Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland wil meester-certificaat voor vaklieden herinvoeren

Kort nieuws - 11 september 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse regering wil het meester-certificaat weer verplichten voor bepaalde zelfstandige vaklieden als tegelzetters en orgelbouwers. 

De verplichte Meisterbrief, het vakmanschap-certificaat, moet de kwaliteit van het werk van een vaklieden, hun concurrentie- en hun innovatiekracht verbeteren. Ook moet het voor betere bescherming van consumenten zorgen, laten de vice-fractievoorzitters van regeringspartijen CDU en SPD weten. De bedoeling is dat de zogenoemde Meisterpflicht onder meer gaat gelden voor tegelzetters, parketvloerleggers, monteurs van zonnenschermen, stoffeerders en orgelbouwers.

Duitsland schafte de Meisterpflicht in 2004 voor meer dan 50 beroepen af, zodat eenvoudigere werkzaamheden door meer mensen konden worden uitgevoerd. Tot dan toe was de Meisterbrief verplicht voor vaklieden om zelfstandig hun beroep uit te oefenen. De branchevereniging Zentralverband des Handwerks dringt al langer aan op de herinvoering van de Meisterpflicht voor veel beroepen. Duitse media zijn in hun commentaren kritisch over de plannen, mede vanwege het grote tekort aan vaklieden. Lees meer bij Spiegel OnlineSüddeutsche.de en FAZ.net

Reacties

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Economie':

Op weg naar een verloren decennium

Op weg naar een verloren decennium

Na tien gouden jaren danst de Duitse economie in 2020 op de vulkaan, schrijft econoom Carsten Brzeski.

Lees meer

Met de ogen wijd dicht

Met de ogen wijd dicht

Econoom en columnist Carsten Brzeski heeft een 'wake up call' voor de Duitse regering. Degradatie dreigt.

Lees meer

Ambitie

Ambitie

Duitsland moet op economisch vlak veel meer ambitie hebben, vindt Carsten Brzeski. En niet net als zijn zoon 'lekker chillen op de bank'.

Lees meer

Ein bisschen Rezession

Ein bisschen Rezession

Terwijl een recessie in de verte opdoemt, kijken Duitsers de andere kant op, ziet columnist Carsten Brzeski. Naar Helene Fischer.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger