
'Bonnetjesplicht' voor Duitse winkeliers onder vuur
Kort nieuws - 16 december 2019 - Auteur: Redactie DuitslandwebHet is bedoeld als maatregel om belastingfraude tegen te gaan, maar het leidt tot extra kosten voor ondernemers en honderdduizenden kilometers aan extra kassabonnetjes: de zogenoemde bonplicht die op 1 januari in Duitsland moet ingaan. Minister Altmaier van Economische Zaken wil dat zijn collega Scholz van Financiën de maatregel aanpast.
De kassawet (Kassengesetz), waar de bonnetjesplicht (Bon-Pflicht) deel van uitmaakt, moet belastingfraude door gemanipuleerde winkelkassa's tegengaan. Volgens schattingen van onder meer de Duitse rekenkamer zou de Duitse fiscus door belastingfraude per jaar minstens 10 miljard euro mislopen.
Met de nieuwe wet moet bij elke transactie in een winkel of horeca-gelegenheid vanaf 1 januari 2020 een bon worden uitgegeven. Verschillende handelsbrancheorganisaties hebben daar al bezwaar tegen gemaakt: de Bon-Pflicht leidt tot extra kosten voor winkeliers omdat ze hun kassa's moeten aanpassen. Voor sommige kleine ondernemers zou dat hun voortbestaan zelfs kunnen bedreigen. Ook betekent het een flinke belasting voor het milieu: supermarktketen Rewe heeft uitgerekend dat het door het Kassengesetz 140.000 kilometer aan papieren bonnetjes extra per jaar moet uitgeven.
Minister Altmaier (CDU) heeft zijn collega Scholz (SPD) per brief gevraagd de bonnetjesplicht uit de wet te halen of uitzonderingen voor bijvoorbeeld supermarkten te maken, meldt persbureau dpa, die over de brief beschikt. Volgens het ministerie van Financiën is dat echter niet nodig en kunnen klanten ook elektronische bonnetjes krijgen. Lees meer bij Welt.de en FAZ.net
Lees meer over 'Politiek':
Bondsdag stemt in met aanpassing grondwet
De nieuwe regering kan waarschijnlijk flink investeren in defensie en infrastructuur.

CDU/CSU en SPD eens over miljardenkredieten
CDU en SPD willen miljarden investeren in defensie en infrastructuur. Sneuvelt nu toch de schuldenrem?

Die Linke vecht voor laatste kans
Drie oude boegbeelden van Die Linke vechten voor het voortsbestaan van de partij. De socialisten staan er voor de verkiezingen in februari slecht voor.

Podcast Achtung: Regeringscrisis
Na de breuk van het kabinet-Scholz maken de Duitse partijen zich op voor de verkiezingsstrijd. De redactie blikt daar in deze podcast op vooruit.
Reacties
Geen reacties aanwezig