Nouvelle Vague Allemande Neerlandaise
Filmfestival Neue Berliner Schule

Achtergrond - 5 maart 2008

(5 maart 2008) Ook lagelandse filmmakers vertonen verwantschap met de Neue Berliner Schule. Over ‘The Dutch connection’ en waarom iedereen al dacht dat 'Wolfsbergen' van Nanouk Leopold een Duitse film was.

Wolfsbergen. Afbeelding: dvd-home.nlNanouk Leopold heeft geluk. Toen haar tweede film 'Guernsey' (2005) in de Quinzaine des réalisateurs in Cannes in première ging, werd hij onder meer vergeleken met het werk van Philippe Garrel.

Toen vorig jaar 'Wolfsbergen' in het Forum van het Filmfestival Berlijn werd vertoond werd hij in de wandelgangen al een voorbeeld van ‘Nouvelle Vague Allemande Neerlandaise’ genoemd. Gekscherend natuurlijk. Maar bepaald niet vergezocht.

Babbeldebabbeltaal

Bekijk 'Wolfsbergen' als ‘companion piece’ bij Thomas Arslans Ferien en het valt op hoezeer beide makers verwant zijn. In het zoeken naar beelden waaruit al het drama is weggezogen. In een realisme dat zowel neo-, hyper- psycho-, magisch- als surrealistisch is. In hun wantrouwen tegen de babbeldebabbeltaal als communicatiemiddel.

Om het vervreemdende schijncontrast tussen natuur en menselijke natuur. En natuurlijk omdat beide films zich in een spookachtig sprookjesbos afspelen, van oudsher symbool voor het onderbewuste. Want ja, symboliek en realisme gaan heel goed hand in hand.

Paralellen

Nanouk Leopold is niet de enige lagelandse nieuwe filmmaker wiens werk meer betekenis krijgt als je het in een internationale context bekijkt. Ook David Lammers ('Langer licht', 2006), Margien Rogaar ('Maybe Sweden', 2006), de Belgische Fien Troch ('Een ander zijn geluk', 2005), en zelfs 'Tussenstand' (2007) van Mijke de Jong en 'Nadine' (2007) van Erik de Bruyn (als je alle muziek eruit sloopt) zijn regisseurs en films die de blik richten op de naakte alledaagsheid van het bestaan.

Geen spelregels

De filmmakers van de Berliner Schule zijn geen school. In de begindagen werden ze ook wel Neue Berliner Schule genoemd, om zich te onderscheiden van de Berliner Realisten uit de jaren zeventig, en tegenwoordig heten ze weer ‘Neue’, omdat er steeds nieuwe filmmakers qua mentaliteit verwant zijn aan hun zoektocht naar onopgesmukte cinema.

Er is geen manifest zoals bij Dogma, er zijn geen spelregels. Er is geen verkooppraatje. Er is een stijl. Er zijn kenmerken. Kaalheid is er een van. Eerlijkheid zou je het kunnen noemen. Het zoeken naar een waarheid die uit de beelden transcendeert, niet vertroebeld door plot, psychologiserende of moraliserende versierselen, en al helemaal niet door visuele krachtpatserij.

Bevrijdend saai

Opvallend is dat de stills van de films die we voor deze special verzamelden eigenlijk ronduit saai zijn. Hoe is het mogelijk, denk je dan, terwijl die beelden door de duur die ze hebben, en het feit dat ze onbewogen bewegen esthetisch zo bevrijdend kunnen werken?

En dat is precies wat we zagen in het Amsterdam-Noord-zonder-hemel van David Lammers (net zoals de bossen zonder horizon van Arslan en Leopold). Dat is wat we zagen in de steriele straten en huizen van Een ander zijn geluk (en bij Petzold en Leopold).

Diffuus vergrootglas

Dat zijn die jonge mensen die uit alle macht proberen zich te wortelen in het braakland van de moderniteit in Margien Rogaars 'Maybe Sweden' (en in het beschadigde burgerdom van Angela Schanelecs Nachmittag, de films van Valeska Grisebach, 'Nadine' van Erik de Bruijn of Mijke de Jongs 'Tussenstand').

Het is alsof er een vergrootglas wordt gelegd over levens die daardoor tegelijkertijd scherp en diffuus worden. Alsof de toeschouwer de spiegel voor de personages is. Ze kijken langs je heen, langs de camera, in de verte, ergens achter je. Tijd om het leven niet langer de rug toe te keren.

Dana Linssen is redacteur van de Filmkrant.

Deze week zal iedere dag in opmaat naar het filmfestival Neue Berliner Schule een artikel uit de Filmkrant verschijnen op het Duitslandweb. De films worden vanaf 9 maart vertoond in de drie steden Amsterdam, Rotterdam en Utrecht.

Op zaterdag 15 maart zal Nanouk Leopold na afloop van de vertoning van Yella in het Amsterdamse Rialto-theater in gesprek gaan met regisseur Christian Petzold. Aanvang ca. 17.30u. Voor meer informatie

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger