Topeconomen kritisch over 'zwalkende'coalitie
Nieuws

Achtergrond - 7 november 2007

(7 november 2007) De Duitse regering heeft een flinke draai om de oren gekregen van haar belangrijkste economische adviseurs, bijgenaamd ‘de vijf wijzen’. Die hebben kanselier Merkel gewaarschuwd voor het terugdraaien van sociaal-economische hervormingen.

Vorig jaar concludeerde het invloedrijke economische adviescollege, de Sachverständigenrat, al teleurgesteld dat de Duitse economische opleving niet zozeer aan de inspanningen van de huidige regering te danken was, maar aan het gunstige economische tij en de hervormingsdrift van de vorige kanselier Gerhard Schröder. Na een veelbelovend begin, waarin de coalitie van CDU/CSU en SPD een aantal belangrijke hervormingen doorvoerde, is de klad erin gekomen. Merkels regering zou nauwelijks gebruik maken van de huidige opleving om de structurele problemen van de Duitse verzorgingsstaat, zoals de hardnekkige kern langdurig werklozen, aan te pakken.

De ‘vijf wijzen’, zoals de leden van de Sachverständigenrat worden genoemd, zijn een jaar later niet milder gestemd. Het waargenomen gebrek aan daadkracht van de huidige regering is echter niet langer de enige zorg van de economen. Ze zien nu ook de met pijn en moeite bereikte hervormingen in gevaar, de verkorte duur van de werkloosheidsuitkeringen (ingevoerd onder Schröder) en de door de grote coalitie verhoogde pensioenleeftijd (67 jaar in Duitsland) voorop. Het rapport hebben de economen onder leiding van de bekende professor Bert Rürup de waarschuwende titel ‘Het bereikte niet verspelen’ meegegeven.

De gevaarlijkste wending in het regeringsbeleid komt in de ogen van de economen uit de koker van de SPD. De vrees onder de marktgerichte professoren is dat in die partij een doos van pandora is opengegaan.

Onder druk van de linkervleugel van zijn partij keerde SPD-voorzitter Kurt Beck vorige week met veel tamtam een deel van Schröders hervormingsagenda de rug toe. De uitkeringen die Schröder verkortte om de druk op werklozen te verhogen, wil Beck voor oudere werklozen juist weer verlengen, van achttien naar 24 maanden. Merkel, die zich aanvankelijk opwierp als grootste verdediger van Schröders hervormingen, liet zich vermurwen. Als het maar niets extra kost, krijgt Becks plan de steun van de CDU/CSU.

“Juiste en richtinggevende hervormingen dreigen gedwarsboomd of zelfs teruggedraaid te worden”, schrijft het economische college in haar jaarlijkse evaluatie van de toestand van de Duitse verzorgingsstaat. Juist nu het Duitsland voor de wind gaat, moet de regering niet van het rechte pad afwijken. Een politiek van kleine stapjes is al genoeg. Maar op dit moment maakt de coalitie een stuurloze, zwalkende indruk, aldus de economen.

De top van het Duitse bedrijfsleven had zich in oktober in vergelijkbare termen uitgedrukt, onder het motto “maak de economische groei niet kapot!”.

De nabije toekomst zien de wijzen in elk geval zonnig tegemoet. Duitsland is bezig aan een heuse "comeback", zei voorzitter Rürup. En ook nu weer schreef hij de Duitse inhaalslag voor het grootste deel bij op het conto van de vorige, rood-groene regering. Weliswaar zwakt de economische groei wat af, de conjuncturele opleving zal hier geen blijvende gevolgen van ondervinden. Laat staan dat er een recessie op de loer ligt. Het adviescollege gaat er vanuit dat Duitsland dit jaar een groei van 2,6 procent bereikt, die volgend jaar afvlakt tot 1,9 procent.

De arbeidsmarkt – dat eeuwige Duitse zorgenkind – profiteert van de aanhoudende groei, al blijft de structurele werkloosheid onverminderd hoog. Voor 2008 rekenen de economen met een werkloosheidspercentage van 8,3 procent, tegen 9 procent nu.

FAZ.net
Politik verwässert Reformen

Heute.de
Wirtschaft warnt vor Änderungen an Agenda 2010

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger