CDU/CSU en SPD tekenen regeerakkoord
Nieuws

Achtergrond - 18 november 2005

(18 november 2005) Precies twee maanden na de Bondsdagverkiezingen hebben CDU/CSU en SPD vrijdag rond het middaguur het regeerakkoord voor de vorming van een grote coalitie ondertekend. Vlak daarvoor hebben de coalitiepartners een compromis bereikt over de rechtvaardiging van de enorme schulden die het kabinet volgend jaar in de begroting wil opnemen.

Met de ondertekening van het regeerakkoord hebben de christen-democratische CDU/CSU en de sociaal-democraten van de SPD hun gezamenlijke coalitie bezegeld. Voor het eerst sinds 1969 nemen beide partijen samen deel aan de Bondsregering. Voor de CDU/CSU tekenden de toekomstige bondskanselier Angela Merkel, CSU-voorzitter Edmund Stoiber en de nieuwe minister van Economische Zaken Michael Glos. Voor de SPD traden Franz Müntefering, vice-kanselier in het nieuwe kabinet, voorzitter Matthias Platzeck en vice-fractievoorzitter Elke Ferner aan.

In haar toespraak keek Merkel vooruit naar de taak van de nieuwe regering. Het regeerakkoord mag in geen geval "slechts papier" blijven. "Het is aan ons, dit akkoord met leven te vervullen", aldus de bijna-bondskanselier. Ook Stoiber en Platzeck sloegen in hun redes een positieve toon aan.

Afgelopen donderdag werd op de valreep een compromis bereikt over de begroting van 2006. Met het voornemen 41 miljard aan nieuwe schulden te maken dreigde de regering ongrondwettelijk te handelen. Volgens de Duitse constitutie mogen nieuwe schulden binnen een jaarbegroting de uitgaven aan investeringen nooit overstijgen. De grote coalitie wil volgend jaar 23 miljard aan investeringen uitgeven, bijna twee keer zo weinig als de nieuw te maken schulden.

Uiteindelijk ging CDU/CSU akkoord met de argumentatie van de SPD, dat de nieuwe schulden "het uit balans brengen van de volledige economie" moet voorkomen - het enige argument waarvoor de grondwet een uitzondering maakt op de bewuste regel. Volgens Peer Steinbrück, de nieuwe minister van Financien, zouden de "situatie op de arbeidsmarkt" en de "risico`s in de financiering van de sociale zekerheid" de hele economie in gevaar kunnen brengen. Grotere staatsschulden moeten die risico`s beperken. Oppositiepartijen FDP en Die Grünen hadden eerder reeds gedreigd naar de rechter te stappen.

Volgende week dinsdag, 22 november, wordt Angela Merkel door de Bondsdag tot nieuwe bondskanselier gekozen. Diezelfde dag vindt ook de eedaflegging van de nieuwe ministers plaats.

Spiegel Online
Parteispitzen unterzeichnen Koalitionsvertrag

FAZ.NET
Merkel: mit Leidenschaft an die Arbeit

Die Welt.de
Koalitionsvertrag besiegelt

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger