Minister Van der Hoeven bezoekt DIA
Nieuws
Achtergrond - 24 maart 2005
(24 maart 2005) Minister Maria van der Hoeven van Onderwijs (CDA) bezocht gisteren het Duitsland Instituut bij de Universiteit van Amsterdam (DIA). De minister liet zich door de medewerkers van het DIA informeren over hun werkzaamheden, ook met het oog op de toekomst van het instituut na afloop van het huidige Duitslandprogramma. Het werkbezoek vond plaats in een ontspannen en plezierige sfeer.
Van der Hoeven bezocht achtereenvolgens het documentatiecentrum, de onderwijsafdeling, de redactie van het Duitslandweb en sprak met enkele promovendi van het Graduiertenkolleg. Charlotte Broersma, onderwijscoördinator van het DIA, vertelde de minister en de haar begeleidende ambtenaren over de excursies naar het Haus der Geschichte in Bonn die het DIA voor docenten organiseert en over de speciale bijeenkomsten voor jongeren, zoals Klub Berlin, dat ruim een jaar geleden plaatsvond. Ook het hiphopfestival dat voor dit najaar gepland staat, waar scholieren onder meer in het Duits zullen rappen, trok haar aandacht. Bijzondere interesse legde Van der Hoeven aan de dag voor het lesmateriaal dat de onderwijsafdeling maakt, zoals bijvoorbeeld het lespakket dat naar aanleiding van de film 'GoodBye Lenin' werd ontwikkeld.
Vervolgens sprak de minister met zeven promovendi, die allen op een aan Duitsland gerelateerd onderwerp promoveren. Marc de Wilde vertelde bijvoorbeeld over zijn onderzoek naar de intellectuele cultuur in de Weimar-republiek aan de hand van Walter Benjamin en Carl Schmitt. Krijn Thijs belichtte zijn thema: drie verschillende stadsjubilea van de stad Berlijn, waarbij de geschiedenis van de stad naar de opvattingen van nationaal-socialisten (1937), communisten (1987) en democraten (1987) steeds opnieuw werd gemodelleerd. Caroline Liedenbaum gaf een toelichting op haar vergelijkend onderzoek naar het politiewerk in Nederland en de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Van der Hoeven sprak met alle Graduierten afzonderlijk en toonde grote belangstelling voor hun onderzoek en het maatschappelijke aspect daarvan. Zo vroeg zij Liedenbaum naar de verschillen in de politiecultuur in de grensregio’s en bij De Wilde informeerde ze naar de verhouding tussen religie en politiek in zijn onderzoek. Bovendien was ze geïnteresseerd in het internationale aspect van het Graduiertenkolleg. Verschillende promovendi hebben een gedeelte van hun onderzoek in het buitenland (de Verenigde Staten, Ierland, Berlijn) verricht.
Foto's: Willy Slingerland
Reacties
Geen reacties aanwezig