSU).

 

De bondsregering is er veel aan gelegen de moraal hoog te houden inzake Afghanistan. Daarin slaagt ze met het groeiende geweld tegen het Duitse leger steeds moeilijker. Deze maand zijn al zeven soldaten gesneuveld. Na gevechten met de Taliban op 2 april, waarbij drie Duitse soldaten vielen, namen Merkel en Zu Guttenberg voor het eerst het woord ‘oorlog’ in de mond.

 

Uitbreiding troepenmacht

Eind februari had de Bondsdag nog met brede steun ingestemd met een uitbreiding van de troepenmacht in Noord-Afghanistan tot maximaal 5350 soldaten. Inhoudelijk is de nadruk sterker komen te liggen op de overdracht van taken aan en de opleiding van Afghaanse politie- en legereenheden. Vanaf 2011 moet worden begonnen met de afbouw van de Duitse aanwezigheid in Afghanistan.

 

Deze strategie roept steeds meer kritiek op. Het trainen van Afghaanse soldaten in gevechtssituaties brengt grotere gevaren met zich mee voor de Duitse troepen dan voorheen het geval was. Bovendien zijn De Duitse opleiders en ordehandhavers slecht uitgerust voor de steeds grotere militaire onrust die in het noorden van Afghanistan ontstaat.

 

Offensief

Daarvan zijn niet alleen de recente dodelijke slachtoffers getuige. Half april brachten de Afghaanse president Karzai en NAVO-opperbevelhebber McChrystal een bliksembezoek aan de regio Kundus waar de Duitse troepenmacht gelegerd is. In Duitsland wordt dit uitgelegd als een voorteken dat de Amerikanen een offensief voorbereiden in Noord-Afghanistan.

 

SPD-voorzitter Sigmar Gabriel liet weten dat het huidige mandaat in dat geval tekortschiet. Wat hem betreft komt een verlenging van de missie op de tocht te staan, nu zelfs de regering toegeeft dat Duitsland in Afghanistan in een oorlog verwikkeld is.

 

Politiek leider Frank-Walter Steinmeier van de sociaaldemocraten wil zo ver niet gaan.

Volgens hem volstaat het huidige mandaat: “Wie wil laten zien dat hij de militairen in Afghanistan steunt, moet ervoor zorgen dat ze voorzien zijn van de best mogelijke bescherming, in plaats van een discussie zonder eind te voeren. Bij het mandaat van februari blijft het.”

 

Bespelen

De bondsregering ziet in het dalende vertrouwen bij de oppositie en het publiek in elk geval aanleiding om haar steun voor de troepenmacht in Afghanistan nog eens expliciet uit te spreken. Daarmee moeten ook de NAVO-partners worden gerustgesteld.

 

Duitsland levert na de Verenigde Staten en Groot-Brittannië de omvangrijkste legermacht aan de ISAF-missie in Afghanistan. De NAVO wil koste wat kost voorkomen dat meer landen net als Nederland Afghanistan willen verlaten. Daarom brengt  McChrystal deze week een bezoek aan Berlijn om te praten over de Duitse missie.

 

Ook moet in dit licht het via Wikileaks uitgelekte document van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA worden gezien. Daaruit blijkt dat de dienst sinds maart 2010 de publieke opinie in Duitsland en in Frankrijk probeert te bespelen ten faveure van de missie.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger