Duitsland bijna het milieuvriendelijkst ter wereld
Nieuws

Achtergrond - 7 december 2007

(7 december 2007) Duitsland behoort tot de meest milieuvriendelijke landen ter wereld. Volgens de mondiale klimaatindex van milieuorganisatie Germanwatch is alleen Zweden groener. Nederland doet het slecht. 

Hoezo, dikke Duitse auto’s vervuilend? Duitsland is wereldtop als het gaat om milieuvriendelijkheid, schrijven de onderzoekers van Germanwatch uit Bonn.

Hun ranglijst is gebaseerd op de uitstoot van broeikasgas CO2 en het milieubeleid van een land. Ook de vermindering van de CO2-uitstoot neemt het rapport in ogenschouw. 

Onderzoek

Germanwatch hield de prestaties van 56 industrielanden tegen het licht, waaronder opkomende economische reuzen als China en India. Samen zijn de ruim vijftig landen goed voor 90 procent van de mondiale CO2-uitstoot.

Nederland doet het slecht volgens het onderzoekbureau. Het staat op de dertigste plaats van de index. De Verenigde Staten en Saoedi-Arabië eindigden helemaal onderaan.

Weliswaar lopen Europese landen over het algemeen voorop, geen enkel land doet het echt goed, somberen de onderzoekers. Zelfs al namen alle landen de maatregelen van Duitsland en Zweden over, dan nog zou dat niet genoeg zijn om de klimaatverandering tegen te gaan.

Top in Bali

Op de VN-klimaatconferentie in Bali maakte de Duitse minister van Milieu Sigmar Gabriel (SPD) deze week ambitieuze Duitse plannen bekend. Duitsland wil zijn uitstoot van broeikasgas in 2020 met veertig procent verminderen. Gabriel zet onder meer in op het grootschalig gebruik van biomassa, wind- en zonne-energie. Huizen en kantoren moeten efficiënter worden ingericht en geïsoleerd.

Windmolens

Duitsland is op dit moment voorloper op het gebied van alternatieve energie. Toch vormen fossiele brandstoffen en kernenergie nog steeds de basis van de Duitse energieconsumptie (90 procent). Wel is duurzame energie sterk in opkomst, te zien bijvoorbeeld aan de enorme Duitse windmolenparken in de Noordzee.

Heiligendamm

De Duitse plannen op de top in Bali vormen het vervolg op de koers die kanselier Angela Merkel insloeg tijdens de G8-top van rijke industrielanden in het Duitse Heiligendamm. Merkel wil milieu en klimaat hoog op de agenda zetten, om te beginnen in de Europese Unie.  

Hoewel het haar tijdens de G8 niet lukte de industrielanden te verplichten de CO2-uitstoot in 2050 met de helft te verminderen, bereikte ze wel een compromis. De G8 kwam overeen de reductie van broeikasgassen “serieus in overweging te zullen nemen”. Zelfs grootste vervuiler Amerika liet zijn blokkadehouding varen.

Ondanks smalende geluiden van critici sprak Merkel de verwachting uit tijdens de top in Bali wél concrete afspraken te maken.

Het rapport van Germanwatch

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger