Duitslandweb logo Duitslandweb

Nieuw economisch forum moet rimpels gladstrijken

Achtergrond - 22 juni 2015

Duitsers en Nederlanders uit politiek en bedrijfsleven komen woensdag in Münster bijeen om te bespreken hoe de handel kan worden gestimuleerd. Het is de eerste keer dat dit Duits-Nederlands Economisch Forum wordt gehouden. Volgens de organisatoren krijgt het een jaarlijks vervolg.

Nieuw economisch forum moet rimpels gladstrijken
© DNWF

Zakendoen met of werken in Duitsland valt lang niet altijd mee. De regels, de economische structuren, de omgangsvormen en natuurlijk de taal: alles gaat er anders aan toe dan in Nederland en dat kan activiteiten over de grens behoorlijk ingewikkeld maken. Taskforces, grensmakelaars, regeringsconsultaties en vele Euregioprojecten ten spijt, zijn nog lang niet alle barrières weggenomen.

Volgens de organisatoren van het Duits-Nederlands Economisch Forum wordt het handels­potentieel tussen de buurlanden niet optimaal benut. Het Zentrum für Niederlande-Studien van universiteit Münster heeft samen met de Duits-Nederlandse Handelskamer in Den Haag werkgeversvoorzitters en deskundigen uit beide landen uitgenodigd om “nieuwe samenwerkingsvelden te verkennen” en oplossingen voor te vinden voor de problemen.

Door werkgeversvoorzitters en deskundigen uit beide landen bijeen te brengen krijgen deze problemen extra aandacht en mogelijk meer prioriteit. Het forum zet hoog in: Naast VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer spreekt ook de voorzitter van de Duitse industrievereniging BDI, Ulrich Grillo.

Duitsland is de belangrijkste handelspartner voor Nederland, dus het economisch belang om drempels weg te nemen is groot, benadrukt het Zentrum für Niederlande-Studien.

Münster heeft samen met de universiteit Nijmegen een binationale masteropleiding Duitsland-Nederland Studies. Friso Wielenga, directeur van het Zentrum für Niederlande Studien, presenteert op de website van het forum ook zijn plannen voor een leerstoel economie en recht. Daarmee moet meer aandacht komen in onderwijs en onderzoek voor exportvoorwaarden. Een nieuw expertisecentrum biedt in Wielenga's plannen bedrijfsadvies, taaltrainingen en vertaaldiensten.  

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Nederlands-Duitse samenwerking':

Koning in Duisburg: ‘Kunnen niet zonder elkaar’

Koning in Duisburg: ‘Kunnen niet zonder elkaar’

Koning Willem-Alexander bezocht Noordrijn-Westfalen om de waterstof-samenwerking aan te zwengelen.


Lees meer

Duitsland als vluchtheuvel

Duitsland als vluchtheuvel

Wat als Nederlanders op de vlucht voor het water massaal aankloppen in Duitsland? Cabaretier Patrick Nederkoorn maakte er een (Duitse) voorstelling over.


Lees meer

Duits-Nederlandse top in Rotterdam

Duits-Nederlandse top in Rotterdam

De Duitse kanselier Scholz en enkele van zijn ministers halen vandaag in Rotterdam de banden aan met de Nederlandse regering.


Lees meer

'Ik vraag aandacht voor grenseffecten van wetten'

'Ik vraag aandacht voor grenseffecten van wetten'

De nieuwe Nederlandse ambassadeur in Berlijn, Ronald van Roeden, vertelt in deze podcast over zijn werk en wat hij wil bereiken in de Duits-Nederlandse samenwerking.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger