Bondsregering scherpt uitzetbeleid aan
Kort nieuws - 17 april 2019 - Auteur: Redactie DuitslandwebDe Duitse regering heeft woensdag vier aanpassingen aan het asiel- en uitzetbeleid voorgesteld. Wie niet meewerkt aan zijn uitzetting, wordt bestraft.
Ook zorgen de nieuwe regels ervoor dat afgewezen asielzoekers vaker worden vastgezet in afwachting van hun uitzetting. Omdat er niet genoeg capaciteit is in de vreemdelingendetentie, mogen asielzoekers in strafgevangenissen worden geplaatst. Dat is een tijdelijke noodoplossing, aldus minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer. Enkele deelstaten hebben daartegen geprotesteerd, volgens de website van de Tagesschau. Ze geven aan dat dat te veel vraagt van het gevangeniswezen, omdat ook daar weinig plek is en asielzoekers gescheiden moeten zijn van andere gevangenen. Daarbij zou het in strijd zijn met Europese regels.
In Duitsland krijgen uitgeprocedeerde asielzoekers die nog niet kunnen worden uitgezet een soort gedoogstatus, een Duldung. Ze mogen dan wel wonen, werken of een opleiding volgen. Eind 2018 hadden volgens het ministerie ongeveer 180.000 mensen zo'n Duldung, schrijft de Süddeutsche Zeitung.
De regering wil deze status nu inperken voor mensen van wie de identiteit niet met zekerheid is vast te stellen. Als deze uitgeprocedeerden niet doen wat nodig is om een uitzetting mogelijk te maken, zoals de benodigde papieren bezorgen, kunnen sancties worden opgelegd. Die kunnen bestaan uit een werkverbod, een meldplicht of een boete.
Volgens een woordvoerder van minister Seehofer was vorig jaar het aantal mislukte uitzettingen met ongeveer 31.000 hoger dan het aantal geslaagde, dat bleef steken op ongeveer 26.000. Lees meer bij Tagesschau en bij Süddeutsche Zeitung
Lees meer over de Duitse Duldung-status bij het Kennisplatform Integratie en Samenleving (Nederlands)
Lees meer over 'Vluchtelingen':
Duitsland laat weer beperkt gezinshereniging toe
Per maand mogen 1000 gezinsleden van vluchtelingen met een beperkte verblijfsstatus naar Duitsland komen.
CDU en CSU: adempauze in conflict asielbeleid
De dreigende regeringscrisis in Berlijn lijkt afgewend, voor even dan. Hier gaat het om:
Minister Seehofer riskeert ontslag met immigratieplan
Crisisberaad in Berlijn. Minister Seehofer wil vluchtelingen aan de grens kunnen wegsturen, Merkel blokkeert dit plan.
Psychische hulp voor vluchtelingen schiet tekort
Veel vluchtelingen komen getraumatiseerd in Duitsland aan. Het merendeel krijgt geen psychische hulp.
Reacties
Geen reacties aanwezig