Amsterdams Lyceum wint DIA-Schoolkrantprijs
Nieuws

Achtergrond - 28 mei 2008 - Auteur: Jonathan Witteman

(28 mei 2008) De schoolkrant Halo van het Amsterdams Lyceum is de grote winnaar van de DIA-Schoolkrantprijs 2008. Niet alleen sleepte Halo de prijs voor het beste Duitsland-nummer in de wacht, ook werd redacteur Gina Hakkert bekroond voor het allerbeste artikel.

De Halo-redactie wint een driedaagse reis naar Berlijn, inclusief een rondleiding in het Bundespresseamt door Volkskrant-correspondent Sander van Walsum. Individuele prijswinnaar Gina Hakkert mag bovendien een dag meelopen op de redactie van weekblad Elsevier.

Foto: Claudia Dekkers

De DIA-Schoolkrantprijs werd gisteravond in het Persmuseum voor de eerste keer uitgereikt aan de redactie van een Nederlandse schoolkrant die zich specifiek met Duitsland heeft bezig gehouden.

De jury koos uit de acht inzendingen drie genomineerden: Hieropenen? van het Reynaert College uit Hulst, Hi School van het De Boerhaave-Etty Hillesum College uit Deventer en Halo van het Amsterdams Lyceum.

Over de winnaar Halo zei juryvoorzitter en oud-Duitslandcorrespondent Willem Wansink: “Dit blad legt de lat erg hoog. Het is bijzonder creatief gemaakt en heel journalistiek opgezet. Het bevat relatief weinig copy-paste. Er is veel aandacht besteed aan de inhoud. De balans tussen presentatie en diepgang - dus tussen originaliteit en soliditeit - is optimaal.”

Als voorbeelden noemde Wansink een interview met de Duitse voetballer Simon Cziommer van de hand van Farbod Saatsaz en Jonas Voorzanger (“Dit stuk kan zo in de krant”), een fictief vraaggesprek met popdiva Nina Hagen door Gina Hakkert (met als kop ‘Onbeschrijflijk wijflijk’) en een indrukwekkende bespiegeling over Friedrich Nietzsche door Joost Ziff.

Foto: Claudia Dekkers

De winnaars waren door het dolle heen. “Waarom we aan de prijs meededen? Om de reis naar Berlijn te winnen natuurlijk!” jubelde Farbod Saatsaz.

Veelschrijver met Pfiff

En het kon niet op voor de Halo-redactie. De prijs voor het beste artikel ging unaniem naar Amsterdams Lyceum-scholiere Gina Hakkert. Zij tekende voor liefst vier artikelen: een denkbeeldig interview met Nina Hagen, een echt interview met actrice Maryam Hassouni, een column over winkelen in het altijd bruisende Bad Zwischenahn en zelfs een (licht satirisch) pleidooi voor de aansluiting van Nederland bij Duitsland.

Foto: Claudia DekkersDe jury prees Hakkert om haar humor, haar perfecte taalbeheersing en haar gevoel voor understatement. “Dit is iemand met Pfiff”, sprak juryvoorzitter Wansink, “kortom: hier staat een vrijwel volleerd journalist.”

“Ik sta versteld” reageerde een beduusde Hakkert, die na de middelbare school graag journalist wil worden. De 5 Gymnasium-scholiere timmert inderdaad al flink aan de weg op het journalistieke vlak. Zo schrijft ze onder meer voor de jongerenwebsite xxxs.nl en het CJP Magazine.

Springplank voor talent

Hakkert voegt zich bij Halo in ieder geval in een illuster rijtje. Onder meer Remco Campert, Rudy Kousbroek en Theodor Holman publiceerden hun eerste pennenvruchten in de 91 jaar oude Amsterdamse schoolkrant.

Halo is echt een instituut binnen de school”, zegt Patrick van den Hanenberg, docent geschiedenis aan het Amsterdams Lyceum en steunpunt van de Halo-redactie. “Leerlingen beschouwen het als een eer om er voor te mogen schrijven.” Halo werd vorig jaar al gekroond tot de beste schoolkrant van Nederland.

“Het is pure mazzel soms”, zegt Van den Hanenberg. “Je moet net het geluk hebben om tegen leerlingen aan te lopen die én iets in hun mars hebben én niet te beroerd zijn om de nodige tijd en moeite in een schoolkrant te steken. Over een jaar gaat er een hele lichting van school. Nu maar hopen dat we net zulke goede opvolgers kunnen vinden.”

De covers van de genomineerde schoolkranten. Foto: Claudia Dekkers

Lubbers, Abdollah en Van Gaal

De schoolkrant biedt zijn jonge redacteurs alle ruimte om zich te ontplooien. Zo interviewde redacteur Farbod Saatsaz tijdens de Nacht van de VN in de Amsterdamse Melkweg niemand minder dan Ruud Lubbers en schrijver Kader Abdollah.

En samen met Jonas Voorzanger voelde hij bovendien AZ-voetballer Simon Cziommer aan de tand. Over de gedachte achter het interview is de geboren Iraniër duidelijk:

“Het moest niet over voetbal gaan. Daar weten we toch weinig van af. We wilden Cziommer interviewen over hoe het is om als Duitser in Nederland te leven en wat de verschillen tussen beide landen zijn. We hebben uiteindelijk twee uur lang met hem zitten praten. We hebben zelfs Louis van Gaal nog gesproken. Hij heeft echt een veel positievere uitstraling dan de mensen zeggen,” verzekert Saatsaz.

Eervolle vermeldingen

De cover van Hieropenen?Ook de andere genomineerden bleven niet met lege handen achter. Zij mogen met de hele redactie naar de film ‘Keinohrhasen’ in het Amsterdamse Ketelhuis.

Eervolle vermeldingen waren er verder voor het Reynaert College uit Hulst (beste cover) en het Berlage Lyceum uit Amsterdam (beste opmaak). Kiriko Mechanicus van het Amsterdams Lyceum kreeg bovendien de eervolle vermelding voor de beste cartoon.

Dappere jobsbodes

De schoolkrant Hi School van het Etty Hillesum College in Deventer werd door de jury - naast Wansink bestaande uit NRC-fotograaf Bas Czerwinski, freelance journalist Annemieke Hendriks, televisiejournalist Teun van de Keuken en Jonathan Witteman namens het Duitslandweb - extra in het zonnetje gezet om hun artikel ‘In gesprek met Duitse leeftijdsgenoten’. Daarvoor togen de redactieleden naar een scholengemeenschap in Goch, gewapend met een enquête over het Duitslandbeeld van aanstaande brugklassers.

Uit de enquête bleek dat 34 procent van de aanstaande brugklassers Duitsland nog altijd associeert met de begrippen oorlog, Hitler of jodenvervolging. Gevraagd naar een beroemde Duitser, noemde maar liefst 56 procent de Oostenrijker Hitler.

De cartoon van Kiriko Mechanicus

De Duitse leerlingen schrokken zich rot van de enquête, zegt Mats Mulder, redacteur van Hi School en een van de boodschappers van het slechte nieuws.

“We vonden het heel vervelend om hen de uitkomsten te moeten vertellen. We geneerden ons een beetje: zij hadden bijna alleen maar positieve opvattingen over Nederland, wij alleen maar slechte. Onze leraar Duits vraagt zich sindsdien af waar het mis is gegaan met de Nederlandse jeugd.”

Uit de inzendingen voor de DIA-Schoolkrantprijs blijkt in ieder geval dat deze redacteuren geen last hebben van vooroordelen ten aanzien van Duitsland. "We hebben er een soort volkssport van gemaakt om met onze oosterburen voortdurend een strijd te hebben", schrijven de redacteuren van Hi School. "Wat hebben onze leeftijdsgenoten in Duitsland nu aan die houding? De Duitsers van nu verdienen veel beter."

Jonathan Witteman is redacteur van het Duitslandweb.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger