
Nieuw economisch forum moet rimpels gladstrijken
Achtergrond - 22 juni 2015Duitsers en Nederlanders uit politiek en bedrijfsleven komen woensdag in Münster bijeen om te bespreken hoe de handel kan worden gestimuleerd. Het is de eerste keer dat dit Duits-Nederlands Economisch Forum wordt gehouden. Volgens de organisatoren krijgt het een jaarlijks vervolg.
Zakendoen met of werken in Duitsland valt lang niet altijd mee. De regels, de economische structuren, de omgangsvormen en natuurlijk de taal: alles gaat er anders aan toe dan in Nederland en dat kan activiteiten over de grens behoorlijk ingewikkeld maken. Taskforces, grensmakelaars, regeringsconsultaties en vele Euregioprojecten ten spijt, zijn nog lang niet alle barrières weggenomen.
Volgens de organisatoren van het Duits-Nederlands Economisch Forum wordt het handelspotentieel tussen de buurlanden niet optimaal benut. Het Zentrum für Niederlande-Studien van universiteit Münster heeft samen met de Duits-Nederlandse Handelskamer in Den Haag werkgeversvoorzitters en deskundigen uit beide landen uitgenodigd om “nieuwe samenwerkingsvelden te verkennen” en oplossingen voor te vinden voor de problemen.
Door werkgeversvoorzitters en deskundigen uit beide landen bijeen te brengen krijgen deze problemen extra aandacht en mogelijk meer prioriteit. Het forum zet hoog in: Naast VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer spreekt ook de voorzitter van de Duitse industrievereniging BDI, Ulrich Grillo.
Duitsland is de belangrijkste handelspartner voor Nederland, dus het economisch belang om drempels weg te nemen is groot, benadrukt het Zentrum für Niederlande-Studien.
Münster heeft samen met de universiteit Nijmegen een binationale masteropleiding Duitsland-Nederland Studies. Friso Wielenga, directeur van het Zentrum für Niederlande Studien, presenteert op de website van het forum ook zijn plannen voor een leerstoel economie en recht. Daarmee moet meer aandacht komen in onderwijs en onderzoek voor exportvoorwaarden. Een nieuw expertisecentrum biedt in Wielenga's plannen bedrijfsadvies, taaltrainingen en vertaaldiensten.
Lees meer over 'Nederlands-Duitse samenwerking':
Duits-Nederlandse top in Rotterdam
De Duitse kanselier Scholz en enkele van zijn ministers halen vandaag in Rotterdam de banden aan met de Nederlandse regering.

'Ik vraag aandacht voor grenseffecten van wetten'
De nieuwe Nederlandse ambassadeur in Berlijn, Ronald van Roeden, vertelt in deze podcast over zijn werk en wat hij wil bereiken in de Duits-Nederlandse samenwerking.
Geliefde Duitse zalm nog steeds in Nederlandse netten
Pas eind 2023 komt er onder Duitse druk een visverbod bij de Haringvlietdam om trekvissen te beschermen.

Scholz en Rutte spreken over oorlog en energie
Scholz benadrukte in Den Haag de goede Duits-Nederlandse samenwerking.
Reacties
Geen reacties aanwezig