Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsers staan samen borg voor Syrische vluchtelingen

Achtergrond - 30 juni 2016 - Auteur: Rosa Pelser

Syrische vluchtelingen in Duitsland hebben vaak noodgedwongen familie achtergelaten in oorlogsgebied. Verschillende burgerinitiatieven helpen om familieleden via een veilige weg naar Duitsland te laten komen. Eén van die initiatieven is Flüchtlingspaten Thüringen.

Duitsers staan samen borg voor Syrische vluchtelingen
© dpa/picture-alliance
Vluchtelingen staan in Berlijn in de rij om geregistreerd te worden

Wanneer Syrische vluchtelingen in Duitsland asiel hebben gekregen, hebben ze recht op gezinshereniging. Echtgenoten en kinderen mogen zich bij de vluchteling voegen, dat geldt ook voor ouders van minderjarige kinderen. Voor andere familieleden zoals broers, zussen of ouders van volwassenen geldt dit niet. Zij moeten achterblijven in oorlogsgebied of zelf de levensgevaarlijke oversteek over de Middellandse zee maken.

In sommige deelstaten mogen geregistreerde Syrische vluchtelingen tweedegraads verwanten alsnog naar Duitsland halen. Ze moeten dan wel kunnen voorzien in hun levensonderhoud. Wanneer ze daar zelf de middelen niet voor hebben, mogen ook anderen garant staan. Op verschillende plekken in Duitsland zijn daarom verenigingen ontstaan waaraan mensen geld kunnen doneren. Zij kunnen zo gemeenschappelijk een veilige overtocht voor familieleden van Syrische vluchtelingen betalen en in hun levensonderhoud voorzien.

Duitse regelingen voor Syrische vluchtelingen
Duitsland startte in 2013 het Bundesaufnahmeprogramm, waarmee verwanten van Syrische vluchtelingen veilig naar Duitsland konden komen. In 2015 kwamen daar Landesaufnahmeprogramme voor in de plaats, waar alle deelstaten behalve Beieren aan deelnamen. De vluchteling of iemand anders moet een Verplichtungserklärung afgeven, waarin staat dat in het levensonderhoud van familieleden kan worden voorzien. De borg gold eerst levenslang, maar is nu beperkt tot vijf jaar. In de meeste deelstaten is het Landesaufnahmeprogramm inmiddels afgelopen. In Berlijn, Brandenburg, Thüringen en Sleeswijk-Holstein is het verlengd. Lees meer

Het net opgerichte Flüchtlingspaten Thüringen is zo’n burgerinitiatief. “In februari zijn we begonnen”, vertelt mede-initiatiefnemer Franka Maubach. “We hebben een netwerk en een infrastructuur opgezet en hebben daarnaast gewerkt aan een website en een Facebookpagina. We zijn nog niet echt in de openbaarheid getreden, maar hebben inmiddels al veel aanvragen van Syriërs die hun familie willen laten overkomen.”

Kortere procedure

Voor veel Syriërs is dit de enige mogelijkheid om tweedegraads verwanten naar Duitsland te halen, vertelt Maubach. “We krijgen zowel aanvragen van hulpverleners die ons wijzen op bijzondere gevallen, als van Syriërs zelf. In eerste instantie wilden we kijken naar de aanvraagdatum en dan de lijst afwerken. Inmiddels hebben we zoveel aanvragen, dat we het ons waarschijnlijk wat moeilijker moeten maken en ook andere factoren een rol moeten laten spelen.” Zo denkt de vereniging erover extra schrijnende gevallen voorrang te geven.

Reguliere gezinshereniging, dus het laten overkomen van echtgenoten of kinderen, kan op dit moment door de lange wachttijden bij het Bundesamt für Migration und Flüchtlinge (BAMF) wel anderhalf jaar duren. Vluchtelingen die geholpen worden door Flüchtlinspaten Syrien hoeven op hun tweedegraads verwanten minder lang te wachten, vertelt Maubach. “De procedure duurt ongeveer drie tot vijf maanden. De Syriërs die nakomen, krijgen redelijk snel een visum.” De eerste die door de vereniging geholpen gaat worden is de 32-jarige Noor uit Damascus. Haar broer woont sinds 2014 in Weimar.

Reguliere gezinshereniging kan door de wachttijden bij de BAMF wel anderhalf jaar duren. Bij Flüchtlingspaten Syrien duurt de procedure drie tot vijf maanden 

“De credits voor het idee gaan uit naar Berlijn”, zegt Maubach. Flüchtlingspaten Syrien in Berlijn bestaat sinds 2015. “Ik heb het idee dat ze het daar echt goed doen. Ze doen veel moeite om de mensen die ze geholpen hebben goed te integreren.” De vereniging in Berlijn voorziet niet alleen in het levensonderhoud, maar biedt daarnaast spraak- en integratiecursussen aan en organiseert activiteiten voor de Syriërs.

Kinderchocolade

De vereniging in Berlijn heeft inmiddels ruim 120 mensen naar Duitsland kunnen laten komen. Maubach denkt dat het moeilijk wordt om dat aantal ook te halen in Thüringen. “Voor elke Syriër die wij over willen laten komen, hebben wij maandelijks 1800 euro op onze rekening nodig. Mensen kunnen bij ons vanaf 5 euro per maand inleggen, dus dan duurt het even voordat zo’n bedrag bij elkaar is gespaard.”

Flüchtlingspaten Syrien in Berlijn heeft inmiddels al 2500 donateurs

Op dit moment werft Flüchtlingspaten Thüringen nog vooral donateurs in de eigen vrienden- en kennissenkring. Binnenkort willen ze de publiciteit zoeken. De vereniging in Berlijn heeft inmiddels al 2500 donateurs, meldt ze op haar site. Een van de donateurs wist met een originele actie profijt te trekken van een relletje rond anti-islambeweging Pegida. Pegida-aanhangers maakten onlangs bezwaar tegen de afbeeldingen van allochtone kinderen die ineens op de verpakkingen van repen Kinderschokolade verschenen. Het bleek om de jeugdfoto's van Duitse voetballers te gaan. De Berlijnse donateur vroeg een van de voetballers, Jerôme Boateng, drie repen met zijn foto te signeren. De repen brachten via eBay 3690 euro op voor de Berlijnse vereniging.

In Nederland zijn voor zover bekend geen vergelijkbare initiatieven, blijkt uit navraag bij Vluchtelingenwerk Nederland. Nederlanders kunnen wel doneren aan de verenigingen in Duitsland. 

Reacties

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Vluchtelingen':

Duitsland laat weer beperkt gezinshereniging toe

Duitsland laat weer beperkt gezinshereniging toe

Per maand mogen 1000 gezinsleden van vluchtelingen met een beperkte verblijfsstatus naar Duitsland komen.


Lees meer

CDU en CSU: adempauze in conflict asielbeleid

CDU en CSU: adempauze in conflict asielbeleid

De dreigende regeringscrisis in Berlijn lijkt afgewend, voor even dan. Hier gaat het om:


Lees meer

Minister Seehofer riskeert ontslag met immigratieplan

Minister Seehofer riskeert ontslag met immigratieplan

Crisisberaad in Berlijn. Minister Seehofer wil vluchtelingen aan de grens kunnen wegsturen, Merkel blokkeert dit plan.


Lees meer

Psychische hulp voor vluchtelingen schiet tekort

Psychische hulp voor vluchtelingen schiet tekort

Veel vluchtelingen komen getraumatiseerd in Duitsland aan. Het merendeel krijgt geen psychische hulp.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger