CDU/CSU en SPD presenteren regeerakkoord
Nog geen afspraken over verdeling ministersposten
Achtergrond - 27 november 2013
CDU/CSU en SPD presenteren vandaag hun regeerakkoord voor de grote coalitie die ze willen gaan vormen. Op twitter wordt het coalitieverdrag de #GroKo-Deal (krokodil) genoemd. Duitsland schuift met deze regering op naar links, is het commentaar in de Duitse media. De belangrijkste punten op een rij.
Partijvoorziters Gabriel (SPD), Merkel (CDU) en Seehofer (CSU) met het regeerakkoord
Minimumloon:
Duitsland krijgt een algemeen geldend wettelijk minimumloon van 8,50 euro per uur. Dat wordt per 1 januari 2015 ingevoerd. Voor sommige sectoren gelden langere overgangstermijnen. Dit punt was belangrijk voor de SPD, die het als harde eis stelde in de coalitieonderhandelingen.
Tolheffing:
De bedoeling is dat de nieuwe regering in 2014 een tolheffing voor buitenlanders op de Duitse snelwegen invoert. Dit was een belangrijk punt voor de Beierse CSU. Maar de voorwaarden zijn zo geformuleerd dat onduidelijk is of de tolheffing ook echt komt.
Dubbele nationaliteit:
Kinderen van niet-Duitse ouders die in Duitsland zijn geboren, krijgen recht op een dubbele nationaliteit. Ook dat was een belangrijk punt voor de SPD. Tot nu toe moesten in Duitsland geboren kinderen van buitenlandse ouders als ze 23 jaar waren kiezen voor een van de nationaliteiten.
Pensioenen:
Moeders met kinderen die voor 1992 zijn geboren krijgen meer pensioen, de zogeheten Mütterrente. Daarmee worden hun pensioenrechten gelijk getrokken met die van vrouwen die na 1992 kinderen kregen en langer recht hadden op ouderschapsverlof inclusief pensioen. Het was een belangrijke eis van de CDU. De SPD krijgt haar zin bij de invoering van pensioenen voor mensen van 63 jaar die 45 jaar hebben gewerkt. Waar deze pensioenregelingen van worden betaald, is niet duidelijk. Meer over het Duitse pensioenstelsel >>
'Vorratsdatenspeicherung'
De nieuwe regering gaat de Europese richtlijn voor de opslag van telecommunicatiegegevens invoeren. Tot nu toe blokkeerde Duitsland deze Vorratsdatenspeicherung, omdat de ministers in het vorige kabinet het niet eens konden worden over de voorwaarden waaronder gegevens van telefoon- en internetverkeer mogen worden bewaard.
Belastingen:
Er komen geen belastingverhogingen, een belangrijke eis van de CDU. Vanaf 2015 mag de regering ook geen nieuwe schulden meer maken. Tegelijkertijd willen CDU/CSU en SPD gemeentes en regio's financieel tegemoet komen, bijvoorbeeld voor investeringen in de infrastructuur. Onduidelijk is hoe dat moet worden gefinancierd.
Energiebeleid:
De nieuwe regering geeft minder subsidies voor zonne- en windenergie; subsidies voor kolen- en gascentrales blijven. Er komt geen wet met nieuwe doelstellingen voor CO2-reductie, iets wat de SPD graag wilde. Meer over de problemen bij het Duitse energiebeleid >>
Europa:
Het regeerakkoord bevat geen vastomlijnde plannen over de ontwikkeling van de Europese Unie en over de vraag hoe de nieuwe regering de eurocrisis wil aanpakken. Meer over Duitsland en Europa >>
Homohuwelijk:
De grote coalitie schrijft in het regeerakkoord dat ze een einde wil maken aan "bestaande discriminatie" van homostellen ten opzichte van heteroparen. In de praktijk gaat het om het adoptierecht, dat homostellen niet hebben en heteroparen wel. De verwachting is dat het Constitutioneel Hof tijdens de komende regeringsperiode besluit dat homoparen ook kinderen mogen adopteren. De CDU wil een dergelijke wet zelf niet indienen, omdat het bij de achterban gevoelig ligt. De SPD wil gelijke behandeling van homo's en hetero's.
#GroKo-Deal
Het 185 pagina's tellende regeerakkoord wordt op twitter de #Groko-Deal (krokodil) genoemd. GroKo is de afkorting van Große Koalition, zoals Duitsland een regering van CDU/CSU en SPD noemt. De officiële naam van het coalitieverdrag luidt: 'Deutschlands Zukunft gestalten' (Duitslands toekomst vormgeven).
Over de verdeling van de ministersposten zijn nog geen afspraken gemaakt. Wel is zeker dat als er een grote coalitie komt, Merkel weer kanselier wordt. Duitse media gaan er vanuit dat Wolfgang Schäuble (CDU) minister van Financiën blijft en dat Frank-Walter Steinmeier (SPD) weer minister van Buitenlandse Zaken wordt. Hij was dat ook al in het kabinet Merkel-I, van 2005 tot en met 2009.
De herverkiezing van Merkel als kanselier staat nu gepland voor 17 december. Voor die tijd mogen de SPD-leden zich uitspreken over het regeerakkoord. Als de SPD-leden het goedkeuren, kan de nieuwe regering voor kerst een feit zijn.
Lees meer over 'Politiek':
Die Linke vecht voor laatste kans
Drie oude boegbeelden van Die Linke vechten voor het voortsbestaan van de partij. De socialisten staan er voor de verkiezingen in februari slecht voor.
Podcast Achtung: Regeringscrisis
Na de breuk van het kabinet-Scholz maken de Duitse partijen zich op voor de verkiezingsstrijd. De redactie blikt daar in deze podcast op vooruit.
Duitsland op 23 februari naar de stembus
Door de breuk van kabinet-Scholz vinden in Duitsland vervroegd verkiezingen plaats. Naar verwachting zijn die op 23 februari.
Duitsland stevent af op vervroegde verkiezingen
Met het ontslag van minister Lindner heeft Scholz het voortijdige einde ingeluid van zijn coalitie.
Reacties
Geen reacties aanwezig