Duitslandweb logo Duitslandweb

Rapport: Oost-Duitsland blijft achter bij Westen

Kort nieuws - 25 september 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Oost-Duitsland blijft economisch nog steeds achter bij West-Duitsland. Dat blijkt het uit jaarlijkse regeringsrapport over de stand van de Duitse eenheid. Maar er zijn ook positieve ontwikkelingen. (Geactualiseerd 26-9-2019)

Onder de 30 grootste beursgenoteerde Duitse ondernemingen is geen enkel Oost-Duits bedrijf, aldus de Ostbeauftragte van de Duitse regering, Christian Hirte. Hij adviseert de regering over Oost-Duitsland en heeft woensdag het Jahresbericht zur Deutschen Einheit gepresenteerd. Dat verschijnt elk jaar voorafgaand aan de Dag van de Duitse Eenheid op 3 oktober.

Dat Oost-Duitsland economisch achterblijft, heeft te maken met het gebrek aan grote bedrijven en de plattelandsstructuur, stelt Hirte. Toch heeft Oost-Duitsland potentieel, zowel voor bedrijven als voor burgers, meldt hij. Sinds 2017 trekken meer mensen van West-Duitsland naar Oost-Duitsland dan andersom. Ook is het geboortecijfer in het Oosten hoger dan in het Westen. Middenstandsbedrijven groeien er sterk, maar er zijn wel meer investeringen en innovaties nodig. De Duitse overheid moet daar meer voor doen, is een van de conclusies in het rapport. 

Op veel gebieden worden de verschillen tussen Oost en West kleiner - infrastructuur, milieu, gezondheidszorg - en de lonen en pensioenen zijn de afgelopen jaren "buitenproportioneel gegroeid". Maar ze zijn nog steeds lager dan die in West-Duitsland en veel Oost-Duitsers voelen zich nog steeds tweederangs burgers. Zij hebben het gevoel dat ze collectief en individueel benadeeld worden, aldus Hirte. De verwachtingen die zijn van de overheid hebben zijn volgens hem groter dan in het Westen. Toch concludeert hij dat "de economische, sociale en maatschappelijke toestand in het Oosten veel beter is dan we 30 jaar geleden hadden verwacht en ons hadden voorgesteld". 

De economische problemen in Oost-Duitsland zijn vooral een gevolg van de failliete DDR-economie, concludeert de Ostbeauftragte. Hij noemt het "pertinente onzin" dat de indruk wordt gewekt dat West-Duitsland het Oosten sinds de eenwording in 1990 heeft uitgebuit. De laatste tijd wordt de kritiek op de Treuhandanstalt weer luid, de organisatie die begin jaren negentig de Oost-Duitse economie privatiseerde. Dat ging gepaard met fouten en corruptie. Die Linke wil een parlementair onderzoek naar de TreuhandLees meer bij tagesschau.de en tagesspiegel.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

De groep rond Prinz Reuß werd in december 2022 gearresteerd en bleek uitgewerkte plannen te hebben om de regering omver te werpen.


Lees meer

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Regels voor fietsen in Duitsland zijn een chaos. Geen wonder dat je ook fietsers op de stoep tegenkomt.


Lees meer

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger