Duitslandweb logo Duitslandweb

'CDU'ers dragen Mutti-borden met hartjes op de i'
Seije Slager (Trouw) op journalistenreis in Duitsland

Achtergrond - 20 september 2013

“Merkel spreekt drie kwartier, zegt niets en toch sta je geboeid te luisteren”, concludeert Seije Slager verbaasd. De journalist van Trouw is met 19 andere buitenlandse journalisten op verkiezingsreis in Duitsland. “En wat je hier ook overal merkt: Europa is in Duitsland nog echt een geloof.”

'CDU'ers dragen Mutti-borden met hartjes op de i'
© Seije Slager

Hoe is het daar?

"Geweldig. We zijn hier sinds dinsdag. We hebben eerst gesproken met journalisten en wetenschappers om een beeld te krijgen van de campagne."

En wat is het beeld?
"Dat er geen campagne is. Het enige spannende is of de FDP die kiesdrempel haalt. Maar er is niemand die Merkel bedreigt. Er verschijnen elke dag acht feuilletons vol over hoe Merkel de campagne heeft gedepolitiseerd.

Ik zag woensdag zelf hoe ze dat deed tijdens een CDU-bijeenkomst in Hamburg. Daar sprak Merkel voor 4000 heel enthousiaste aanhangers. Ze staat dan drie kwartier te praten, maar ze zegt helemaal niets. Ze noemt geen enkele tegenstander bij naam, die bestaan gewoon niet. Ze spreekt alleen in heel algemene termen.

Maar het verrassende is: je staat wel drie kwartier geboeid te luisteren. Ze lijkt zo saai, maar er staat daar een echte leider. Ze straalt iets uit en ze kan echt goed vertellen."

Maar wat zegt Merkel dan?
"Nou, bijvoorbeeld over het minimumloon. Dat is er niet in Duitsland en daar is veel om te doen. Zij vertelt dan een verhaal en daar val je toch voor. Dat het in sommige sectoren inderdaad anders moet, omdat er verschrikkelijke omstandigheden heersen. ‘Maar u wilt toch niet dat wij bepalen hoe dat in die sectoren moet? Daar weten wij politici niets van. Dat moeten we aan de sociale partners overlaten. En wij politici verklaren het daarna bindend.’

Daarmee haalt ze heel effectief de lont uit de discussie. We waren daarna bij Die Grünen. Die zeggen dat ze er heel erg van balen dat ze er geen vinger achter krijgen.

Verkiezingsreis journalisten
Twintig journalisten van over de hele wereld zijn deze week op verkiezingsreis in Duitsland. Zij hebben in de afgelopen jaren deelgenomen aan een van de vele uitwisselingsprogramma’s die Duitsland voor journalisten organiseert. Seije Slager werkt bij Trouw en was in 2011 op uitwisseling bij de Tagesspiegel in Berlijn.

Merkel benadrukt een familiegevoel. ‘We lossen dat in Duitsland onderling op.' Er stonden daar ook allemaal mensen met borden waar Mutti op stond, met een hartje op de i. Dat zou je in Nederland niet snel zien. En de bijeenkomst eindigde met het samen zingen van het volkslied. Dat vond ik ook wel heel apart."

Toen je me mailde dat ik je kon bellen, was je bij de Piratenpartei, zei je.
"Ja, dat was de enige partij waar ze wifi hadden. Maar dat was ook ongeveer het enige moderne daar. Bij alle andere partijen worden we informeel ontvangen en hebben we gesprekken met politici en campagnemensen. Hier zat een presidium achter een tafel en las punten op. Het was alsof we bij het Zentralkomitee van de communistische partij van Albanië waren in 1975.

Ik vroeg hen waarom ze eigenlijk niet van de NSA-affaire hebben geprofiteerd. Dat is toch koren op hun molen. Ja, dat vonden ze zelf ook heel raar, zeiden ze. Ze hadden er toch alles aan gedaan: ze hadden wel acht persberichten verstuurd. Maar die waren gewoon niet opgepikt.

Die Piraten moeten echt nog groeien voordat ze een zelfstandige politieke kracht zijn."

En die andere nieuwe partij in de Duitse politiek, de Alternative für Deutschland? Heb je daar een indruk van?
"Ja, we hebben geluncht met Beatrix von Storch van de AfD. Zij is advocaat en praat ook zo. Het is heel interessant om te zien hoe die partij probeert de euroscepsis te vertegenwoordigen. De boodschap was: ‘De euro is een politiek project, dat snappen we, maar je moet het ook kunnen zeggen als een project mislukt.’

Ze profileren zich juist als pro-Europa. Ze zien alleen de euro als probleem. ‘We moeten in Europa samenwerken als vrienden’, zei ze. ‘De euro verdeelt Europa in debiteuren en crediteuren. Dat is niet goed.’ En je merkt dat ze hun uiterste best doen om heel ver weg te blijven van alles wat extreem-rechts is.

Dat vind ik trouwens ook heel opvallend. Overal waar je komt merk je: Europa is in Duitsland echt nog een geloof. Zelfs bij de Alternative für Deutschland."

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Punkrock voor Olaf en Robert

Aan de slechtnieuwsshow komt in Duitsland maar geen einde: begrotingscrisis, teruglopende investeringen, slecht onderwijs. Econoom Carsten Brzeski heeft advies.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger