Duitslandweb logo Duitslandweb

Bondsdag stemt in met stabilisering pensioenen

Kort nieuws - 8 november 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Bondsdag heeft donderdag haar akkoord gegeven aan de pensioenplannen van de regering. Het pensioenbeleid moet voor meer stabiliteit zorgen. Economen noemen het pakket symboolpolitiek.

Het pensioenniveau mag tot 2025 niet onder de 48 procent komen en de pensioenbijdrage niet boven de 20 procent, staat in het nu goedgekeurde pensioenpakket. Wat er na 2025 gebeurt, ligt open. Een speciale pensioencommissie moet daarvoor met plannen komen. Dat zijn de jaren waarin de babyboomgeneratie met pensioen gaat. Dat heeft grote invloed op het pensioenstelsel.

Een ander belangrijk punt in het pensioenpakket is de uitbreiding van de Mütterrente. Dit pensioen is voor moeders met kinderen die voor 1992 zijn geboren, om hun pensioenrechten gelijk te trekken met die van vrouwen die na 1992 kinderen kregen en langer recht hadden op ouderschapsverlof inclusief pensioen. Voor de pensioenverzekeraars is de Mütterrente het duurste onderdeel van het pakket, het kost ruim 3,5 miljard euro. 

Economen noemen de plannen van de regering symboolpolitiek, omdat de pensioenpercentages tot 2025 sowieso niet onder de 48 procent en boven de 20 procent uitkomen. Zij willen dat mensen beter worden voorbereid op de jaren daarna, waarin het huidige pensioenstelsel volgens hen niet meer houdbaar is. Lees meer bij tagesschau.de en Zeit Online

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger