Debat over Oost-Duits racisme laait op
Nieuws
Achtergrond - 21 augustus 2007
(21 augustus 2007) Het racistische geweld van afgelopen zondag in Mügeln, waarbij acht Indiërs gewond raakten, heeft het debat over vreemdelingenhaat in Oost-Duitsland weer doen oplaaien. Politici zien geweld tegen buitenlanders vooral als een Oost-Duits probleem.
De Indiërs werden na een ruzie in een pizzeria door een vijftigtal vooral jonge Duitsers door de straten van het Saksische Mügeln gejaagd. De groep Duitsers scandeerde daarbij racistische leuzen. Alle acht Indiërs liepen verwondingen op, een van hen belandde in het ziekenhuis. Het incident staat niet op zich zelf. Vorig jaar nog, in de aanloop naar het WK in Duitsland, achtten instanties als de Duitse belangenvereniging Afrika-Rat de veiligheidssituatie voor buitenlanders zo slecht dat Afrikaanse voetbalsupporters geadviseerd werd niet naar Oost-Duitsland te gaan. Er werd zelfs gesproken van “no-go-areas”, gebieden in het oosten van Duitsland waar het voor mensen “met een andere huidskleur” te onveilig was om heen te gaan.
Volgens Wolfgang Thierse (SPD), vice-voorzitter van de Duitse Bondsdag en opgegroeid in Oost-Duitsland, is rechtsextremisme weliswaar een probleem voor heel Duitsland, maar ligt het zwaartepunt van de vreemdelingenhaat wel degelijk in het oosten. "Dat mag niet worden goedgepraat". Parlementariër Sebastian Edathy (SPD), zelf van Indiase afkomst, is het met Thierse eens. “Mensen met een donkere huidskleur lopen in Oost-Duitsland een veel hoger risico om slachtoffer van een gewelddaad te worden dan in West-Duitsland.” De helft van alle rechtsextremisten in Duitsland komt uit de vijf Oost-Duitse deelstaten, terwijl daar slechts 20 procent van de totale Duitse bevolking woont.
Thierse waarschuwt verder voor de economische gevolgen van een verslechtering van het Duitse imago in het buitenland. “Hoe slechter de reputatie van Duitsland is, des te minder zullen buitenlanders, die we goed kunnen gebruiken voor onze vooruitgang en welvaart, geneigd zijn naar Duitsland te komen”, zegt Thierse.
Tegengeluiden zijn er ook. Plaatsvervangend CDU-voorzitter in het Oost-Duitse Brandenburg Sven Petke erkent het probleem, maar waarschuwt voor een te snelle veroordeling van Oost-Duitsland. De Oost-Duitse deelstaten hebben volgens Petke de afgelopen jaren veel bereikt in de strijd tegen het rechts-extremisme. “Door de misdragingen van een aantal individuen laten we onze Heimat niet kapot maken”, reageert Petke.
De burgemeester van Mügeln, Gotthard Deuse (FDP), heeft een heel andere lezing. “Bij ons zijn geen rechtsextremisten”, zegt Deuse. Als de aanval op de Indiërs inderdaad een racistische achtergrond heeft gehad, dan moeten de daders afkomstig zijn geweest uit naburige dorpen, maar niet uit Mügeln, houdt de burgemeester vol.
Sebastian Edathy noemt Deuses reactie een typisch Saksische reflex. Juist Saksen staat er volgens Edathy om bekend het bestaan van rechtsextremisme te loochenen. “Dat stadium moeten we nu inmiddels toch wel voorbij zijn”, aldus Edathy.
FAZ.NET
Hetzjagd auf Inder: "Menschen mit dunkler Hautfarbe leben im Osten mit Risiko"
Die Welt
"Nun hat es eben Mügeln getroffen"
Spiegel Online
Hetzjagd in Mügeln: Polizeischutz für Herrn Singh
Reacties
Geen reacties aanwezig