Duitslandweb logo Duitslandweb

Schröder pleit voor 'Verenigde Staten van Europa'
Oud-kanselier presenteert Euro-Agenda 2012

Achtergrond - 11 oktober 2011

Meer macht voor Europa, meer geld naar de banken en halvering van de schulden van Griekenland; oud-kanselier Gerhard Schröder (SPD) heeft maandag in de Financial Times Deutschland zijn oplossingen voor de eurocrisis uiteengezet.

Schröder pleit voor 'Verenigde Staten van Europa'
© Wikimedia/SPD-Schleswig-Holstein/cc
De Agenda 2012 van Schröder moet de eurocrisis oplossen

In een ingezonden brief presenteert Schröder zijn ‘Euro-Agenda 2012’: ingrijpende hervormingen om uit de eurocrisis te komen. Wat hem betreft is de uitbreiding van het euro-noodfonds slechts het begin: “Ook dit reddingsplan zal moeten worden uitgebreid.”

Volgens de sociaaldemocraat moeten onder meer een verdere uitbreiding van het noodfonds, een minister van Financiën voor de eurozone en gemeenschappelijke obligaties de Europese economie uit het slop trekken. Daarnaast wil Schröder dat banken een sterker eigen vermogen opbouwen, desnoods met behulp van belastinggeld.

Om Griekenland te redden stelt de SPD’er voor de schulden van het euroland te halveren: “Deze gedeeltelijke schuldverlichting moet zodanig worden ontworpen dat de bankensector geen blijvende schade oploopt en een kettingreactie in andere Europese landen wordt voorkomen.” Een speciaal instituut moet verantwoordelijk worden voor de privatisering van Griekse staatsbedrijven.

Verder roept Schröder de EU-leiders op om zich niet langer door de markt te laten leiden, maar het heft in eigen hand te nemen. “De politiek moet in staat zijn een samenhangend programma te presenteren, een agenda voor Europa”, aldus de ex-kanselier.

Verenigde Staten van Europa

Schröder heeft zich als lid van een denktank van het Nicolas Berggruen Institute de afgelopen maanden over mogelijkheden voor verdere Europese samenwerking gebogen. Hij steunt het voorstel van Merkel en Sarkozy voor een Europese economische regering. Volgens hem is een sterker Europa de enige manier om in een tijd van globalisering een rol van betekenis te kunnen spelen. Op den duur moet dit leiden tot een ‘Verenigde Staten van Europa’.

De naam Agenda 2012 is een verwijzing naar het hervormingsprogramma Agenda 2010, dat door Schröder in 2003 werd geïntroduceerd. Agenda 2010 bestond uit grootschalige hervormingen van de arbeidsmarkt en het sociale stelsel met als doel de Duitse economie en de overheidsfinanciën te verbeteren. Schröder ziet een hervormingsproces, vergelijkbaar met de Agenda 2010, als noodzakelijk voor alle eurolanden om economische groei in Europa op de lange termijn te kunnen bewerkstelligen.

Overigens vindt Schröder dat een ‘Verenigde Staten van Europa’ ook de banden met Rusland moet aanhalen, om zich te verzekeren van toegang tot de Russische energievoorraden. Saillant, want de oud-kanselier schaadde zijn geloofwaardigheid ernstig toen hij direct na zijn kanselierschap een functie aanvaardde bij de Nord-Stream-gaspijplijn tussen Rusland en Europa. Voor die pijplijn had hij zich als kanselier ingezet. Inmiddels is Schröder ook directeur bij het Brits-Russische oliebedrijf TNK-BP.

 


Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en Europa':

Scholz zet zich in voor toetreding Balkanlanden

Scholz zet zich in voor toetreding Balkanlanden

Scholz ziet na zijn bezoek aan de Balkan een 'nieuwe dynamiek' voor EU-toetreding van een aantal landen.


Lees meer

Gesprek: Duitsland en Nederland in Europa

Gesprek: Duitsland en Nederland in Europa

Europa-correspondent Caroline de Gruyter en DIA-directeur Ton Nijhuis leggen Nederland en Duitsland in de EU uit.


Lees meer

Podcast: Corona maakt Duits federalisme zichtbaar

Podcast: Corona maakt Duits federalisme zichtbaar

Ton Nijhuis, directeur van het DIA, over de invloed van corona op Duitsland en op de Duits-Nederlandse betrekkingen.


Lees meer

Podcast: Duitsland na Merkel

Podcast: Duitsland na Merkel

DIA-directeur Ton Nijhuis spreekt over Duitsland en de Duitse rol in Europa na het vertrek van Merkel, eind 2021.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger