Laatste debat Bondsdag voor verkiezingen
Nieuws

Achtergrond - 7 september 2005

(7 september 2005) Kanselier Schröder (SPD) heeft vandaag in de Bondsdag een regeringsverklaring afgelegd waarin hij de laatste zeven jaar rood-groen verdedigde en zijn pijlen richtte op de plannen van CDU/CSU. Vervolgens hield Angela Merkel (CDU) een betoog waarin zij rood-groen een mislukking noemde en Schröder al tot “verleden tijd” rekende. Ook Fischer (Die Grünen) en Westerwelle (FDP) spraken de Bondsdag toe tijdens de laatste zitting voor de verkiezingen.

De bondskanselier had het in zijn pleidooi vooral gemunt op Paul Kirchhof, Merkels financieel expert. Kirchhofs voorstel om de belastingen te hervormen, dat een algemeen geldende inkomstenbelasting van 25 procent voorstaat, noemde Schröder “sociaal onrechtvaardig en nauwelijks nog door iemand te overtreffen”. De burgers moeten volgens Schröder niet tot “proefkonijn van de heer Kirchhof” worden verklaard.

Schröder greep de natuurramp in de VS aan om drastische veranderingen in het milieubeleid aan te kondigen. Er moet volgens de kanselier een “politiek weg van olie” worden gevoerd. Schröder verweet de grote oliemaatschappijen de prijzen op te drijven en zo gebruik te maken van de situatie in New Orleans. Hiernaast stelde hij de vraag of de koppeling tussen de olie- en gasprijzen in een dergelijke situatie nog wel te rechtvaardigen is.

Merkel bekritiseerde in haar toespraak het beleid van de rood-groene regering: “U hebt zeven jaar óf loze beloftes gemaakt, óf de verkeerde politiek nagejaagd óf daar geen succes mee gehad”. De kanselierskandidaat viel Schröder regelmatig persoonlijk aan en trok zijn “waarneming van de realiteit”, in twijfel. Ook verdedigde Merkel opnieuw Kirchhof en de belastingsplannen van de CDU.

Merkel hielt in haar rede vast aan traditionele CDU-standpunten. Zo ziet zij in haar toekomstige energiebeleid nog steeds ruimte voor het gebruik van kernenergie en kondigde zij aan zich te zullen inzetten om de Verenigde Staten alsnog het Kyoto-protocol te laten ratificeren. De christen-democraten zullen onder Merkel bovendien blijven weigeren om Turkije een volwaardig EU-lidmaatschap te verlenen.

Tijdens zijn verklaring betuigde FDP-voorzitter Westerwelle steun aan Kirchhof, door te stellen dat deze “professor uit Heidelberg” nog altijd meer in zijn mars had dan “de leraar uit Kassel”. Hij doelde hiermee op Hans Eichel, de huidige SPD-minister van Financiën.

Joschka Fischer (Die Grünen) waarschuwde Merkel voor de “veiligheidsrisico’s” die volgens hem het blokkeren van een EU-lidmaatschap met zich meebrengt. Hij verweet Merkel bovendien de scherpte en het analytische vermogen te ontberen die voor de buitenlandse politiek noodzakelijk zijn.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger