Duitslandweb logo Duitslandweb

‘Oudere socialisten vierden revanche op SPD’
'Wahlbeobachtungen' van Alexej Gorin

Achtergrond - 28 september 2009

De verkiezingsparty van de Bundeszentrale für politische Bildung in Berlijn hield de Russische promovendus Alexej Gorin gisteren snel voor gezien. Daar was “vooral veel establishment”. Hij ging naar de Oost-Berlijnse wijk Prenzlauerberg, waar de socialistische Die Linke feest vierde. “Het leedvermaak was groot toen de SPD-uitslag bekend werd.”

‘Oudere socialisten vierden revanche op SPD’
© Duitslandweb
Alexej Gorin belt met de redactie van het Duitslandweb

Waarom koos je voor Die Linke?

“We konden kiezen uit kaarten voor de FDP, Die Grünen en Die Linke. De kaarten voor de FDP-party waren gisteren al op voor we konden beslissen of we daarheen wilden. Daar kon iedereen natuurlijk lekker gaan netwerken.

Naar Die Grünen wilde iedereen van ons groepje wel, dus heb ik me opgeofferd voor Die Linke. Ik ben een man van compromissen. Daar was ik later erg blij om want het was een geweldig feest. Achteraf bleek trouwens dat iedereen daar gewoon kon binnenlopen.”

Hoe was het daar?

“De partij had een partytent op de binnenplaats van de Kulturbrauerei gezet, een groot cultureel centrum. Daar spraken partijleiders Oskar Lafontaine en Gregor Gysi. Er waren veel meer mensen dan in de tent pasten, dus veel publiek stond buiten. Veel jongeren ook. Berlijn heeft veel linkse jeugd.

Maar vooral bij de ouderen was het leedvermaak groet toen de dramatische uitslag voor de SPD op het scherm te zien was. Er werd echt gejuicht. Voor deze mensen was de winst van Die Linke een revanche op de SPD, die zich zo van Die Linke distantieert.”

Wat vond je daarvan?

“Voor mij als Rus was dat interessant. In Rusland zijn de ex-communisten groter dan de sociaaldemocraten. In Duitsland is dat omgekeerd. Maar de discussie over rechtvaardigheid in de samenleving en hoe je de maatschappij eerlijk indeelt is in Duitsland en Rusland dezelfde.

Dat geldt ook voor de discussie over de omgang tussen ex-communisten en sociaaldemocraten. Die is bij ons ook nog niet uitgekristalliseerd."

Wat zou jij in Duitsland hebben gestemd?

“De Groenen. Maar dat komt ook omdat mijn politieke bewustwording in Duitsland heeft plaatsgevonden. Ik heb vijf jaar in het Oost-Duitse Greifswald gestudeerd. Daar waren de Groenen sterk vertegenwoordigd.

In Rusland had ik niet zoveel belangstelling voor de politiek, maar in Duitsland is politiek van een hoger niveau. De pers is bijvoorbeeld veel volwassener en genuanceerder hier. Mensen zijn over het algemeen kritischer. Dat zie je ook aan de Duitse jongeren, die politiek bewuster zijn dan in Rusland.”

Alexej Gorin promoveert op de filosoof Kant aan de universiteit van Sint-Petersburg. Hij werkt daarnaast voor een Duits-Russische uitwisselingsorganisatie.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger