'Duitsland en andere landen willen geen NAVO-top in Turkije'
Kort nieuws - 31 mei 2017 - Auteur: Redactie DuitslandwebDuitsland spreekt zich samen met andere landen fel uit tegen een NAVO-top in Turkije in 2018. Dat meldt Die Welt. Erdogan heeft de landen in 2016 naar Istanbul uitgenodigd.
"We willen Turkije niet internationaal opwaarderen en we willen de indruk vermijden dat de NAVO het binnenlandse beleid van de Turkse regering ondersteunt", citeert Die Welt hoogeplaatste NAVO-diplomaten. Volgens de krant zijn talrijke NAVO-landen, aangevoerd door Duitsland, Frankrijk, Nederland en Denemarken, tegen een NAVO-top in Turkije. Van de 28 lidstaten zouden er 19 voor een top in Brussel zijn. Het is een nederlaag voor president Erdogan, die graag sier had gemaakt met een prestigieuze top in zijn land. Hij heeft de NAVO-landen tijdens een top in Warschau in 2016 uitgenodigd naar Istanbul te komen. De laatste jaren is er veel frictie tussen Turkije en de andere NAVO-landen. Tussen Duitsland en Turkije speelt momenteel een conflict omdat Turkije weigert Bondsdagleden toe te laten op de NAVO-luchtmachtbasis in het Turkse Incirlik, waar Duitse troepen gestationeerd zijn. Lees meer bij Die Welt
Lees meer over 'Duitsland en de wereld':
5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten
Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?
De Duitse staatsraison
De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.
Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering
Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.
Wachten op een Chinastrategie
De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.
Reacties
Geen reacties aanwezig