Regeringspartijen ruziën over koers
Nieuws
Achtergrond - 12 juni 2007
(12 juni 2007) Regeringspartijen CDU/CSU en SPD liggen met elkaar in de clinch. Na de G8-top van afgelopen week staan moeilijke binnenlandse thema’s op de agenda. Zo zet de invoering van een minimumloon de coalitie onder druk.
Roland Koch (CDU) probeerde in een interview met de krant Die Welt de gemoederen te sussen. “CDU en SPD mogen nu niet tornen aan hun coalitie. Bij alle kleine stapjes die worden gemaakt, mogen de resultaten van de regering er best zijn.” De minister-president van Hessen had minder positieve woorden over voor SPD-voorzitter Kurt Beck. Diens verwijten aan de CDU deed Koch af als “uitdrukkingen van hulpeloosheid”.
Beck had maandag in de Frankfurter Allgemeine Zeitung hard uitgehaald naar coalitiepartner CDU/CSU. Hij verweet de christen-democraten in een artikel over "het sociale Duitsland" onder meer een neoliberale koers te willen varen. Zijn artikel viel op te vatten als een pamflet, dat enerzijds bedoeld leek om bondskanselier Merkel (CDU) na de feestelijke G8-ceremonie weer op binnenlandse problemen te wijzen. Anderzijds kon Becks linkse stellingname worden beschouwd als reactie op de opmars van de Linkspartei. Over enkele dagen zal die partij officieel het levenslicht zien, tijdens het fusiecongres van PDS en WASG.
Koch sneerde dan ook richting Beck dat hij met zijn uitspraken vooral de eenheid binnen zijn eigen partij probeerde te behouden. Verschillende jonge SPD’ers gaven de afgelopen dagen aan te willen overstappen naar de Linkspartei. “Het wraakt zich steeds meer, dat de SPD niet duidelijk genoeg stelling op links heeft genomen”, aldus Koch.
Het verbale geweld over en weer lijkt ook een voorbode op moeilijke thema’s die de Bondsregering de komende tijd op de agenda heeft staan, zoals de ouderenzorg en de invoering van een minimumloon. Van dat laatste is de SPD een groot pleitbezorger. De CDU ziet er niets in. Erwin Huber, minister van Economische Zaken van Beieren (CSU) wees op de opvallende daling van het werkloosheidscijfer onder de regering-Merkel. “Arbeidsplaatsen scheppen is zonder twijfel de beste sociale politiek.” De SPD moet daarom volgens Huber niet proberen uit een “profileringsneurose” het werkklimaat binnen de grote coalitie te verstoren.
Secretaris-generaal van de SPD Hubertus Heil beloofde aan de andere kant bij het thema minimumloon “niet los te laten, voordat de bal in het doel ligt”. SPD-vicevoorzitter Andrea Nahles dreigde voor de invoering ervan zelfs een regeringscrisis over te hebben.
FAZ.NET
Das soziale Deutschland
Die Welt.de
"SPD holt antiquiertes Staatsvertrauen zurück"
Spiegel Online
Koch warnt vor Ende der Großen Koalition
Sueddeutsche.de
Union geht auf SPD zu
Reacties
Geen reacties aanwezig