Duitslandweb logo Duitslandweb

Nieuw economisch forum moet rimpels gladstrijken

Achtergrond - 22 juni 2015 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Duitsers en Nederlanders uit politiek en bedrijfsleven komen woensdag in Münster bijeen om te bespreken hoe de handel kan worden gestimuleerd. Het is de eerste keer dat dit Duits-Nederlands Economisch Forum wordt gehouden. Volgens de organisatoren krijgt het een jaarlijks vervolg.

Nieuw economisch forum moet rimpels gladstrijken
© DNWF

Zakendoen met of werken in Duitsland valt lang niet altijd mee. De regels, de economische structuren, de omgangsvormen en natuurlijk de taal: alles gaat er anders aan toe dan in Nederland en dat kan activiteiten over de grens behoorlijk ingewikkeld maken. Taskforces, grensmakelaars, regeringsconsultaties en vele Euregioprojecten ten spijt, zijn nog lang niet alle barrières weggenomen.

Volgens de organisatoren van het Duits-Nederlands Economisch Forum wordt het handels­potentieel tussen de buurlanden niet optimaal benut. Het Zentrum für Niederlande-Studien van universiteit Münster heeft samen met de Duits-Nederlandse Handelskamer in Den Haag werkgeversvoorzitters en deskundigen uit beide landen uitgenodigd om “nieuwe samenwerkingsvelden te verkennen” en oplossingen voor te vinden voor de problemen.

Door werkgeversvoorzitters en deskundigen uit beide landen bijeen te brengen krijgen deze problemen extra aandacht en mogelijk meer prioriteit. Het forum zet hoog in: Naast VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer spreekt ook de voorzitter van de Duitse industrievereniging BDI, Ulrich Grillo.

Duitsland is de belangrijkste handelspartner voor Nederland, dus het economisch belang om drempels weg te nemen is groot, benadrukt het Zentrum für Niederlande-Studien.

Münster heeft samen met de universiteit Nijmegen een binationale masteropleiding Duitsland-Nederland Studies. Friso Wielenga, directeur van het Zentrum für Niederlande Studien, presenteert op de website van het forum ook zijn plannen voor een leerstoel economie en recht. Daarmee moet meer aandacht komen in onderwijs en onderzoek voor exportvoorwaarden. Een nieuw expertisecentrum biedt in Wielenga's plannen bedrijfsadvies, taaltrainingen en vertaaldiensten.  

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Nederlands-Duitse samenwerking':

Politiesamenwerking: 'Heel veel werk aan plofkraken'

Politiesamenwerking: 'Heel veel werk aan plofkraken'

De coronapandemie verandert de criminaliteit in de grensstreek, vertelt Gert Rademaker van de Nationale Politie

Lees meer

Legersamenwerking: ‘De vraag is niet of, maar hoe?’

Legersamenwerking: ‘De vraag is niet of, maar hoe?’

Bij Nederlands-Duitse legersamenwerking zijn culturele aspecten van groot belang. De RUG deed onderzoek.

Lees meer

Nieuws in grensgebied gaat ook over begrip

Nieuws in grensgebied gaat ook over begrip

Een nieuw project in de grensstreek moet inwoners op de hoogte houden van het nieuws net over de grens.

Lees meer

Genootschap maakte zich sterk voor Duitse cultuur

Genootschap maakte zich sterk voor Duitse cultuur

Het Genootschap Nederland-Duitsland brengt Duitse cultuur naar Nederland. Dat was niet altijd makkelijk.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger