Oranje keert terug in Duitsland
Nederlanders mogen voorstel indienen voor toekomst slot Oranienbaum

Achtergrond - 15 september 2003

(15 september) Slot Oranienbaum bij Berlijn wordt de komende jaren gerestaureerd. Nederlandse kunstenaars mogen de toekomstige bestemming van het voormalige Oranje-kasteel mede bepalen.

Slot Oranienbaum vormt een opmerkelijk stuk Oranje-geschiedenis in Duitsland. Het kasteel werd aan het eind van de zeventiende eeuw gebouwd in opdracht van Oranje-prinses Henriëtte Catharina van Nassau (1637-1708), de kleindochter van 'vader des vaderlands' Willem van Oranje. Na haar uithuwelijking aan een vorst uit Dessau vestigde Catharina zich in wat later bekend is geworden als Oranienbaum. De prinses was onder andere verantwoordelijk voor de introductie van - hoe kan het ook anders voor een Nederlandse - moderne waterbouwtechnieken. Tegenwoordig is Oranienbaum onderdeel van het landschapspark Gartenreich Dessau-Wörlitz, dat sinds drie jaar op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

Het Oranje-verleden stond centraal tijdens de tentoonstelling Oranienbaum - Huis van Oranje, die tussen 14 juni en 7 september in het kasteel was te zien. De tentoonstelling werd georganiseerd ter gelegenheid van het begin van de restauratie van het slot, dat na de Tweede Wereldoorlog werd verwaarloosd. Nadat de commandant van het Russische Leger er korte tijd had gezeteld, werd het archief van de Oost-Duitse deelstaat Saksen-Anhalt er gevestigd. De communistische autoriteiten hadden echter weinig oog voor de overblijfselen van het monarchistische verleden. De werkzaamheden zullen naar verwachting minstens tien jaar gaan duren en een slordige twintig miljoen euro gaan kosten.

Aansluitend op de rondleiding wordt het Nederlandse bezoek getrakteerd op een borrel en een korte toespraak van Dr. Thomas Weiss, directeur van de Kulturstiftung Dessau-Wörlitz en een onvervalste Beier. Hoewel Weiss niet te veel mag loslaten over zijn persoonlijke voorkeur voor het kasteel, toont hij zich na enig aandringen bereid om een tipje van de sluier op te lichten. "Ik zie graag een ruimte die in de toekomst steeds anders ingevuld kan worden. Neem bijvoorbeeld het Stedelijk Museum in Amsterdam. Directeur Rudi Fuchs die Harry Mulisch en de Nederlandse koningin uitnodigt om een tentoonstelling te komen samenstellen. Zoiets zou ik hier graag zien".

Mark Schenkel is student Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en schrijft regelmatig artikelen voor het Duitslandweb. Momenteel studeert hij aan de Humboldt Universität in Berlijn.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger