Duitslandweb logo Duitslandweb

Column: Smullen van het verkiezingscircus
NOS-stagiaire Lynn Stroo over de Duitse verkiezingsstrijd

Achtergrond - 21 september 2013

Het gebrek aan inhoud is voor de correspondenten in Duitsland de uitgelezen kans om door de politieke luchtkastelen heen te kijken, zegt Lynn Stroo, stagiaire bij de NOS in Berlijn. Ze ziet de schaduwkant van het Duitse economische succes, maar geniet ook van de verkiezingsposters.

Column: Smullen van het verkiezingscircus
© dpa/picture-alliance
Verkiezingsposters

De Duitse media klagen steen en been. De verkiezingscampagne is saai en iedereen gaapt. Angela Merkel staat al maanden mijlenver voor in de peilingen en de verwoede pogingen van de oppositie om haar uit de tent te lokken weet ze bijna koninklijk af te wenden.

Vanuit mijn oogpunt, als stagiaire bij de NOS in Berlijn, zijn de parlementsverkiezingen allesbehalve slaapverwekkend. Als buitenstaander zit ik sinds augustus letterlijk middenin de Duitse verkiezingsmolen. Het NOS-kantoor bevindt zich in het gebouw van de Bundespressekonferenz, op steenworp afstand van de Rijksdag, het politieke hart van Duitsland.

Waar we in Nederland wekenlang tegen dezelfde verregende campagneposters aankijken en waar elke dag een televisiedebat voorbij komt, gaan de verkiezingen er in Duitsland heel anders aan toe. Campagne voeren gebeurt in de buitenlucht: miljoenen euro’s worden uitgegeven aan de meest fascinerende verkiezingsposters. De lijsttrekkers proberen elke dag op een ander marktplein kiezers voor zich te winnen. De peilingen blijven stabiel, op wat kleine verschuivingen na.

Hysterie

Lynn Stroo volgt de master Duitslandstudies aan de Universiteit van Amsterdam. Sinds augustus loopt ze stage bij de NOS in Berlijn.

Door mijn Nederlandse bril zie ik een wereld van verschil. SPD-lijsttrekker Peer Steinbrück die onthaald wordt als een popster, Angela Merkel die zich toont als een ware media-magneet en met alle egards handtekeningen uitdeelt. Hysterie die je je nauwelijks kunt voorstellen bij Mark Rutte of Diederik Samsom. Het gaat, zeker in de campagne van de CDU, veel over de persoon en weinig over inhoud.

Een Egyptische correspondent vertelde tijdens een bijeenkomst voor buitenlandse journalisten lacherig dat hij in zijn thuisland moest uitleggen dat de campagne hier gaat over zaken als een Veggie-day. ‘Einfach lustig’ noemde hij het, maar het slaat wel de spijker op z’n kop. Je zou bijna vergeten waar de verkiezingen echt over gaan.

Maar het gebrek aan inhoud is voor de correspondenten in Duitsland de uitgelezen kans om door de politieke luchtkastelen heen te kijken. Achter het economische succesverhaal van Duitsland gaat een wereld van problemen schuil. Zaken waar ik geen weet van had tot ik bij de NOS zelf aan het nieuws mee ging werken.

Reportage in opvangcentrum

Zo zijn we voor een reportage op pad geweest met een taxichauffeur in Berlijn. Hij werkt voltijd, maar verdient nauwelijks genoeg om rond te komen. Duitsland heeft geen minimumloon, geen AOW, kortom, veel minder sociale zekerheid dan Nederland. Tijdens het filmen voor een reportage over de toenemende armoede ontmoette ik Marie. Ze is negen jaar en komt uit een arm en problematisch gezin. Terwijl ze appels uit een boom plukte bij het opvangcentrum waar ze verbleef, vertelde ze over haar vader en halfzus die ze nooit ziet en dat haar moeder in een kroeg werkt. Het is interessant en tragisch tegelijk om de ene dag Merkel te fotograferen terwijl ze de Duitse voorspoed prijst, en de volgende dag de andere kant van de medaille te zien.

Terwijl de Duitse pers met de term ‘Yes, we Gähn’ (ja,we gapen) van de vorige saaie verkiezingen uit 2009 op de proppen komt, verheug ik mij meer dan ooit op een verkiezingsdag. Hoewel een derde termijn voor Merkel zo goed als een feit is, bungelt haar coalitiepartner de FDP rondom de kiesdrempel. Ondertussen steken lijsttrekkers hun middelvinger op, storten er drones neer, worden er dreigbrieven verstuurd en duiken politici op in pedofiliedebatten. Nee, saai zijn de verkiezingen niet, zeker niet voor een NOS-stagiair in het hol van de Duitse leeuw.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Punkrock voor Olaf en Robert

Aan de slechtnieuwsshow komt in Duitsland maar geen einde: begrotingscrisis, teruglopende investeringen, slecht onderwijs. Econoom Carsten Brzeski heeft advies.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger