
‘Oudere socialisten vierden revanche op SPD’
'Wahlbeobachtungen' van Alexej Gorin
Achtergrond - 28 september 2009
De verkiezingsparty van de Bundeszentrale für politische Bildung in Berlijn hield de Russische promovendus Alexej Gorin gisteren snel voor gezien. Daar was “vooral veel establishment”. Hij ging naar de Oost-Berlijnse wijk Prenzlauerberg, waar de socialistische Die Linke feest vierde. “Het leedvermaak was groot toen de SPD-uitslag bekend werd.”
Waarom koos je voor Die Linke?
“We konden kiezen uit kaarten voor de FDP, Die Grünen en Die Linke. De kaarten voor de FDP-party waren gisteren al op voor we konden beslissen of we daarheen wilden. Daar kon iedereen natuurlijk lekker gaan netwerken.
Naar Die Grünen wilde iedereen van ons groepje wel, dus heb ik me opgeofferd voor Die Linke. Ik ben een man van compromissen. Daar was ik later erg blij om want het was een geweldig feest. Achteraf bleek trouwens dat iedereen daar gewoon kon binnenlopen.”
Hoe was het daar?
“De partij had een partytent op de binnenplaats van de Kulturbrauerei gezet, een groot cultureel centrum. Daar spraken partijleiders Oskar Lafontaine en Gregor Gysi. Er waren veel meer mensen dan in de tent pasten, dus veel publiek stond buiten. Veel jongeren ook. Berlijn heeft veel linkse jeugd.
Maar vooral bij de ouderen was het leedvermaak groet toen de dramatische uitslag voor de SPD op het scherm te zien was. Er werd echt gejuicht. Voor deze mensen was de winst van Die Linke een revanche op de SPD, die zich zo van Die Linke distantieert.”
Wat vond je daarvan?
“Voor mij als Rus was dat interessant. In Rusland zijn de ex-communisten groter dan de sociaaldemocraten. In Duitsland is dat omgekeerd. Maar de discussie over rechtvaardigheid in de samenleving en hoe je de maatschappij eerlijk indeelt is in Duitsland en Rusland dezelfde.
Dat geldt ook voor de discussie over de omgang tussen ex-communisten en sociaaldemocraten. Die is bij ons ook nog niet uitgekristalliseerd."
Wat zou jij in Duitsland hebben gestemd?
“De Groenen. Maar dat komt ook omdat mijn politieke bewustwording in Duitsland heeft plaatsgevonden. Ik heb vijf jaar in het Oost-Duitse Greifswald gestudeerd. Daar waren de Groenen sterk vertegenwoordigd.
In Rusland had ik niet zoveel belangstelling voor de politiek, maar in Duitsland is politiek van een hoger niveau. De pers is bijvoorbeeld veel volwassener en genuanceerder hier. Mensen zijn over het algemeen kritischer. Dat zie je ook aan de Duitse jongeren, die politiek bewuster zijn dan in Rusland.”
Alexej Gorin promoveert op de filosoof Kant aan de universiteit van Sint-Petersburg. Hij werkt daarnaast voor een Duits-Russische uitwisselingsorganisatie.
Lees meer over 'Politiek':

Podcast Achtung: Valse start voor kanselier Merz
In deze podcast: wat ging er mis bij Merz' benoeming tot kanselier? Wat staat hem te wachten? En wie zijn de opvallendste ministers?

Merz na twee stemrondes alsnog kanselier
Een blamage: CDU-leider Friedrich Merz had twee rondes nodig om in de Bondsdag tot kanselier te worden gekozen.

Veiligheidsdienst: AfD bewezen extreemrechts
De Duitse veiligheidsdienst Verfassungsschutz bestempelt de AfD als bewezen extreemrechts.
Bondsdag stemt in met aanpassing grondwet
De nieuwe regering kan waarschijnlijk flink investeren in defensie en infrastructuur.
Reacties
Geen reacties aanwezig