Schröder pleit voor 'Verenigde Staten van Europa'
Oud-kanselier presenteert Euro-Agenda 2012
Achtergrond - 11 oktober 2011
Meer macht voor Europa, meer geld naar de banken en halvering van de schulden van Griekenland; oud-kanselier Gerhard Schröder (SPD) heeft maandag in de Financial Times Deutschland zijn oplossingen voor de eurocrisis uiteengezet.
In een ingezonden brief presenteert Schröder zijn ‘Euro-Agenda 2012’: ingrijpende hervormingen om uit de eurocrisis te komen. Wat hem betreft is de uitbreiding van het euro-noodfonds slechts het begin: “Ook dit reddingsplan zal moeten worden uitgebreid.”
Volgens de sociaaldemocraat moeten onder meer een verdere uitbreiding van het noodfonds, een minister van Financiën voor de eurozone en gemeenschappelijke obligaties de Europese economie uit het slop trekken. Daarnaast wil Schröder dat banken een sterker eigen vermogen opbouwen, desnoods met behulp van belastinggeld.
Om Griekenland te redden stelt de SPD’er voor de schulden van het euroland te halveren: “Deze gedeeltelijke schuldverlichting moet zodanig worden ontworpen dat de bankensector geen blijvende schade oploopt en een kettingreactie in andere Europese landen wordt voorkomen.” Een speciaal instituut moet verantwoordelijk worden voor de privatisering van Griekse staatsbedrijven.
Verder roept Schröder de EU-leiders op om zich niet langer door de markt te laten leiden, maar het heft in eigen hand te nemen. “De politiek moet in staat zijn een samenhangend programma te presenteren, een agenda voor Europa”, aldus de ex-kanselier.
Verenigde Staten van Europa
Schröder heeft zich als lid van een denktank van het Nicolas Berggruen Institute de afgelopen maanden over mogelijkheden voor verdere Europese samenwerking gebogen. Hij steunt het voorstel van Merkel en Sarkozy voor een Europese economische regering. Volgens hem is een sterker Europa de enige manier om in een tijd van globalisering een rol van betekenis te kunnen spelen. Op den duur moet dit leiden tot een ‘Verenigde Staten van Europa’.
De naam Agenda 2012 is een verwijzing naar het hervormingsprogramma Agenda 2010, dat door Schröder in 2003 werd geïntroduceerd. Agenda 2010 bestond uit grootschalige hervormingen van de arbeidsmarkt en het sociale stelsel met als doel de Duitse economie en de overheidsfinanciën te verbeteren. Schröder ziet een hervormingsproces, vergelijkbaar met de Agenda 2010, als noodzakelijk voor alle eurolanden om economische groei in Europa op de lange termijn te kunnen bewerkstelligen.
Overigens vindt Schröder dat een ‘Verenigde Staten van Europa’ ook de banden met Rusland moet aanhalen, om zich te verzekeren van toegang tot de Russische energievoorraden. Saillant, want de oud-kanselier schaadde zijn geloofwaardigheid ernstig toen hij direct na zijn kanselierschap een functie aanvaardde bij de Nord-Stream-gaspijplijn tussen Rusland en Europa. Voor die pijplijn had hij zich als kanselier ingezet. Inmiddels is Schröder ook directeur bij het Brits-Russische oliebedrijf TNK-BP.
Lees meer over 'Duitsland en Europa':
Verkiezingsuitslag hard gelag voor Duitse regering
Zo stemde Duitsland bij de verkiezingen voor het Europees Parlement.
Duitsland en de Europese verkiezingen 2024
Wat vinden Duitsers van de EU? Welke Duitse partijen doen mee aan de Europese verkiezingen? We zetten het in dit factsheet op een rij.
Podcast: De Duitse rol in Europa
Welke rol speelt Duitsland in de EU sinds het aantreden van kanselier Scholz? Daarover vertelt Ton Nijhuis, directeur van het Duitsland Instituut, in deze podcast.
Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE
In delen van Duitsland is het risico op ziekte na een tekenbeet zo groot, dat vaccinatie wordt aangeraden.
Reacties
Geen reacties aanwezig