Duitslandweb logo Duitslandweb

Nieuw economisch forum moet rimpels gladstrijken

Achtergrond - 22 juni 2015 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Duitsers en Nederlanders uit politiek en bedrijfsleven komen woensdag in Münster bijeen om te bespreken hoe de handel kan worden gestimuleerd. Het is de eerste keer dat dit Duits-Nederlands Economisch Forum wordt gehouden. Volgens de organisatoren krijgt het een jaarlijks vervolg.

Nieuw economisch forum moet rimpels gladstrijken
© DNWF

Zakendoen met of werken in Duitsland valt lang niet altijd mee. De regels, de economische structuren, de omgangsvormen en natuurlijk de taal: alles gaat er anders aan toe dan in Nederland en dat kan activiteiten over de grens behoorlijk ingewikkeld maken. Taskforces, grensmakelaars, regeringsconsultaties en vele Euregioprojecten ten spijt, zijn nog lang niet alle barrières weggenomen.

Volgens de organisatoren van het Duits-Nederlands Economisch Forum wordt het handels­potentieel tussen de buurlanden niet optimaal benut. Het Zentrum für Niederlande-Studien van universiteit Münster heeft samen met de Duits-Nederlandse Handelskamer in Den Haag werkgeversvoorzitters en deskundigen uit beide landen uitgenodigd om “nieuwe samenwerkingsvelden te verkennen” en oplossingen voor te vinden voor de problemen.

Door werkgeversvoorzitters en deskundigen uit beide landen bijeen te brengen krijgen deze problemen extra aandacht en mogelijk meer prioriteit. Het forum zet hoog in: Naast VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer spreekt ook de voorzitter van de Duitse industrievereniging BDI, Ulrich Grillo.

Duitsland is de belangrijkste handelspartner voor Nederland, dus het economisch belang om drempels weg te nemen is groot, benadrukt het Zentrum für Niederlande-Studien.

Münster heeft samen met de universiteit Nijmegen een binationale masteropleiding Duitsland-Nederland Studies. Friso Wielenga, directeur van het Zentrum für Niederlande Studien, presenteert op de website van het forum ook zijn plannen voor een leerstoel economie en recht. Daarmee moet meer aandacht komen in onderwijs en onderzoek voor exportvoorwaarden. Een nieuw expertisecentrum biedt in Wielenga's plannen bedrijfsadvies, taaltrainingen en vertaaldiensten.  

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Nederlands-Duitse samenwerking':

Duits-Nederlands Forum: Toekomst van de democratie

Duits-Nederlands Forum: Toekomst van de democratie

Deze week spreken Duitse en Nederlandse experts over de uitdagingen voor de democratie. Door corona via Zoom.

Lees meer

Aangenaam afscheid: Rutte en Merkel in Dresden

Aangenaam afscheid: Rutte en Merkel in Dresden

Rutte en Merkel openen een Vermeer-tentoonstelling in Dresden. Het is waarschijnlijk hun laatste optreden samen.

Lees meer

Koningspaar stimuleert contacten met Duitsland

Koningspaar stimuleert contacten met Duitsland

De werkbezoeken van het koningspaar aan Duitsland hebben tot veel verschillende samenwerkingen geleid.

Lees meer

Gesprek: Duitsland innovatieland

Gesprek: Duitsland innovatieland

Peter van Harten (smart industry) en Moritz Schmid-Drechsler (Duitse ambassade) over innovatie-samenwerking

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger