Te weinig scholen in Berlijn-Prenzlauerberg
Nieuws
Achtergrond - 27 april 2007
(27 april 2007) De lagere scholen in de Oost-Berlijnse wijk Prenzlauerberg dreigen de toestroom van nieuwe leerlingen niet aan te kunnen. De afgelopen jaren heeft er een babyboom plaatsgevonden waar de wijk niet op is voorbereid.
Een aantal lagere scholen in Prenzlauerberg heeft zich de woede van de ouders op de hals gehaald. Omdat ze komend schooljaar maar beperkt plaats hebben voor alle nieuwe eersteklassers, hebben de schoolbesturen een lotingsysteem ingevoerd. Wie ingeloot is, kan naar school. Wie uitgeloot is, en dat zijn meer dan honderd kinderen, moet een school in een andere wijk zoeken. Ook als ouders al kinderen op de betreffende school hebben of er naast wonen, ze hebben gewoon pech als hun kind wordt uitgeloot.
De ouders protesteren tegen dit beleid. Zij vinden dat de schoolbesturen en de stadsdeelraad eerder hadden moeten inspelen op de groei van het aantal kinderen. Juist in Duitsland, dat kampt met een te laag geboortecijfer, zou een wijk als Prenzaluerberg als voorbeeld moeten dienen, vinden ze. Daar combineren ouders beroep en kinderen precies zoals minister Ursula von der Leyen van Gezinszaken (CSU) dat wil bevorderen.
Al jaren geldt Prenzlauerberg als kinderrijke en kindvriendelijke buurt. Er zijn veel crèches en speelplaatsen, overal zie je jonge ouders met baby’s, peuters en kleuters. De commercie speelt daar handig op in. Restaurants hebben vaak speelhoeken voor de kinderen, in cafés neemt iedereen zijn kind in buggy mee naar binnen. Ook is er een enorme hoeveelheid winkeltjes met kinderkleren, speelgoed en alles wat je maar kunt bedenken voor kinderen en jonge ouders.
Om het aantal kinderen - tot 2012 wordt een verdubbeling van het aantal eersteklassers verwacht - te kunnen herbergen, zou er elk jaar een nieuwe basisschool bij moeten komen. Daar is geen geld voor. De deelraad en de schoolbesturen hebben de afgelopen jaren bij hun planning inderdaad niet voldoende rekening gehouden met die groei, geeft een woordvoerder van de Berlijnse regering toe. De schoolbesturen hebben enkele jaren geleden zelfs nog twee scholen gesloten.
Prenzlauerberg is een relatief goedkope wijk om in te wonen, ondanks het feit dat vrijwel alle huizen inmiddels gerenoveerd zijn. De studenten die er in de jaren negentig naar toe trokken vanwege de lage huren en het alternatieve karakter, zijn er veelal blijven hangen en hebben massaal kinderen gekregen. Ze werken vaak in creatieve beroepen en kunnen hun eigen tijd indelen. Daarom is het voor hen makkelijk kinderen en beroep te combineren.
Feitelijk heeft Prenzlauerberg niet meer kinderen dan andere Berlijnse wijken. Gemiddeld worden er 35 kinderen per duizend vrouwen. In Wedding, Neukölln en Kreuzberg, waar veel buitenlanders wonen die over het algemeen meer kinderen krijgen dan Duitse ouders, ligt dat getal met veertig tot 48 kinderen een stuk hoger. Wat Prenzlauerberg zo bijzonder maakt, is dat al die kinderen klein zijn. Er zijn nauwelijks kinderen te vinden van tussen de zes en de zestien jaar oud - in tegenstelling tot de andere Berlijnse wijken. De crèches die de afgelopen jaren nodig waren voor die kinderen - en die in Duitsland vergeleken met Nederland zeer goedkoop zijn - waren makkelijk opgericht.
“Het probleem laat me niet koud”, aldus Lioba Zürn-Kasztantowicz (SPD) verantwoordelijk voor het onderwijsbeleid in Prenzlauerberg. Maar een nieuwe school in Prenzlauerberg is pas over twee jaar nodig, vindt ze. De ouders hebben aangekondigd net zo lang te protesteren tot er iets geregeld wordt.
Spiegel Online
Eiskalt erwischt vom Babyboom
Reacties
Geen reacties aanwezig