Duitslandweb logo Duitslandweb

Merkel en Tusk prijzen Turkije na bezoek aan vluchtelingenkamp

Kort nieuws - 25 april 2016 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Kanselier Merkel en voorzitter van de Europese Raad Tusk hebben zaterdag het Turkse vluchtelingenbeleid geprezen na een bezoek aan een vluchtelingenkamp in het grensgebied met Syrië. Ze spraken echter ook de problemen met de vrijheid van meningsuiting in Turkije aan. De Turkse premier Davutoglu drong van zijn kant aan de visumvrijheid voor Turken, een onderdeel van de vluchtelingendeal tussen de EU en Turkije, zo snel mogelijk in te voeren. Vanuit de Duitse oppositie kwam kritiek op de loftuigingen voor Turkije nu president Erdogan steeds harder optreedt tegen journalisten en critici. Op de dag dat Merkel, Tusk en eurocommissaris Timmermans in Turkije waren, werd de Nederlandse columniste Ebru Umar in haar Turkse vakantiehuis opgepakt vanwege een aantal kritische tweets. Daar maakten ook Duitse media melding van. Merkel wees kritiek van de hand dat Duitsland door het vluchtelingenverdrag afhankelijk is geworden van Turkije en daarom thema's als persvrijheid niet meer zou aanspreken. Dat doet Duitsland nog steeds, aldus de kanselier. Lees meer bij FAZ.net (bezoek vluchtelingenkamp) en Spiegel Online (Ebru Umar)

In een commentaar schrijft de Süddeutsche Zeitung dat Turkijke ook afhankelijk is van de EU en Merkel daarom ook invloed op het beleid in het land kan uitoefenen. Lees meer bij Süddeutsche.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger