Duitslandweb logo Duitslandweb

Het Invalidenfriedhof
Een glimp van Duitslands militaire verleden

Achtergrond - 1 augustus 2007

In Berlijn struikel je over de monumenten die, voorzien van tekst en uitleg, verwijzen naar duistere perioden uit de Duitse geschiedenis. Maar niet overal zwaait het wijzende vingertje. Het Invalidenfriedhof heeft geen bordjes.  

 

 Het Invalidenfriedhof ligt midden in Berlijn, maar is vrijwel onbekend bij het grote publiek. Op het eerste gezicht maakt de begraafplaats een verwaarloosde indruk. Kapotte stenen zonder bloemen. Midden op het terrein staat een restant van de Berlijnse Muur. Daarachter zijn bijna alle grafstenen en bomen verdwenen om baan te maken voor een vrij schootsveld.

Het Invalidenfriedhof werd in 1748 aanvankelijk opgericht als begraafplaats voor oorlogsinvaliden. Het bekendste graf is dat van Generaal Von Scharnhorst, die met het Pruisische leger tegen Napoleon optrok. Hier werden ook beroemde soldaten en jachtvliegers uit de Eerste Wereldoorlog begraven.

 

Tijdens het Derde Rijk vonden hier de teraardebestellingen van bekende SA-mannen en soldaten plaats. Kogelgaten wijzen erop dat er tegen het einde van de oorlog stevig gevochten is.

 

 

Denazificatie heeft hier nauwelijks plaatsgevonden. De eigenlijke vernietiging begon pas met de bouw van de Muur, die dwars over de begraafplaats liep. Van de 3000 graven die in 1960 werden geteld, zijn er nog maar 230 over.
Na de Wende werd de vraag opgeworpen wat er moest gebeuren met dit symbool van het verguisde militarisme. Men besloot het erbij te laten.

Afbeeldingen:
Duitslandweb

Reacties

Luc Vanspauwen - 12 februari 2023 10:40

Erwin Rommel ligt hier niet begraven, wel in Herrlingen/Blaustein, niet ver van het stadje Ulm, dat is dus in de deelstaat Beieren, een heel eind van Berlijn

Reageer
Jan van Toorn - 13 juni 2019 12:54

Niet alleen SA mensen werden hier in 2e WO begraven ,ook Fritz Todt,van organisatie Todt,Heydrich,Rommel,zijn al die graven verdwenen?Scharnhorst was een groot slagschip in de Kriegsmarine,zelfs een straat naar genoemd in Berlijn.

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Berlijn':

Een andere 9 november

Een andere 9 november

9 november stond dit jaar in het teken van het geweld tegen Joden in 1938. De val van de Muur verdween naar de achtergrond, merkte columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Een zeer Duits syndroom

Een zeer Duits syndroom

Columnist Merlijn Schoonenboom verdiept zich in het fenomeen van een verzonnen joodse identiteit.


Lees meer

De nieuwe Berlijnse tweedeling

De nieuwe Berlijnse tweedeling

De verkiezingsuitslag in Berlijn legde een nieuwe deling bloot in de hoofdstad, ziet columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Architect wil Teufelsberg nieuw leven inblazen

Architect wil Teufelsberg nieuw leven inblazen

Een architect heeft plannen voor het oude afluisterstation bij Berlijn, dat vooral het terrein is van kunstenaars.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger