Huisje voor een habbekrats
Voorbij Dresden kost een vrijstaande woning bijna niks

Columns - 28 juni 2006

(28 juni 2006) Wat heeft een mens in voormalig Oost-Duitsland te zoeken? Als je me die vraag twee maanden geleden zou hebben gesteld, zou ik gezegd hebben: niets. Ik was nog nooit oostelijker dan Hannover geweest en bevond me daarbij in goed gezelschap. Sinds de val van de Berlijnse Muur heeft nog steeds eenderde van alle West-Duitsers geen blik geworpen achter het voormalige IJzeren Gordijn.

van Gerhard Hormann

Noot van de redactie (2020): Dit artikel is uit 2006, de informatie inmiddels dus verouderd.

Het was dan ook vooral uit frustratie dat ik na thuiskomst achter de computer plaatsnam en bij ‘google’ verschillende trefwoorden intikte die ik me niet eens meer precies herinner, maar die allemaal iets met de aankoop van huizen te maken hadden. En zo stuitte ik uiteindelijk op de website immopool.de, zeg maar de Duitse variant van Funda.

Dat de huizenprijzen in Duitsland een stuk lager liggen dan bij ons, was me natuurlijk niet ontgaan. Sterker nog: de emigratiecijfers worden al jaren ernstig vertekend door juist die groep landgenoten die vlak over de grens een - veel - goedkoper huis koopt. Laat je die categorie weg uit de statistieken, dan blijkt het met al die woeste verhalen over emigratie wel mee te vallen.

Maar wat ik hier zag, vervulde me met ongeloof. Een vrijstaand huisje aan de bosrand voor 12.000 euro? Een vijfkamerwoning met tweeduizend vierkante meter tuin en een terras waarop je een restaurant zou kunnen beginnen voor nog geen twintigduizend euro? In de streek tussen Berlijn en Dresden bleek het nog goedkoper dan in Hongarije en dat op de helft van de reisafstand.

Het is onbekendheid in combinatie met een imagoprobleem en een weinig voor de hand liggende geografische ligging. De meeste mensen rijden nou eenmaal liever duizend kilometer naar het zuiden dan vijfhonderd kilometer naar het oosten. Maar dat zal vermoedelijk snel veranderen als ik op de enthousiaste reacties uit mijn omgeving moet afgaan.

De eerste “buurman” heb ik al binnen. Vlak voordat ik voor de tweede keer richting Dresden vertrok, deze keer om de notariële akte van mijn huis te ondertekenen, kreeg ik van een collega-journalist een briefje in mijn handen gedrukt. Hij had op internet een schattig huisje in Trabitz gezien voor 10 duizend euro. Of ik er op de terugweg even langs wilde gaan om te zien of het wat was...

Gerhard Hormann is schrijver/journalist. Sinds kort bezit hij een tweede huis in het Oost-Duitse dorpje Taubenheim.

Reacties

Theus Dinger - 15 januari 2017 00:01

Vervolg op het vorige bericht.
Behalve de aankoopkosten gaat alles met gesloten beurs. Dat betekent dat niemand inkomsten/loonbelasting hoeft te betalen. Geen kosten om een vakantiewoning te huren, dus daarover ook geen BTW. Alleen de reiskosten zelf betalen. Heb je nog vakantierechten van het bovenstaande, maar wil je liever een keer naar het zuiden? Dan ruil je die rechten weer met een liefhebber. Wie zou aan zoiets mee willen doen? Reacties naar theus.dinger@gmail.com.

Reageer
Theus Dinger - 14 januari 2017 23:52

Ruilen is vaak de voordeligste manier van betalen. Geen BTW van 21% en zo. Voorstel: Een groep Nederlandse bouwvakkers gaat in hun vakantie in Oost Duitsland één of meer van die goedkope woningen opknappen die door een kleine particuliere investeerder gefinancierd zijn. In ruil voor hun werk, kunnen zij dan één of meer perioden, zonder kosten vakantie vieren in één van die opgeknapte woningen, zodra die klaar zijn. Eventueel in opeenvolgende jaren. Of ze kunnen hun logeerrechten weer ruilen.

Reageer
karin - 4 december 2016 09:34

Wat interessant dit. Ik zoek ook in het buitenland om te kopen en had niet aan Oost-Duitsland gedacht omdat men zegt dat de mensen daar 'koud' zijn. Hoe ervaart men de mensen daar? Ik wil iets met grond zoeken daar voor de paarden en zocht in Frankrijk eerder.

Reageer
Peter Kerkhoven karin - 6 januari 2017 00:20

de mensen zijn super aardig, beleefd, netjes, vriendelijk en respecteren je privacy. geen stress, alles iets rustiger tempo en je krijgt nog voorrang in het verkeer. ik kan niks negatiefs verzinnen.

Desiree - 1 december 2016 18:35


Ik zou heel graag willen weten hoe ik een makelaar vinden zal snel en ok, die no cure no pay en zonder op -en afstart kosten mijn grondstuk met pand in Goerlitz voor mij verkopen zal, zonder te lang wachten en met 100% betrouwbare notaris verkoop overeenkomst zonder probleem met het verkrijgen van het geld van de verkoop som. Heel graag een vrouw vriendelijke makelaar die beantwoord aan mijn wensen. OostDuitsland dus!
Het pand moet heel goed gerenoveerd worden.

Reageer
gerie Desiree - 16 november 2018 20:18

gewoon op marktplaats zetten ,in kleve heb je hele betrouwbare notaris ,een makelaar heb je daar niet nodig

Peter Kerkhoven Desiree - 6 januari 2017 00:18

ik wil wel aan de slag gaan voor u - www.hollandstadt.nl

Katrin - 18 september 2016 19:51

Hallo Inge Van Vuure
Kan je me anders even emailen aub wij zouden binnenkort naar daar komen om ook wat te zoeken

Danku Katrin

Reageer
Peter Kerkhoven Katrin - 19 september 2016 20:14

kijk eens op www.hollandstadt.nl

Inge van Vuure - 31 juli 2016 23:44

ik heb ook een pandje daar gekocht voor waar je hier geen eens een garage hebt, moest veel aan gebeuren maar in een schitterend gebied. Gewoon eens naar toe gaan en rond vragen, je kijkt je ogen uit. Ik zit in de buurt van Eisenach, bossen, bergen etc. Wil je wat weten mail me gerust. De dorpsgenoten zijn super aardig en gek op nederlanders. Willen heel graag dat de huizen opgeknapt worden.

Reageer
gerie54@live.nl Inge van Vuure - 10 september 2020 05:21

Hallo Inge ,zijn daar nog bouw vallen te koop vr gr Gerie

Katrin Inge van Vuure - 11 juli 2017 14:14

Hall Inge
Ik ben Katrin en zoek ook een huisje te kopen daar zo rond de 10000 euros Er moet wel wter zijn en electriciteit en een groot stuk grond aan voor onze honden liefst geen buren
Weet jij iets voor mij
Bedankt

Nora Inge van Vuure - 8 juli 2017 19:53

Hallo Inge, ik las met toeval dat u een huis in thuringen had gekocht.Ik woon nu in Hongarije waar het mij totaal niet bevalt.Mijn boerderij staat te koop.Als die verkocht is zoek ik ook iets in thuringen.Ik zou graag hier over met u in contact komen, is dat mogelijk?Fijn weekend vriendelijke groeten van nora.

Anneke Inge van Vuure - 27 oktober 2016 10:34

Hoi inge.
Kun je me een mailtje sturen? Ik heb nog een paar vragen.

Mvg ann

Elroy - 19 februari 2016 21:23

Ik zou graag info willen over het kopen van een huis in oost Duitsland ik heb een suggestie laten wij elkaar helpen ook met klussen eventueel als wij toch in het oosten willen wonen.
Ik ben vrij handig en vind het leuk om met meerderen wat te klus activiteiten te doen.

Reageer
gerie Elroy - 16 november 2018 20:20

Goed iede lijkt me super handig

Peter Kerkhoven Elroy - 19 september 2016 20:15

kijk eens op www.hollandstadt.nl

Claudia Verhoeven - 24 oktober 2015 02:44

graag zou ik ook wel wat meer weten over een huis kopen in het voormalig oost Duitsland
hoorde dat iemand daar een kasteeltje(compleet met spoken) voor tienduizend heeft gekocht
moest wel voor 2 ton aan vertimmert worden.Zelf zou ik daar wel en oude (wel bewoonbare) boerderij met een stukje land(verwilderd mag) willen kopen wie geeft mij goed raad hierbij?(in ruil geef ik wat Opera zanglessen)

Reageer
Noel - 7 augustus 2015 01:25

Wij moeten helaas ook onze huis snel verkopen en wil graag meer info over dit hebben? waar kan ik het beste zijn?

Reageer
Wiebke Pittlik Noel - 7 augustus 2015 13:02

Zie de reactie hieronder voor online-informatie.

Wiebke Pittlik - 5 januari 2015 12:19

Beste reageerders,
Onze berichtgeving over Duitsland is journalistiek van aard. Voor praktische informatie kunt u terecht op bijvoorbeeld www.grensinfopunt.nl van de overheid of bvb www.verhuis.de van een makelaar in de grensstreek met veel info over verhuizen naar Duitsland.
Redactie Duitslandweb

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger