Voortvluchtig politicus gearresteerd
Nieuws

Achtergrond - 14 juli 2004

(14 juli 2004) Ludwig-Holger Pfahls is dinsdag in Parijs gearresteerd. Hij was één van de hoofdpersonen in het grote CDU-corruptieschandaal dat, nadat het eind jaren negentig aan het licht kwam, oud bondskanselier Helmut Kohl ernstig in diskrediet bracht. De arrestatie van Pfahls heeft de vraag opgeroepen of het parlementaire onderzoek naar het CDU-corruptieschandaal hervat moet worden.

Dinsdag rond één uur 's middags werd Ludwig-Holger Pfahls (1942) in Parijs aangehouden. De Franse politie werd hierbij geassisteerd door Duitse rechercheurs. In de komende dagen zal de Franse justitie over de uitlevering van de arrestant aan Duitsland beslissen.

Nadat vijf jaar geleden een internationaal arrestatiebevel tegen Pfahls was uitgevaardigd, dook hij in Oost-Azië onder. De voormalige chef van de Duitse geheime dienst en staatssecretaris van Defensie geldt als één van de hoofdpersonen in het corruptieschandaal van de CDU. De partij wordt ervan verdacht in de jaren negentig, toen deze werd geleid door de toenmalige bondskanselier Helmut Kohl, uit meerdere bronnen zwart geld op geheime bankrekeningen te hebben ontvangen. Onderdeel van het corruptieschandaal was de Elf-Leuna affaire, waarbij Pfahls betrokken zou zijn. Bij de aankoop van een Oost-Duitse raffinaderij in Leuna en benzinepompketen Minol door het Franse energieconcern Elf zou Pfahls steekpenningen hebben aangenomen.

Pfahls wordt door de openbare aanklager van Augsburg, die het onderzoek tegen hem leidt, ook beschuldigd van betrokkenheid bij de omkopingsaffaire rond de verkoop van pantservoertuigen aan Saudi-Arabië. Deze affaire bracht in 1999 het CDU-corruptieschandaal aan het licht. Kohl was op dat moment geen bondskanselier meer, maar werd gedwongen zijn ere-voorzitterschap van de CDU op te geven. Bij de pantseraankoopaffaire werd 110 miljoen euro aan provisie betaald aan bemiddelaars die Saudi-Arabië hadden geholpen bij de aankoop van 36 pantserwagens. Pfahls, die toen als staatssecretaris van Defensie verantwoordelijk was voor bewapeningsbeleid wordt ervan beschuldigd één van de ontvangers van het geld te zijn. Het zou om een bedrag van 1,9 miljoen euro gaan.

De Groenen hebben inmiddels bij monde van de vice-voorzitter van hun Bondsdagfractie, Hans-Christian Ströbele, aangedrongen op een heropening van het parlementaire onderzoek naar het CDU-corruptieschandaal. De Bondsdag voerde eind jaren negentig een parlementair onderzoek naar het schandaal uit, dat echter wegens gebrek aan bewijs gestaakt werd. Leidende politici van SPD en FDP reageren terughoudend op het voorstel van Ströbele. Zij willen eerst het verhoor van Pfahls afwachten. De CDU ziet niets in een hervatting van het onderzoek. De christen-democratische fractievoorzitter in de Bondsdag, Wolfgang Bosbach zei dinsdag: "Op de heer Pfahls wacht een strafproces. Politieke tamtam zou nu niet zinvol zijn".

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Festnahme von Pfahls

Süddeutsche Zeitung
Deal mit Saudie-Arabien
Das Panzergeschäft mit Saudie-Arabien
Der Fall eines Prinzen

Die Welt
Grüner will CDU-Spendenaffäre neu aufrollen

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger