Omstreden herdenking sterfdag nazileider
Nieuws

Achtergrond - 23 augustus 2004

(23 augustus 2004) In het Beierse Wunsiedel hebben drieduizend neonazi's afgelopen zaterdag de sterfdag van nazileider Rudolf Heß herdacht, die in het stadje begraven ligt. De bewoners van Wunsiedel protesteerden. Zelfs de burgemeester nam deel aan een zittend protest.

Wunsiedel wordt in Duitsland vooral geassocieerd met demonstraties van neonazi's. Sinds Hitler's plaatsvervanger Rudolf Heß er in 1987 werd begraven, is het stadje een bedevaartsoord geworden voor extreemrechtse lieden die de nazileider komen herdenken. Op 17 augustus 1987 pleegde Heß zelfmoord in de gevangenis van Berlijn-Spandau. Hij werd vervolgens in Wunsiedel bijgezet in het graf van zijn familie. Rond zijn sterfdag organiseren organisaties van neo-nazi's jaarlijks een herdenkingsmars. Afgelopen zaterdag liepen er in deze mars zo'n drieduizend rechts-extremisten mee uit Duitsland, maar ook uit andere Europese landen. De mars verliep grotendeels vreedzaam. Wel werden er zo'n honderd neo-nazi's gearresteerd wegens verboden wapenbezit, het dragen van ongrondwettelijke symbolen en het ontduiken van het camouflageverbod. Verder had de politie haar handen vol aan het voorkomen van een confrontatie tussen de Heß-vereerders en een tegendemonstratie van onder andere de plaatselijke burgerij.

Opmerkelijk was dat burgemeester Karl-Willi Beck prominent aanwezig was in de protesten tegen de neo-nazi's. Hij leidde een zittend protest om de stoet de doorgang te versperren, dat door de politie moest worden beëindigd. "Wundsiedel is bont, niet bruin", hield de burgervader zijn gehoor voor. Beck toonde zich geïrriteerd over de houding van de Beierse administratieve rechtbank, die een plaatselijk verbod tegen de extreem-rechtse demonstratie had opgeheven. Ieder jaar gaat aan de demonstratie een discussie vooraf, waarin de vraag wordt beantwoord of vrijheid van meningsuiting dient te prevaleren boven de algemene afschuw van het vereren van nazi-grootheden. Tot 2001 was de demonstratie verboden. De afgelopen jaren werd echter het bezwaar dat de Heß-demonstratie de openbare orde zou verstoren, door de rechterlijke macht ongegrond verklaard. Maar de Beierse minister van Binnenlandse Zaken Günther Beckstein is van plan de samenscholingswetgeving aan te scherpen om het "onverdragelijke schouwspel" in Wunsiedel in de toekomst te voorkomen.

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Bayern. Mehr als hundert Festnahmen bei Neonazi-Aufmarsch

Neues Deutschland
"Der braune Dreck muss weg!"

Süddeutsche Zeitung
Über hundert Festnahmen bei "Hess-Gedenkmarsch"

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger