Struck wil Duits leger in oorlogsgebied inzetten
Nieuws
Achtergrond - 6 juni 2005
(6 juni 2005) De Duitse minister van Defensie Peter Struck wil het Duitse leger, de Bundeswehr, in oorlogsgebieden kunnen inzetten. Vooralsnog mochten Duitse soldaten alleen voor vredesmissies worden uitgezonden. Met het oog op de vervroegde verkiezingen barst ook de discussie over de afschaffing van de dienstplicht weer los. Morgen beginnen de festiviteiten ter ere van de vijftigste verjaardag van de Bundeswehr.
"Het is niet uit te sluiten, dat we tijdens het inzetten van het Duitse leger in oorlogsgebieden soldaten zullen verliezen", aldus Struck in een interview met het Duitse tijdschrift Focus. "Dat is voor ons naoologse generatie een ongewone gedachte, maar het is realistisch." Struck stelt wel als voorwaarde dat het leger dan aan de militaire en technische voorwaarden voldoet die nodig zijn om aan operaties van de Europese Unie of de Verenigde Naties deel te nemen. De minister vindt dat daarover een debat moet worden gevoerd in Duitsland, omdat "niet is uit te sluiten dat we binnenkort ook in andere landen, zoals in Afrika, aanwezig zullen moeten zijn."
Struck begint de discussie op het moment dat de inzet van het Duitse leger in Soedan dreigt te mislukken. De Bundeswehr moet daar aan een VN-missie meedoen die de vrede tussen de regering en de rebellen moet veiligstellen. De Soedanese regering zou de benodigde maatregelen om de Duitse waarnemers naar het land te kunnen sturen, blokkeren.
Een FDP-woordvoerder noemde de uitspraken van Struck niet te begrijpen, omdat het leger helemaal niet voor oorlogsmissies in het buitenland zou zijn uitgerust. De FDP is voor het afschaffen van de dienstplicht. De CDU, mogelijke coalitiepartner van de liberalen na de verkiezingen, wil de dienstplicht echter behouden en maakt er zelfs een verkiezingsthema van, liet vice-fractievoorzitter van de CDU Wolfgang Schäuble weten. Dat de FDP daarover een ander standpunt inneemt, ziet hij niet als probleem. Met de liberalen kun je het over "een verstandige positie" eens worden, aldus Schäuble.
In Duitsland is al geruime tijd een discussie gaande over de rol van het leger. Tot 1989 was het leger vooral gericht op de verdediging van het land. Na de val van de Muur veranderde Duitslands positie in de wereld en kreeg het meer verantwoordelijkheden, ook in militair opzicht. Sindsdien zijn Duitse soldaten ingezet bij vredesmissies in Cambodja en Somalië, op de Balkan, in Afghanistan, in het Middellandse Zeegebied en in Afrika. Tegelijkertijd is er de afgelopen jaren veel bezuinigd op het leger. Waar nu meer geld vandaan moet komen om de soldaten beter uitgerust naar oorlogsgebieden te kunnen sturen, is onduidelijk. Bovendien schaden verschillende schandalen het imago van het Duitse leger.
Morgen beginnen in Berlijn de festiviteiten ter ere van het vijftigjarig bestaan van de Bundeswehr, die in november zullen worden afgesloten.
Die Welt
Global Player am Rande der Pleite
FAZ.NET
Die CDU zieht mit der Wehrpflicht in den Wahlkampf
Reuters
Struck: Mit Kriegseinsätzen der Bundeswehr rechnen
Süddeustche Zeitung
Die dienende Armee
Reacties
Geen reacties aanwezig