Duitslandweb logo Duitslandweb

Het Invalidenfriedhof
Een glimp van Duitslands militaire verleden

Achtergrond - 1 augustus 2007

In Berlijn struikel je over de monumenten die, voorzien van tekst en uitleg, verwijzen naar duistere perioden uit de Duitse geschiedenis. Maar niet overal zwaait het wijzende vingertje. Het Invalidenfriedhof heeft geen bordjes.  

 

 Het Invalidenfriedhof ligt midden in Berlijn, maar is vrijwel onbekend bij het grote publiek. Op het eerste gezicht maakt de begraafplaats een verwaarloosde indruk. Kapotte stenen zonder bloemen. Midden op het terrein staat een restant van de Berlijnse Muur. Daarachter zijn bijna alle grafstenen en bomen verdwenen om baan te maken voor een vrij schootsveld.

Het Invalidenfriedhof werd in 1748 aanvankelijk opgericht als begraafplaats voor oorlogsinvaliden. Het bekendste graf is dat van Generaal Von Scharnhorst, die met het Pruisische leger tegen Napoleon optrok. Hier werden ook beroemde soldaten en jachtvliegers uit de Eerste Wereldoorlog begraven.

 

Tijdens het Derde Rijk vonden hier de teraardebestellingen van bekende SA-mannen en soldaten plaats. Kogelgaten wijzen erop dat er tegen het einde van de oorlog stevig gevochten is.

 

 

Denazificatie heeft hier nauwelijks plaatsgevonden. De eigenlijke vernietiging begon pas met de bouw van de Muur, die dwars over de begraafplaats liep. Van de 3000 graven die in 1960 werden geteld, zijn er nog maar 230 over.
Na de Wende werd de vraag opgeworpen wat er moest gebeuren met dit symbool van het verguisde militarisme. Men besloot het erbij te laten.

Afbeeldingen:
Duitslandweb

Reacties

Jan van Toorn - 13 juni 2019 12:54

Niet alleen SA mensen werden hier in 2e WO begraven ,ook Fritz Todt,van organisatie Todt,Heydrich,Rommel,zijn al die graven verdwenen?Scharnhorst was een groot slagschip in de Kriegsmarine,zelfs een straat naar genoemd in Berlijn.

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Berlijn':

Film: Duits cultuurgoed met Afrikaanse dealers

Film: Duits cultuurgoed met Afrikaanse dealers

In de nieuwe verfilming van de klassieke roman ‘Berlin Alexanderplatz’ is de hoofdpersoon een vluchteling uit Afrika.

Lees meer

Timm Ulrichs: 'Ik heb die steen leven gegeven'

Timm Ulrichs: 'Ik heb die steen leven gegeven'

Met meerdere tentoonstellingen én een belangrijke prijs eert Duitsland kunstenaar Timm Ulrichs.

Lees meer

Een kruis op de wereldcultuur

Een kruis op de wereldcultuur

Na een fel identiteitsdebat en jaren van strijd is op het Stadtschloss in Berlijn tóch een gouden kruis geplaatst.

Lees meer

Sprechstunde: Berlijn

Sprechstunde: Berlijn

Vind je Berlijn ook zo fascinerend? Laat je door historicus Krijn Thijs bijpraten over de stad die 'gedoemd is altijd te worden en nimmer te zijn'.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger