Schröder hekelt Merkel om Ruslandbeleid
Nieuws

Achtergrond - 20 november 2007

(20 november 2007) Oud-kanselier Gerhard Schröder (SPD) laat weer eens van zich horen. Tot grote ergernis van de CDU levert de gewezen kanselier harde kritiek op het Ruslandbeleid van Angela Merkel. Ongehoord en pijnlijk, smalen Schröders critici.

Het is niet de eerste keer dat Gerhard Schröder, die vandaag de dag geen politieke functie meer bekleedt, het spreekgestoelte aangrijpt om zijn opvolger een veeg uit de pan te geven. Dit weekend verweet hij Merkel “emotioneel” te zijn in haar verhouding met Rusland.

Schröder sprak tijdens een galadiner van de BMW-Stichting Hertbert Quandt, een belangenvereniging die onder meer ijvert voor de verdieping van economische contacten tussen Europa, Rusland en Azië.

Een beetje realisme in het Ruslandbeleid kan geen kwaad, betoogde Schröder en onderbouwde zijn redenering met het argument dat praten over een moreel juiste politiek prijzenswaardig is, maar dat Europa aan de andere kant gewoon Russisch gas nodig heeft. Daarmee zette de oud-kanselier het beleid van Merkel, die haar kritiek over de mensenrechtensituatie in Rusland niet voor zich houdt, weg als hopeloos naïef. Merkels houding, hoe begrijpelijk ook, is gekleurd door haar DDR-verleden, zei Schröder, zonder nochtans de naam van de bondskanselier in de mond te nemen. “Als vrij man ben ik ervan overtuigd dat dit niet slim is.”

Voor de CDU is de maat vol. Schröder heeft zichzelf definitief gediskwalificeerd als serieuze factor, brieste de CDU-woordvoerder buitenlands beleid Eckhard von Klaeden. “Iedereen weet bij wie Schröder op de loonlijst staat.” De oud-bondskanselier ijvert dezer dagen als voorzitter van de raad van toezicht van de gaspijplijn Nord Stream voor de belangen van Ruslands staatsgasbedrijf Gazprom. Nord Stream is de geplande gaspijplijn die door de Oostzee van Rusland naar Duitsland loopt. Als bondskanselier heeft Schröder het project samen met de Russische president Poetin, met wie hij een warme vriendschap onderhield, in gang gezet. 

Ook in de nasleep van het bezoek van de Dalai Lama aan Duitsland in september beging Schröder een affront. De Tibetaanse religieuze leider was door Merkel op het Kanzleramt ontvangen. Op bezoek in China liet Schröder zich tegenover de krant China Daily ontvallen dat Merkels ontvangst van de Dalai Lama “een fout” was en dat hij het betreurde dat de “gevoelens van het Chinese volk gekwetst zijn”. Tekenend was daarnaast Schröders uitvoerige lofzang op de kracht van de Chinese economie.

Dat een oud-kanselier in buitenlandse media zijn opvolger zo direct onder vuur neemt, werd in politiek Berlijn als bijzonder ongepast ervaren. Schröders optreden leent geloofwaardigheid aan de in Duitsland hoorbare opvatting dat hij - ook als kanselier al - economische belangen laat prevaleren boven de poitieke- of mensenrechtensituatie in een land.    

Focus.de
Schröder stichelt weiter

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger