Merkel bekijkt hoe ijskappen smelten
Nieuws
Achtergrond - 16 augustus 2007
(16 augustus 2007) Bondskanselier Angela Merkel (CDU) brengt vandaag en morgen een bezoek aan Groenland. Daar wil ze met eigen ogen de gevolgen van het broeikaseffect aanschouwen.
De Duitse bondskanselier reist af naar Groenland op uitnodiging van de Deense minister-president Anders Fogh Rasmussen. Volgens experts zijn de wereldwijde klimaatveranderingen nergens zo rechtstreeks waar te nemen als op het grootste eiland ter wereld. Sinds 2004 smelten de ijskappen met 240 kubieke kilometer per jaar – een veelvoud van de jaren daarvoor.
Het bezoek van Merkel – in de jaren negentig ook al eens minister van Milieu – past in het milieubewuste beleid van de grote coalitie in Duitsland. Zo wil de regering stoppen met kernenergie, waarmee ze de beslissing van het vorige kabinet bekrachtigde, en het aandeel duurzame energie verhogen. Daarnaast zet de bondskanselier zich met name sinds begin dit jaar persoonlijk in om maatregelen tegen klimaatveranderingen op de internationale politieke agenda te krijgen.
Begin maart zat ze een Europese klimaattop voor, waar ze van zich deed spreken door haar ambitieuze doelstellingen ten aanzien van de CO2-uitstoot en duurzame energie. Ook de afspraken ter verbetering van het klimaat die in juni op de G8-top in het Duitse Heiligendamm werden gemaakt, zijn grotendeels op haar conto te schrijven.
Donderdagmiddag wordt Merkel in het Groenlandse stadje Ilulissat begroet door Rasmussen en de premier van Groenland, Hans Enoken. Met een schip zal ze daarna in een fjord een afbrokkelende gletsjer bezoeken. Vrijdag staat een andere gletsjer op het programma, die ze per helikopter zal bekijken. Minister van Milieu Sigmar Gabriel (SPD) vergezelt Merkel op haar tweedaagse reis.
Eerder deze zomer brachten de Italiaanse premier Romano Prodi en de president van de Europese Commissie José Manuel Barroso al een klimaatbezoek aan Groenland.
ZDFHeute.de
Reise an die Front des Klimawandels
Welt Online
Wo der Klimawandel wohnt
Reacties
Geen reacties aanwezig