Duitslandweb logo Duitslandweb

'Bonnetjesplicht' voor Duitse winkeliers onder vuur

Kort nieuws - 16 december 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het is bedoeld als maatregel om belastingfraude tegen te gaan, maar het leidt tot extra kosten voor ondernemers en honderdduizenden kilometers aan extra kassabonnetjes: de zogenoemde bonplicht die op 1 januari in Duitsland moet ingaan. Minister Altmaier van Economische Zaken wil dat zijn collega Scholz van Financiën de maatregel aanpast.

De kassawet (Kassengesetz), waar de bonnetjesplicht (Bon-Pflicht) deel van uitmaakt, moet belastingfraude door gemanipuleerde winkelkassa's tegengaan. Volgens schattingen van onder meer de Duitse rekenkamer zou de Duitse fiscus door belastingfraude per jaar minstens 10 miljard euro mislopen.

Met de nieuwe wet moet bij elke transactie in een winkel of horeca-gelegenheid vanaf 1 januari 2020 een bon worden uitgegeven. Verschillende handelsbrancheorganisaties hebben daar al bezwaar tegen gemaakt: de Bon-Pflicht leidt tot extra kosten voor winkeliers omdat ze hun kassa's moeten aanpassen. Voor sommige kleine ondernemers zou dat hun voortbestaan zelfs kunnen bedreigen. Ook betekent het een flinke belasting voor het milieu: supermarktketen Rewe heeft uitgerekend dat het door het Kassengesetz 140.000 kilometer aan papieren bonnetjes extra per jaar moet uitgeven.

Minister Altmaier (CDU) heeft zijn collega Scholz (SPD) per brief gevraagd de bonnetjesplicht uit de wet te halen of uitzonderingen voor bijvoorbeeld supermarkten te maken, meldt persbureau dpa, die over de brief beschikt. Volgens het ministerie van Financiën is dat echter niet nodig en kunnen klanten ook elektronische bonnetjes krijgen. Lees meer bij Welt.de en FAZ.net

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

AfD radicaliseert door extreemrechtse Flügel

AfD radicaliseert door extreemrechtse Flügel

De radicalisering van de AfD baart veel Duitsers zorgen. Extreemrechts wint steeds meer aan invloed.

Lees meer

Verdeeld CDU zoekt nieuwe leider

Verdeeld CDU zoekt nieuwe leider

Welke koers gaat de CDU varen? Wie moet de partij leiden? En wat betekent dat voor Merkel?

Lees meer

Verbijstering na 'politieke aardbeving' in Thüringen

Verbijstering na 'politieke aardbeving' in Thüringen

FDP'er Kemmerich liet zich met steun van de AfD tot deelstaatpremier kiezen. Nu ziet hij toch van dat ambt af.

Lees meer

Duitsland in 2020

Duitsland in 2020

De redactie werpt een blik vooruit. Veel is nog ongewis, maar over deze onderwerpen zal het in Duitsland zeker gaan dit jaar:

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger