Duitslandweb logo Duitslandweb

'Merkels Mission Impossible'
Voorbeschouwing Duitse media op EU-top

Achtergrond - 8 december 2011

“Er moet iets gebeuren. Nu. Iedereen weet het.” In Brussel staat morgen de toekomst van Europa op de agenda. De Duitse media werpen hun licht vooruit op de EU-top: “Zonder Duitsland is momenteel niets meer mogelijk in Europa. Zonder ons geld was de euro er niet meer geweest.”

'Merkels Mission Impossible'
© Wikimedia/Kuebi/cc

“Het wordt ongezellig in Europa”, kopt Spiegel Online. Volgens de online-editie van het toonaangevende tijdschrift is het Duits-Franse reddingsplan niet de oplossing. Sterker nog: “Het voorstel van Angela Merkel en Nicolas Sarkozy voor een verandering van de Europese verdragen brengt ons een goed stuk dichter bij de afgrond,” beweert gastcolumnist Wolfgang Münchau. Een uitbreiding van het noodfonds helpt alleen voor de korte termijn. Structurele hervormingen zijn nu belangrijker dan spaarmaatregelen, aldus Münchau.
Lees meer bij Spiegel Online >>

“Zonder Duitsland is momenteel niets meer mogelijk in Europa”, schrijft Die Welt. “Zonder ons geld was de euro er niet meer geweest. Toch was het misnoegen over de Duitsers in Europa zelden zo groot als nu.” Hoewel Duitsland op het ogenblik alleen staat, moet kanselier Merkel zich hier vooral niets van aantrekken, vindt de Duitse conservatieve krant. Haar plannen zijn namelijk beter dan de halfslachtige eisen uit Brussel. Of de Duitse strengheid de lidstaten wel of niet bevalt, ze moeten zich nu echt verenigen. “Het gaat bij de top immers niet om verliezers of winnaars, maar om een nieuw Europa.”
Lees meer bij Welt Online >>

Die Zeit is van mening dat de lidstaten van de EU niet bang moeten zijn om bevoegdheden te verliezen. De EU-top staat in het teken van “ons geld, onze soevereiniteit, onze invloed in de wereld.” Volgens de krant heeft de Franse president Sarkozy begrepen dat het overdragen van soevereiniteit de enige manier is om de gezamenlijke Europese invloed in de wereld te kunnen vergroten. Duitsland moet er niet voor terugdeinzen om het voortouw te nemen: “Er moet iets gebeuren. Nu. Iedereen weet het.”
Lees meer bij Zeit Online >>

De Süddeutsche Zeitung steunt Merkels plannen om automatische sancties in te voeren tegen schuldenlanden, maar daarmee is het eigenlijke probleem niet opgelost. Onderling bestaan er te grote verschillen tussen de economische modellen van de Europese landen en dus moeten juist die hervormd worden. Volgens de krant moet dit niet alleen in Zuid-Europa gebeuren, maar moeten ook de Duitsers “erover nadenken hoe hun economisch model voor een goed functionerende monetaire unie eruitziet.”
Lees meer bij de Süddeutsche Zeitung >>

De Frankfurter Allgemeine Zeitung schrijft dat van de EU-top geen wonderen mogen worden verwacht. De lidstaten verschillen onderling enorm van mening en ook bestaan er verschillen tussen wat voor de lange termijn besloten moet worden en wat op korte termijn mogelijk is. Hoewel Duitsland als financieel sterkste land van nature de belangrijkste stem heeft, weet kanselier Merkel ook dat er alleen met compromissen en kleine stappen iets bereikt kan worden. Het beste wat we daarom van de top mogen verwachten is “een sterk signaal, gepaard met concrete stappen voorwaarts”.
Lees meer bij FAZ.NET >>

Handelsblatt benadrukt dat tijdens de top morgen alle ogen op kanselier Merkel zijn gericht: “Zij is het, die momenteel de toon zet in de Europese Unie.” Toch schat het economische dagblad de kansen op succes niet hoog in. Aan de plannen van Merkel en Sarkozy om de Europese verdragen te wijzigen wordt alom getwijfeld en het duurt in het algemeen lang voordat unanimiteit tussen 27 landen wordt bereikt. Merkel wacht daarom een “ware Mission Impossible”.
Lees meer bij Handelsblatt >>

Financial Times Deutschland merkt op dat Merkel vrijwel al haar principiële standpunten in de eurocrisis heeft moeten laten varen. Het idee van de bondsregering dat ook de banken moeten bloeden, is inmiddels mislukt en daarmee is een van de laatste basisprincipes van Merkel begraven. Toch wordt er slechts ingetogen gemord, “want politiek voeren in de eurocrisis, dat is experimenteren in een laboratorium”.
Lees meer bij Financial Times Deutschland >>

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en Europa':

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

De Duitse FDP trok tot verbijstering van Brussel de steun in aan het EU-verbod op de productie van diesel- en benzineauto's. Wat is er aan de hand?


Lees meer

Frans-Duitse vriendschap onder druk

Frans-Duitse vriendschap onder druk

De viering van 60 jaar vriendschap zondag was een gelegenheid om scherven te lijmen voor Frankrijk en Duitsland.


Lees meer

Scholz zet zich in voor toetreding Balkanlanden

Scholz zet zich in voor toetreding Balkanlanden

Scholz ziet na zijn bezoek aan de Balkan een 'nieuwe dynamiek' voor EU-toetreding van een aantal landen.


Lees meer

Gesprek: Duitsland en Nederland in Europa

Gesprek: Duitsland en Nederland in Europa

Europa-correspondent Caroline de Gruyter en DIA-directeur Ton Nijhuis leggen Nederland en Duitsland in de EU uit.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger