Coalitie wil bijstand aan Oost-Duitsland inkrimpen
Nieuws
Achtergrond - 30 juli 2007
(30 juli 2007) Binnen regeringspartijen CDU/CSU en SPD gaan steeds meer stemmen op om te bezuinigen op de Solidaritätszuschlag, de financiële hulp aan het voormalige Oost-Duitsland. Zelfs de afschaffing van de toeslag wordt niet uitgesloten.
Waar de Duitse industrie al jaren voor pleit, heeft nu ook ingang gevonden in de politiek: de inkrimping of zelfs afschaffing van de Solidaritätszuschlag, de na de vereniging ingevoerde financiële bijstand aan Oost-Duitsland. Verschillende CDU-parlementariërs bepleiten een flinke daling van de toeslag. Ook fractievoorzitter Volker Kauder liet voorzichtig doorschemeren dat de inkrimping van de Solidaritätszuschlag bij zijn partij hoog op de agenda staat. Bij coalitiepartner SPD klinken vergelijkbare geluiden. De sociaaldemocraten sluiten zelfs de afschaffing van de toeslag niet uit als de belastinginkomsten blijven stijgen.
Onomstreden is de bijstand nooit geweest. Een veel gehoorde kritiek is dat de toeslag door de deelstaten vooral wordt gebruikt om gaten in hun begrotingen te dichten, in plaats van voor de aanleg van nieuwe wegen of de sanering van de industrie in Oost-Duitsland. Ook is de toeslag volgens economen nadelig voor de economische groei. Vorig jaar tekende de Bund der Steuerzahler, de Duitse bond van belastingsbetalers, nog protest aan tegen de Solidaritätszuschlag bij het Bundesverfassungsgericht, de hoogste Duitse rechtbank. De toeslag zou indruisen tegen de Duitse grondwet. De uitspraak van het Bundesverfassungsgericht wordt later dit jaar verwacht.
Kritiek op de plannen om aan de toeslag te tornen is er ook. De ministerpresident van het Oost-Duitse Thüringen Dieter Althaus (CDU) is bang dat het debat om de toeslag een nieuwe "nijddiscussie" tussen Oost en West zal doen ontbranden. Michael Kretschmer, secretaris-generaal van de CDU in de Oost-Duitse deelstaat Saksen, vindt dat de situatie in het Oosten van Duitsland verkeerd wordt afgespiegeld. Volgens Kretschmer is er buiten Saksen geen enkele deelstaat in het voormalige Oost-Duitsland die zonder de toeslag een geloofwaardige kans heeft op economische groei. Saksen is als enige deelstaat in de vroegere DDR bezig aan een economische opmars.
De Solidaritätszuschlag werd in 1991 ingevoerd om de kosten van de Duitse vereniging te financieren, in eerste instantie slechts voor de duur van één jaar. Maar omdat de vereniging een gigantische financiële strop bleek, voerde de regering-Kohl de toeslag in 1995 opnieuw in. Tussen 1995 en 2005 kostte de belastingbetaler dat een slorige 128 miljard euro. De toeslag wordt door alle Duitsers betaald, dus ook door voormalige Oost-Duitsers. De hoogte van de toeslag bedraagt 5,5 procent van de inkomensbelasting en 5,5 procent van de Vennootschapsbelasting.
Een meerderheid van de Duitsers is volgens opiniepelingen voor een snelle afschaffing van de bijstand: 72 procent in West-Duitsland, 47 procent in Oost-Duitsland. In Oost-Duitsland wil evenwel 41 procent de toeslag behouden.
Der Tagesspiegel
Aufbau Ost
FAZ.NET
Solidaritätszuschlag: Weniger Geld für den Aufbau Ost?
Süddeutsche Zeitung
Mehrheit für Abschaffung des "Soli“
Reacties
Geen reacties aanwezig