TNT-Post trekt zich terug uit Duitse markt
Kort nieuws

Achtergrond - 4 december 2007

(4 december 2007) Het Nederlandse postbedrijf TNT trekt zich terug uit de Duitse briefsector. Aanleiding is de invoering van een minimumloon voor postbezorging in Duitsland. Ex-monopolist Deutsche Post spint garen bij het minimumloon.

De Duitse postmarkt wordt net als de Nederlandse op 1 januari 2008 volledig geprivatiseerd. Daarmee komt er een einde aan het monopolie van Deutsche Post in Duitsland. Het Nederlandse TNT wilde met het oog op de privatisering zijn marktaandeel in Duitsland vergroten, maar ziet daar nu vanaf. Het na lang soebatten tussen CDU en SPD bereikte akkoord over een minimumloon voor postbodes, al jarenlang een stokpaardje van de sociaaldemocraten, heeft roet in het eten gegooid. Deutsche Post en de vakbond Ver.di werden het begin september al eens over een minimumloon tussen de 8 en de 9,80 euro, CDU en SPD gaven vorige week hun fiat.

TNT ziet het minimumloon als een manoeuvre van Deutsche Post om de concurrentie buitenspel te zetten. "Met zo’n hoog minimum is er nauwelijks concurrentie mogelijk", liet TNT-woordvoerder Pieter Schaffels eerder weten in het Algemeen Dagblad. "Sommige bedrijven betalen op dit moment maar 4 euro. Dat vinden wij natuurlijk ook veel te weinig, maar 9 euro is onrealistisch. Een faire beloning ligt wat ons betreft rond de 7 euro."

Naast TNT zien ook de Duitse PIN Group en Hermes Logistik Gruppe door de hoogte van de minimumlonen af van deelname aan de Duitse postmarkt. "Private aanbieders kunnen zich geen loonsverhogingen van meer dan 30 procent veroorloven", zegt Mathias Döpfner, algemeen directeur van Axel Springer AG, grootaandeelhouder van PIN Group, in de Frankfurter Allgemeine. Daarmee lijkt het op 1 januari 2008 aflopende monopolie van Deutsche Post volgens Döpfner "nu beter beschermd dan voor de privatisering".

Die Welt
Briefgeschäft: TNT Post und Hermes stoppen Investitionen

Spiegel Online
Post-Konkurrenten ziehen sich zurück

FAZ.NET
Mindestlohn: Post-Wettbewerber stoppen ihre Briefpläne

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger