Christiansen: het einde van een talkshowkoningin
ARD-talkshowhost stopt ermee
Achtergrond - 13 juli 2007
(13 juli 2007) Sabine Christiansen, de machtigste tv-vrouw van Duitsland, is van de buis. Dankzij de mediagenieke tandem Schröder-Fischer kwam haar talkshow op zondagavond tot grote bloei. De saaie grote coalitie deed haar de das om, meent Rob Savelberg.
In zijn boek ‘Meine Sonntage mit Sabine Christiansen’ beschrijft auteur Walter von Rossum zijn persoonlijke ervaringen met de talkshow. “Zondagavond op 21.45 uur beginnen bij de ARD de gieren van de Apocalyps hun vlucht.” Von Rossum wijst erop dat Christiansen de toekomst van Duitsland vaak heel duister schetste. NRC-correspondent Michel Kerres maakte de sombere bespiegelingen bij Christiansen zelfs mede verantwoordelijk voor het zware gemoed van Duitsland onder de jaren van Schröder.
Voor veel schrijvende journalisten was haar politieke talkshow een gruwel, omdat ze elementaire regels van het vak minachtte. De voormalige nieuwslezeres van de NDR nodigde vrijwel altijd de oppositieleden van de conservatieve CDU/CSU en de liberale FDP uit, die steevast na een voorzetje van Christiansen hun ingestudeerde oneliners over de roodgroene regering ten beste gaven.
Christiansen vroeg niet door en onderbrak haar gasten nauwelijks als een volksvertegenwoordiger klinkklare onzin of populistische taal uitsloeg. “Sabine Christiansen zou onmiddellijk moeten ophouden, nu meteen”, eiste Reinhard Mohr van Spiegel Online toen de vroegere Lufthansa-stewardess bekendmaakte te willen stoppen. Dezelfde auteur schreef maanden later bij haar afscheid een grafrede: Queen Blabla dankt ab. Maar misschien was hij wel jaloers omdat Christiansen met haar uitzending op zondagavond de politieke thema’s van de komende week bepaalde. Dat was vroeger het domein van Der Spiegel, die op maandagmorgen bij lezers in de bus ligt.
Bondsdagvoorzitter Norbert Lammert (CDU) moet Christiansen in gedachten hebben gehad toe hij dit jaar de vele talkshowoptredens van Duitse politici laakte. Oppervlakkig, goedkoop en gericht op publiciteit in plaats van inhoud, was het oordeel van de chistendemocraat.
Lof en hoon
Maar Christiansen oogstte ook lof. Vooral van de politici Klaus Wowereit (SPD) en Guido Westerwelle (FDP), twee feestbeesten die voortdurend aan de zijde van Christiansen in het wervelende Berlijnse nachtleven opdoken, en niet toevallig de meest uitgenodigde gasten in haar talkshow waren. Van al haar gasten kwam de ijdele Westerwelle het vaakst naar haar studio aan de West-Berlijnse Gedächtniskirche. De leider van de Duitse liberalen kreeg van Christiansen jarenlang onbegrensde mogelijkheden om verbaal op het duo Schröder-Fischer in te hakken.
Inmiddels is het voorbij met het vaste zondagavondmenu: Tagesschau, Tatort, Talk bei Christiansen. De 50-jarige vrouw heeft genoeg van alle kritiek en publieke druk op haar privé-leven. Ze moest in Bild-Zeitung lezen dat haar man haar bedroog met haar beste vriendin.
Christiansen vond haar uitlaatklep in het chique societyleven, wat voor boulevardjournalist Franz-Josef Wagner de aanleiding was de tv-journaliste met een bezem te vergelijken. “Maar niet elke bezem heeft mooie benen”, schreef de veelbesproken columnist, die elke dag op pagina twee van Bild iemand in niet mis te verstane bewoordingen een brief schrijft. Christiansen heeft genoeg van dit soort typeringen, vond de ware liefde bij een Franse zakenman en vertrekt naar Amerika.
Reacties
Geen reacties aanwezig