Schröder sluit aftreden niet uit
Nieuws

Achtergrond - 4 oktober 2005

(5 oktober 2005) Bondskanselier Schröder verklaarde maandag tijdens een vergadering van de SPD-partijtop dat hij de vorming van een regeringscoalitie niet wil belemmeren. De sociaal-democraten houden echter vast aan de aanspraak van Schröder op het kanselierschap en verklaarden pas tijdens de coalitieonderhandelingen de kanseliersvraag te willen beantwoorden. De CDU hoopt dat Schröder zo snel mogelijk het veld zal ruimen, zodat Angela Merkel kanselier van de grote coalitie kan worden. Vandaag hervatten beide partijen de oriënterende gesprekken voor de vorming van een grote coalitie. Wanneer de huidige patstelling voortduurt, zullen de onderhandelingen worden gestaakt.

Tijdens de zitting van het SPD-presidium verklaarde Schröder: “Ik wil niet de ontwikkeling en voortzetting van een door mijzelf ingeleid hervormingsproces en de weg naar een stabiele regering in Duitsland in de weg staan”. De bondskanselier toonde zich bereid “ieder besluit” van de SPD-partijtop te accepteren. Die beslist uiteindelijk over het politieke lot van de bondskanselier. Het zou Schröder niet om zijn persoonlijke macht gaan, maar om de machtsaanspraak van zijn partij.

SPD-partijvoorzitter Franz Müntefering, toonde zich vastberaden in de keuze voor Schröder als bondskanselier en stelde dat de kanseliersvraag pas tijdens de coalitieonderhandelingen besloten kan worden. Hij voegde hieraan toe dat zijn partij “aanspraak maakt om sociaal-democratische politiek te gaan bedrijven, mét Gerhard Schröder. Dat is de basis waarmee wij de onderhandelingen ingaan”.

De CDU/CSU houdt vast aan aan Angela Merkel als kanselierskandidaat. De partij wil dat de SPD Merkel als kanselier erkent, vóórdat de coalitieonderhandelingen beginnen. Na de verkiezingsoverwinning in Dresden stelde Wolfgang Schäuble dat “er geen reden is om het afscheid van Schröder nog verder te vertragen”. Wolfgang Clement (SPD), de huidige minister van Werkgelegenheid en Economie, dreigt met het staken van de coalitiegesprekken wanneer de CDU/CDU deze eis niet afzwakt.

In het licht van de huidige, tegengestelde posities van de CDU/CSU en SPD bracht de FDP de Jamaica-coalitie (CDU/CSU, FDP en Die Grünen) weer in beeld. Guido Westerwelle, voorzitter van de liberalen, verklaarde dat “wanneer de patstelling tussen de twee partijen voortduurt er weer naar andere opties gekeken moet worden”. Die Grünen beëindigden eerder de gesprekken voor een Jamaica-coalitie, doordat er teveel inhoudelijke verschillen tussen de betrokken partijen zouden zijn.

De Seeheimer Kreis, de conservatieve vleugel van de SPD, sprak zich gisteren andermaal uit voor een ‘Israëlische optie’: “dat betekent dat Schröder twee jaar regeert en vervolgens Merkel twee jaar”, aldus Johannes Kars (SPD) in dagblad Berliner Zeitung.

Volgens de webredactie van weekblad Der Spiegel laat Schröders besluit zien hoe zwak zijn positie al geworden is. Hij zou hiermee openlijk verklaren dat zijn positie onhoudbaar is en daarmee zijn positie als troef voor de partij hebben verspeeld. Het is volgens Spiegel Online bovendien zeer opmerkelijk dat Schröder optreedt in een rol als dienstbare “partijsoldaat”. Zijn besluit zou de enige kans zijn om “waardig af te treden”. Het toont volgens het weekblad een machtsverschuiving binnen de SPD-top aan, die zich al de afgelopen weken aftekende, toen Müntefering de hoofdrol speelde tijdens de ‘oriënterende gesprekken’ met de CDU/CSU.

Lees alles over de verkiezingen in ons verkiezingsdossier.

FAZ.NET
Schröder: Ich will nicht im Wege stehen
SPD hält trotz Rückzug-Signals an Schröder fest

Spiegel Online
Schröder bereit zum Rückzug
Schröders Abschied auf Raten

Die Welt
Kanzlerfrage bleibt für die CDU Thema Nr.1

ZDF.Heute.de
K-Frage: Union erhöht Druck auf SPD

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger