Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland gaat meer aan Navo betalen

Kort nieuws - 28 november 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Duitsland gaat vanaf 2021 net zoveel aan de gemeenschappelijke kosten van de Navo betalen als de VS. De Duitsers blijven echter onder de 2-procentsnorm, die voor defensie-uitgaven van Navo-landen geldt.

De 29 Navo-landen zijn het, kort voor de 70e verjaardag van het militaire bondgenootschap, eens geworden over een nieuwe verdeelsleutel voor de gemeenschappelijke kosten. De VS gaan minder bijdragen: hun aandeel daalt van 22,1 procent naar 16,35 procent. Het verschil wordt opgevangen door de andere Navo-landen, behalve Frankrijk. Dat land vindt dit plan niet doelmatig. Het Duitse aandeel stijgt van 14,8 procent nu naar 16,35 procent in 2021. Dat komt neer op jaarlijkse extra uitgaven van 33 miljoen euro. 

Uit de gemeenschappelijke bijdragen worden onder meer de Navo-centrale in Brussel en de militare hoofdkwartieren betaald. De Navo-centrale in Brussel hoopt met de nieuwe verdeelsleutel de angel uit het conflict met de VS over de 2-procentsnorm te halen. De Navo-leden hebben eerder toegezegd dat ze hun defensie-uitgaven uiterlijk in 2024 naar 2 procent van het bruto binnenlands product zullen verhogen. Duitsland haalt dat met zijn geplande uitgaven niet en dat is de VS al langer een doorn in het oog. Duitsland zit nu op 1,39 procent, de VS op 3,42 procent. Lees meer bij tagesschau.de en Zeit Online  

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger