Duitslandweb logo Duitslandweb

Bondsdag stemt in met stabilisering pensioenen

Kort nieuws - 8 november 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Bondsdag heeft donderdag haar akkoord gegeven aan de pensioenplannen van de regering. Het pensioenbeleid moet voor meer stabiliteit zorgen. Economen noemen het pakket symboolpolitiek.

Het pensioenniveau mag tot 2025 niet onder de 48 procent komen en de pensioenbijdrage niet boven de 20 procent, staat in het nu goedgekeurde pensioenpakket. Wat er na 2025 gebeurt, ligt open. Een speciale pensioencommissie moet daarvoor met plannen komen. Dat zijn de jaren waarin de babyboomgeneratie met pensioen gaat. Dat heeft grote invloed op het pensioenstelsel.

Een ander belangrijk punt in het pensioenpakket is de uitbreiding van de Mütterrente. Dit pensioen is voor moeders met kinderen die voor 1992 zijn geboren, om hun pensioenrechten gelijk te trekken met die van vrouwen die na 1992 kinderen kregen en langer recht hadden op ouderschapsverlof inclusief pensioen. Voor de pensioenverzekeraars is de Mütterrente het duurste onderdeel van het pakket, het kost ruim 3,5 miljard euro. 

Economen noemen de plannen van de regering symboolpolitiek, omdat de pensioenpercentages tot 2025 sowieso niet onder de 48 procent en boven de 20 procent uitkomen. Zij willen dat mensen beter worden voorbereid op de jaren daarna, waarin het huidige pensioenstelsel volgens hen niet meer houdbaar is. Lees meer bij tagesschau.de en Zeit Online

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Duitsland in 2019

Duitsland in 2019

Spannende verkiezingen in Oost-Duitsland, de viering van 100 jaar Bauhaus en een vol herdenkingsjaar: een overzicht van Duitsland in 2019.

Lees meer

Jaaroverzicht Duitsland in 2018

Jaaroverzicht Duitsland in 2018

Tijdlijn: een moeizame regeringsvorming, ruzie over vluchtelingen en extreme droogte. Dit was Duitsland in 2018.

Lees meer

Spannend gevecht aan top CDU

Spannend gevecht aan top CDU

De CDU kiest vrijdag een nieuwe voorzitter. Wordt het 'anti-Merkel' Merz of 'Merkelkopie' Kramp-Karrenbauer?

Lees meer

Het Merkelisme

Het Merkelisme

Onder Merkel is Duitsland moderner geworden. Dat lag meer aan haar pragmatische regeerstijl dan aan haar ideeën, schrijft Merlijn Schoonenboom.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger