Europa-rede: Gauck pleit voor Europese identiteit
Duitse president weet hooggespannen verwachtingen te vervullen
Achtergrond - 22 februari 2013
In zijn langverwachte eerste grote redevoering in Duitsland pleit president Gauck voor een Europese identiteit en meer integratie. Hij roept de Britten nadrukkelijk op binnen de Europese Unie blijven. De Duitse reacties op de Europa-rede van de president zijn positief.
Europa heeft meer integratie nodig, aldus president Joachim Gauck in zijn toespraak 'Perspectieven van het Europese idee'. Die integratie mag niet beperkt blijven tot het terrein van de economie, maar is ook nodig bij de buitenlandse politiek, het veiligheids- en het defensiebeleid. "Dat is een voorwaarde voor het verenigde Europa om zich als global player te kunnen handhaven."
Gauck sprak ook over de fouten die zijn gemaakt bij de uitbreiding van de Europese Unie en de invoering van de euro. Daarnaast ging hij in op het ontbreken van een gemeenschappelijke Europese identiteit. Maar Europa is gebaseerd op de waarden vrede en vrijheid, die als verbindend element kunnen dienen. "Andere continenten weten de kostbaarheid daarvan bijzonder te waarderen."
De president riep de Britten nadrukkelijk op binnen de EU te blijven. Over de rol van Duitsland in Europa zei hij dat niemand een Duits dictaat voor ogen heeft. "Meer Europa betekent in Duitsland niet: een Duits Europa." Hij peitte voor het Engels als gemeenschappelijke taal voor de Europeanen, die daarnaast hun eigen taal moeten blijven spreken.
De toespraak van de Duitse president werd vrijdagochtend live op de publieke zender ARD uitgezonden. De reacties waren positief. SPD-lijsttrekker Steinbrück, minister van Buitenlandse Zaken Westerwelle (FDP) en Groenen-voorman Trittin prezen Gaucks visie, openheid en duidelijkheid. Volgens Spiegel Online heeft de president de hooggespannen verwachtingen weten te vervullen. "Gauck leerde de twijfelaars en de populisten in Berlijn en andere Europese hoofdsteden een les: zo strijd je voor de eenheid van het continent."
Gaucks Europa-toespraak moet het begin zijn van een serie debatten, symposia en redevoeringen die voortaan onder de de naam Bellevue Forum worden georganiseerd. Dit Forum vervangt de Berliner Rede die in 1997 door president Roman Herzog werd ingevoerd, waarmee presidenten belangrijke maatschappelijke thema's aan de orde stelden.
Bekijk de toespraak bij de ARD >>
Lees de volledige tekst van de toespraak op de website van de Bondspresident >>
Reacties van verschillende politici >>
Commentaar Spiegel Online >>
Lees meer over 'Duitsland en Europa':
Haperende Frans-Duitse motor probleem voor EU
Frankrijk moet een beetje Duitser worden en Duitsland een beetje Franser, betoogt econoom Carsten Brzeski.
Verkiezingsuitslag hard gelag voor Duitse regering
Zo stemde Duitsland bij de verkiezingen voor het Europees Parlement.
Duitsland en de Europese verkiezingen 2024
Wat vinden Duitsers van de EU? Welke Duitse partijen doen mee aan de Europese verkiezingen? We zetten het in dit factsheet op een rij.
Podcast: De Duitse rol in Europa
Welke rol speelt Duitsland in de EU sinds het aantreden van kanselier Scholz? Daarover vertelt Ton Nijhuis, directeur van het Duitsland Instituut, in deze podcast.
Reacties
Geen reacties aanwezig