Duits-Nederlands Forum: Toekomst van de democratie
Achtergrond - 22 november 2021 - Auteur: Redactie DuitslandwebDe democratie in Duitsland en Nederland wordt op de proef gesteld. Kwakkelende centrumpartijen, fakenews en de almaar groeiende kloof tussen arm en rijk dagen de democratische orde uit. De coronapandemie vergroot deze problemen uit. Hoewel de legitimiteit van de democratie als rechtsorde niet massaal wordt betwijfeld, is de toekomst van de democratie onzekerder geworden. Hoe ziet die toekomst eruit? Welke mogelijkheden zijn er voor democratische vernieuwing? Dat bespreken Duitse en Nederlandse experts tijdens het online Duits-Nederlands Forum op 25 en 26 november.
Een gastbijdrage van Casper Bouwmeester, Niederlandenet
De Duitse en Nederlandse democratie staan voor talrijke uitdagingen. Het lukt de conventionele middenpartijen steeds minder grip te krijgen op het electoraat. Vooral in Nederland is het politieke landschap zeer versplinterd. Hierdoor is ook het formatieproces ingewikkelder geworden, zoals elke dag blijkt sinds de verkiezingen eerder dit jaar.
Ook in Duitsland is de toekomst ongewis: de Era-Merkel eindigt, de klassieke volkspartijen boeten aan invloed in. Bovendien staan beide landen voor een cruciaal decennium op het gebied van industrie- en klimaatbeleid. Tijdens de tweedaagse online conferentie geven de bekende Duitse politicoloog Karl-Rudolf Korte en de Nederlandse historicus Wim van Meurs van de Radboud Universiteit een lezing over de staat van de democratie, in Duitsland en in Nederland.
In discussies en workshops leveren experts uit beide landen vervolgens een bijdrage aan de prangende vragen, hoopgevende mogelijkheden en tartende uitdagingen op het gebied van de staat van de Duitse en Nederlandse democratie.
Ook de vraag hoe de democratie tegen populistische krachten bestand kan blijven, blijft relevant – vooral nu het democratisch fundament steeds luider in twijfel wordt getrokken. Koen Vossen van de Radboud Universiteit praat hierover met Nayla Fawzi van de Ludwig-Maximilians-Universität in München.
De snelle veranderingen in het medialandschap hebben ook consequenties voor de democratie. De betekenis van de publieke omroepen en de traditionele media neemt af, ten gunste van die van sociale media. Een politiek debat zonder Twitter is niet meer voor te stellen, protesten worden vaak met succes via Facebook georganiseerd. Tegelijkertijd verhoogt de circulatie van nepnieuws de druk op het publieke debat. Daarover gaan voormalig Duitsland-correspondent van de NRC Juurd Eijsvoogel en journalist Thomas Kirchner van de Süddeutsche Zeitung met elkaar in gesprek.
Na de verschillende themasessies wordt de eerste dag van het Duits-Nederlands Forum afgesloten met een podiumgesprek met cartoonist Joep Bertrams en acteur en schrijver Jesko Friedrich, die betrokken is bij het Duitse satirische programma 'Extra 3'.
Op de tweede dag van het Forum wordt vooral vooruitgekeken: Welke kansen mogen niet worden gemist? Het vertrouwen in het politieke systeem neemt af. Daarom rijst in beide landen de vraag met welke maatregelen de bevolking beter bij het politieke besluitvormingsproces betrokken kan worden. Vertegenwoordigers van verschillende burgerinitiatieven uit Nederland en Duitsland vertellen vrijdag in een van de workshops over hun aanpak en ervaringen. Ook wordt gesproken over ervaringen met burgerschapsvorming, het bereiken van de jeugd en de noodzaak van diversiteit. Met onder andere ProDemos, de Landeszentrale für Politische Bildung, Volt Europa en het Afro-Deutsches Akademiker Netzwerk.
Bekijk het hele programma van het Duits-Nederlands Forum
Lees meer over 'Nederlands-Duitse samenwerking':
Nieuwe generatie Nederlandse auteurs klaar voor Duitsland
Nederland & Vlaanderen zijn deze maand gastland op de Leipziger Buchmesse. Een uitgelezen kans voor auteurs zich te presenteren in Duitsland.
Koning in Duisburg: ‘Kunnen niet zonder elkaar’
Koning Willem-Alexander bezocht Noordrijn-Westfalen om de waterstof-samenwerking aan te zwengelen.
Duitsland als vluchtheuvel
Wat als Nederlanders op de vlucht voor het water massaal aankloppen in Duitsland? Cabaretier Patrick Nederkoorn maakte er een (Duitse) voorstelling over.
Duits-Nederlandse top in Rotterdam
De Duitse kanselier Scholz en enkele van zijn ministers halen vandaag in Rotterdam de banden aan met de Nederlandse regering.
Reacties