Berlijn strijdt om de naam Olympiastadion
Nieuws
Achtergrond - 27 juli 2007
(27 juli 2007) Heet het Berlijnse Olympiastadion straks Siemens Arena of wellicht Miele Stadion? De Berlijnse politiek is verwikkeld in een strijd om een mogelijke naamsverandering voor het historische gebouw. Omdopen brengt geld in het laatje.
De roep om verkoop van de naam Olympiastadion, eigendom van de stad, klinkt al langer. Een sponsor voor de sporttempel zou de Berlijnse kas naar schatting jaarlijks rond de acht miljoen euro opleveren. Daarmee kan het stadion en het omliggende terrein eindelijk grondig gereviseerd worden. Het Olympiapark verkeert in slechte staat.
Een grote geldschieter heeft zich al gemeld, naar verluidt een onderneming wier producten in elk Duits huishouden terug te vinden zijn. Voetbalclub Hertha BSC, belangrijkste verhuurder van het complex, is hartgrondig voor.
Het Berlijnse deelstaatbestuur, de Senat, heeft een naamsverandering echter steeds afgewezen om de kandidatuur van de Duitse hoofdstad voor de Spelen van 2012 of 2020 niet in gevaar te brengen. Olympische Spelen horen thuis in een Olympisch stadion, was de argumentatie, niet in een Grundig Arena.
Beide evenementen gaan echter aan de neus van Berlijn voorbij. Deze week maakte het Duitse Olympisch Comité bekend te willen werven voor München als plek voor de Winterspelen van 2018, waarmee de kansen voor Berlijn voor de zomerse pendant twee jaar later in duigen liggen. Londen organiseert de Spelen van 2012.
Uitgerekend de Berlijnse Linke is een groot voorstander van de verkoop van de naam van het stadion. De partij wil een nuchter, “niet-ideologisch” debat aangaan over de kosten en baten van een naamsverandering. De ideologische tegenpool van Die Linke, de FDP, wil juist vasthouden aan de oude naam. Hoewel de liberalen hun tegenstand gisteren afzwakten door te suggereren dat in een nieuwe naam wel het woord Olympiastadion behouden moet blijven.
De grootste partij in het Berlijnse deelstaatbestuur, de SPD van regerend burgemeester Klaus Wowereit, peinst niet over verkoop van de naam Olympiastadion. Dat de vier ringen van autofabrikant Audi wellicht de vijf Olympische ringen boven de toegangspoort vervangen, is voor de sociaaldemocraten een ondragelijk toekomstbeeld. De naam Olympiastadion is bovendien “wereldwijd een sterk merk”, redeneerde Markus Pauzenberger, woordvoerder sportzaken van de SPD. Ook moet de stad een toekomstige kandidaatstelling voor de Spelen in het achterhoofd houden, in 2024 of 2028.
Het stadion torst de last mee van de door de nazi’s als grootscheepse propaganda-exercitie georganiseerde Spelen van 1936. Het sportcomplex is op bevel van Hitler speciaal voor die Spelen gebouwd, in een recordtijd van twee jaar.
Naamsveranderingen van (Oost-)Berlijnse straten, in de DDR veelal vernoemd naar bekende communisten, waren na de val van de Muur telkens zwaar bevochten aangelegenheden. Het uitblijven van een ideologisch debat over het omdopen en commercialiseren van het historisch beladen stadion mag dus op zijn minst opmerkelijk heten. Waarnemers danken dit vooral aan de nog altijd deplorabele toestand van de Berlijnse financiën.
Tagesspiegel
Auch FDP für Umbenennung des Olympiastadions
Reacties
Geen reacties aanwezig