Paus-parodie choqueert eigenlijk niemand
MTV de enige winnaar van Popetown-rel

Achtergrond - 4 mei 2006

(4 mei 2006) Katholiek Duitsland was in rep en roer de afgelopen weken. Muziekzender MTV-Duitsland had aangekondigd een animatieserie uit te zenden over een "knotsgekke paus” die leeft in een wereld waar alles draait om geld, macht en corruptie. Gisteravond was de eerste uitzending van Popetown, begeleid door een studiodiscussie.  

De paus, een onbeheerst en verwend kind, stuitert op een kruisvormige springstok rond door het Vaticaan. Geldbeluste kardinalen verkopen weeskinderen als slaven. Welkom bij de eerste aflevering van Popetown, de serie die Duitsland nog voor de eerste uitzending wekenlang in zijn greep hield.

Bij de studiodiscussie voorafgaand aan de uitzending was van enige opwinding echter niets meer te merken. Politici als Edmund Stoiber die tegen de serie tekeer waren gegaan, lieten hun neus niet zien. De aanwezige gasten spraken over vrijheid van meningsuiting en wederzijds respect. Er viel geen onvertogen woord. Hoe anders was dat tot een paar dagen geleden.

Lachen

Een week voor Pasen verschenen er in verschillende tijdschriften opeens paginagrote MTV-advertenties. Een tekening toonde een van het kruis weggelopen Jezus, die lachend televisie keek, de doornenkroon nog op het hoofd. De begeleidende tekst luidde “lachen in plaats van rondhangen.” Zo had de animatieserie Popetown in Duitsland de toorn van de katholieke kerk en van de CDU/CSU al over zich afgeroepen voor de eerste aflevering was uitgezonden.

Hans Joachim Meyer, voorzitter van het Centraal Comité van Duitse katholieken (ZdK), noemde de serie “een misselijkmakende grap” en “een verstoring van de openbare orde”. Zo kort na de rellen rondom de Deense spotprenten van de profeet Mohammed, stelde Joachim Herrmann, een prominent lid van de Beierse christen-democratische partij CSU, dat men zich wel gevoelig opstelt als het gaat om het krenken van moslims, maar het toestaat als christenen beledigd worden, omdat dat makkelijker en minder gevaarlijk zou zijn. Samen met CSU-collega Markus Söder pleit hij voor hardere juridische maatregelen tegen godslastering

Het aartsbisdom München ging zelfs zover om bij de rechter een klacht tegen MTV in te dienen wegens het beledigen van het christendom. Volgens paragraaf 116 van het wetboek van strafrecht hangt degene die de inhoud van religieuze of wereldbeschouwelijke overtuigingen van anderen op zo’n wijze beledigt, dat hij daarmee de openbare orde verstoort, drie jaar gevangenisstraf boven het hoofd. Deze klacht werd woensdag verworpen.

Kulturkampf

Na de storm volgde de stilte. In de MTV-studio toonde Dirk Tänzler, voorzitter van de Duitse Katholieke Jeugd, zich als enige geïrriteerd. Een kruis als springstok, dat ging hem te ver. De weeskinderen, die met hun dunne lijfjes vastgebonden aan de lopende band moesten werken, deden hem denken aan concentratiekampgevangen.

De kijkers konden een bijdrage aan de discussie leveren door te bellen of via internet te reageren. Na afloop bleek dat ruim 84 procent van de bellers vond dat de hele reeks moest worden uitgezonden. Ook in de studio pakte het eindoordeel positief uit voor MTV. Drie van de zeven gasten zouden de serie liever niet uitgezonden zien. Maar verbieden, dat wilde niemand. Nu is het wachten op de beslissing van MTV of de zender doorgaat met de serie. De uitkomst lijkt echter al vast te staan.

Dat echt belangrijke gasten gisteravond niet kwamen opdagen en de discussie eigenlijk niet van de grond kwam, zal MTV niet deren. Want, grootse satire of niet, MTV heeft met Popetown zoveel gratis publiciteit gekregen dat de zender hoe dan ook tot grote winnaar kan worden uitgeroepen. Ondertussen promoot de website van Popetown de DVD van de serie met de woorden: “verbannen van de tv, door de kerk veroordeeld, en nu te koop in een duivels ongecensureerde versie.”

www.popetown.com

Leonie van Nierop is medewerker van het Duitslandweb en verblijft momenteel in Berlijn.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger