Duitslandweb logo Duitslandweb

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Achtergrond - 18 januari 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Duitslandweb krijgt veel vragen over de coronamaatregelen in Duitsland. Daarom een overzicht van de belangrijkste regels en reisregels, dat regelmatig wordt bijgewerkt.

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen
© screenshot dashboard RKI
Overzicht van de verspreiding van het coronavirus in Duitsland, 17-01-2022

Reisregels algemeen: 

Nederland geldt voor Duitsland sinds zondag 21 november 2021 weer als hoogrisicogebied. Dat betekent in principe dat er een quarantaineplicht is. Gevaccineerden en genezenen zijn van quarantaine vrijgesteld vanaf het moment dat ze een vaccinatie- of herstelbewijs hebben overhandigd. Doe dit dus voor vertrek, via Einreiseanmeldung.de. Niet-gevaccineerden moeten tien dagen in quarantaine en kunnen die na vijf dagen beëindigen met een test. Ook kinderen moeten in quarantaine. Kinderen jonger dan 6 hoeven niet te testen, voor hen eindigt de quarantaine automatisch na de vijfde dag. Er gelden verschillende uitzonderingen op de aanmeld- en quarantaineplicht. Bijvoorbeeld voor 'klein grensverkeer' (kort verblijf over de grens), familiebezoek (onder voorwaarden) en voor grenspendelaars. Die moeten desgevraagd wel een test- of vaccinatiebewijs kunnen laten zien. Lees alle uitzonderingen in de Einreiseverordnung en de aanpassing van 22 december 2021

Lees ook het reisadvies bij het Duitse Auswärtige Amt

U kunt de Duitse reisregels ook nalezen op de Duitstalige of op de Engelstalige website van het Duitse ministerie van Gezondheid en op de site van de Bundesregierung 

In het openbaar vervoer geldt in Duitsland sinds 24 november 2021 de 3G-regel: reizigers moeten kunnen aantonen dat ze zijn gevaccineerd, genezen of getest. Sinds begin december geldt in Duitsland een 2G-beleid voor de detailhandel, cultuur- en sportevenementen. Ongevaccineerden zonder herstelbewijs kunnen meestal alleen bij essentiële winkels naar binnen. Sinds januari 2022 geldt voor de horeca 2G+, dan moeten gevaccineerden en genezenen een negatieve test of het bewijs van een booster laten zien. Deze regels zijn door de centrale overheid en de deelstaten besloten, maar de deelstaten voeren ze in. Het kan daarom per deelstaat verschillen per wanneer de regels gelden. Ook kunnen deelstaten ervoor kiezen strengere regels in te voeren, bijvoorbeeld 2G+ uit te breiden. Controleert u voor u naar Duitsland reist wat geldt in de deelstaat die u bezoekt. Lees meer over de Duitse coronabeperkingen

Duitsland heeft voor Nederland sinds 4 september 2021 de kleurcode geel. Reizigers vanuit Duitsland moeten in Nederland een coronabewijs kunnen laten zien.

Ga direct naar:

Welke reisregels gelden voor Duitsland?

Nederland geldt sinds zondag 21 november 2021 als hoogrisicogebied. Ook verschillende vakantielanden gelden voor Duitsland als hoogrisicogebied. Nog strengere regels gelden voor virusvariantengebieden. Reizigers uit hoogrisico- en virusvariantengebieden moeten zich vooraf digitaal aanmelden via Einreiseanmeldung.de en mogelijk in quarantaine (zie schema hieronder). Zie: Duitse lijst met risicogebieden van het RKI.

In Duitsland moeten mensen uit alle landen die niet zijn gevaccineerd en geen bewijs van een recent doorgemaakte Covid19-besmetting hebben, een negatieve test bij zich hebben bij inreizen. Dit geldt voor iedereen vanaf 6 jaar. De test mag een pcr- of sneltest zijn, afgenomen door bevoegd personeel. Bekijk de Duitse Einreiseverordnung en de aanpassing daarop van 22 december 2021. Zie ook de FAQ's op de site van de Bundesregierung

Let op: sinds 23 december 2021 geldt overstappen op een Duits vliegveld niet meer als transitverkeer, maar als inreis in Duitsland. Dat betekent dat de Duitse inreisregels ook gelden voor mensen die op een Duits vliegveld overstappen. Zij moeten dus een vaccinatie-, herstel- of testbewijs kunnen laten zien. Lees meer

De reiswaarschuwing van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken voor Nederland is sinds zondag 21 november 2021 ook weer van kracht.

In onderstaand schema valt Nederland onder 'Hochrisikogebiet':

© Bundesregierung

Over de Duitse meld-, test- en quarantaineplicht:  

Aanmeldplicht: Reizigers uit hoogrisicogebied moeten zich voor hun vertrek naar Duitsland digitaal aanmelden via Einreiseanmeldung.de. De gegevens van de digitale aanmelding worden doorgegeven aan het Gesundheitsamt, de Duitse GGD, in de plaats die u bezoekt. Het Gesundheitsamt kan controleren of u zich aan de regels (m.b.t. testen en quarantaine) houdt. Ook gevaccineerden moeten zich aanmelden. Het gevraagde vaccinatiebewijs (internationaal) kunt u op coronacheck.nl als pdf downloaden. Daarvoor moet u inloggen met uw Digi-D. 

Uitzonderingen op de aanmeldplicht zijn er voor: 

Mensen die slechts door Duitsland heen reizen (transit) en zo snel mogelijk het land weer verlaten, (zonder overnachting). 

Mensen die in het kader van zogenoemd grensverkeer korter dan 24 uur in Duitsland zijn (bijvoorbeeld om boodschappen te doen over de grens)

Mensen die een ouder of kind of partner bezoeken, korter dan 72 uur

Grenspendelaars en grensgangers (mensen de werken of studeren over de grens)

Een aantal zeer specifieke gevallen (diplomaten, patiënten, militairen enz)

- Quarantaineplicht: Na aankomst in Duitsland moeten reizigers uit hoogrisicogebieden tien dagen in quarantaine. Gevaccineerden en mensen die minstens 28 dagen geleden en maximaal 90 dagen geleden (actualisering 18 jan 2021) corona hebben gehad, hoeven niet in quarantaine als ze hun vaccinatiebewijs of bewijs van eerdere besmetting via Einreiseanmeldung.de uploaden. De quarantaineplicht geldt voor alle leeftijden.

Uitzonderingen op deze quarantaineplicht zijn er voor:

Gevaccineerden of genezenen die hun vaccinatie- of herstelbewijs overleggen via Einreiseanmeldung.de

Mensen die in het kader van grensverkeer minder dan 24 uur in Duitsland zijn

Mensen die alleen op doorreis zijn (transitverkeer)

Mensen die voor minder dan 72 uur eerstegraads familieleden of een partner bezoeken, mits ze zijn getest.

Specifieke gevallen zoals mantelzorgers, medische behandeling (zie voor alle specifieke uitzonderingen §6-(2) van de Einreiseverordnung) 

- Testplicht: Voor reizigers die geen vaccinatiebewijs of bewijs van een doorgemaakte coronabesmetting hebben, geldt een testplicht bij inreizen. Het mag een pcr-test of een antigeentest van maximaal 48 uur oud. De testplicht geldt voor volwassenen en kinderen vanaf 6 jaar. Voor kinderen onder de 6 jaar geldt een quarantaineplicht van 5 dagen (zie hierboven), tenzij ze in het kader van 'klein grensverkeer' korter dan 24 uur in Duitsland blijven. Lees meer bij het Duitse ministerie van Gezondheid

Het testbewijs moet u digitaal inleveren bij uw Einreiseanmeldung en als daarom wordt gevraagd aan de bevoegde instanties tonen.

Uitzonderingen op de testplicht gelden voor:

Gevaccineerden en mensen met een bewijs van een doorgemaakte coronabesmetting (Update 18-1-2021: positieve test moet minstens 28 dagen geleden zijn en maximaal 90 dagen geleden)

Transportpersoneel onder voorwaarden en bepaalde regeringsdelegaties

Wie voor werk of studie de grens over moet, moet 2 keer per week testen

In Duitsland gelden minder strenge regels voor gevaccineerden en mensen die zijn hersteld van een coronabesmetting. Iemand geldt als gevaccineerd als diegene minstens twee weken geleden volledig is ingeënt met een door de EU goedgekeurd vaccin en die een geldig vaccinatiebewijs in het Engels, Duits, Frans, Spaans of Italiaans kunnen laten zien. Bekijk de Coronavirus-Einreiseverordnung.

Meer informatie over wat in Duitsland geldt als vaccinatie-, herstel- en testbewijs vindt u bij de FAQ's van het ministerie van Gezondheid en bij het Paul-Ehrlich-Institut (soorten vaccins en doses). De voorwaarden voor vaccinatie-, herstel- en testbewijzen worden soms gewijzigd. Zo heeft de Duitse vaccinatiecommissie StiKo in januari het vaccinatie-advies van het Janssen-vaccin aangepast. Wie zich heeft laten vaccineren met Johnson &Johnson, in Nederland bekend als Janssen, moet na minstens vier weken een tweede vaccinatie met een mRNA-vaccin zoals Moderna of Biontech/Pfizer krijgen. Pas een derde vaccinatie geldt als boostervaccinatie (Auffrischimpfung in het Duits). 

De internationale QR-code in de coronacheck-app wordt in Duitsland geaccepteerd. U kunt ook op coronacheck.nl een internationaal vaccinatiebewijs als pdf downloaden. Daarvoor moet u inloggen met uw Digi-D. Voor zover de redactie kan nagaan, wordt in Duitsland ook het Gele Boekje, het internationale vaccinatiepaspoort, geaccepteerd. 
Zie voor meer info ook Rijksoverheid.nl
Zie ook: Algemene info over Duitse reiswaarschuwingen 

Voor wie inreist in Duitsland uit een risicogebied: als het niet lukt om aan te melden via Einreiseanmeldung.de, kunt u ook een formulier uitprinten en invullen. Dit formulier is ook in het Engels beschikbaar. U moet dit op verzoek tonen aan de autoriteiten als u daarom wordt gevraagd.

Deelstaten kunnen aanvullende coronamaatregelen nemen. Zo vragen in Duitsland hotels, bungalowparken of restaurants om een vaccinatie- of herstelbewijs. De coronaregels kunnen per regio verschillen. Lees hieronder over de reisregels van de verschillende deelstaten

Houdt u er rekening mee dat in Duitsland medische mondkapjes verplicht zijn in winkels en in het openbaar vervoer. Een mondkapjesplicht kan soms ook gelden in andere publieke ruimtes en in drukke gebieden ook op straat. In sommige deelstaten zijn alleen nog FFP2-mondkapjes toegestaan. Sinds 24 november 2021 geldt de 3G-regel in Duitsland in het openbaar vervoer: reizigers moeten kunnen aantonen dat ze zijn gevaccineerd, genezen of getest. Sinds begin december 2021 geldt in Duitsland een 2G-beleid voor de detailhandel, cultuur- en sportevenementen. Ongevaccineerden zonder herstelbewijs kunnen meestal alleen bij essentiële winkels naar binnen. Sinds januari 2022 geldt voor de horeca 2G+, dan moeten gevaccineerden en genezenen een negatieve test of het bewijs van een booster laten zien. Deze regels zijn door de centrale overheid en de deelstaten besloten, maar de deelstaten voeren ze in. Het kan daarom per deelstaat verschillen per wanneer de regels gelden. Ook kunnen deelstaten ervoor kiezen strengere regels in te voeren, bijvoorbeeld 2G+ uit te breiden. Controleert u voor u naar Duitsland reist wat geldt in de deelstaat die u bezoekt. Lees meer over de Duitse coronabeperkingen
De boetes voor overtredingen van de Duitse coronaregels kunnen hoog zijn. Zie voor een overzicht van de boetes, ook per deelstaat: Bußgeldkatalog.org 

Duitsland controleert reizigers steekproefsgewijs in het grensgebied en ook op bijvoorbeeld parkeerplaatsen. Ook in Duitsland zelf kunt u worden gecontroleerd. 

Welke reisregels gelden voor Nederland?

Nederland heeft het reisadvies voor Duitsland bijgesteld naar kleurcode geel (het was sinds 6 juli groen). Dat betekent dat reizigers uit Duitsland sinds maandag 6 september 2021 in Nederland een coronabewijs moeten kunnen laten zien: een vaccinatiebewijs, een negatief testbewijs of een herstelbewijs. Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen zonder een coronabewijs naar Nederland terugreizen. Reizigers die met het vliegtuig naar Nederland komen, moeten een gezondheidsverklaring invullen en bij zich houden. Lees het reisadvies voor Duitsland op nederlandwereldwijd.nl
Voor de grensstreek gelden uitzonderingen: mensen die minder dan 12 uur in Duitsland zijn geweest en mensen die vanuit Duitsland minder dan 12 uur in Nederland blijven, hebben geen coronabewijs nodig (reizigers die met het vliegtuig arriveren moeten wel altijd een gezondheidsverklaring invullen). Ook grenswerkers, grensscholieren en grensstudenten hebben geen negatieve testuitslag, vaccinatie- of herstelbewijs nodig voor inreizen in Nederland. Zij moeten wel kunnen aantonen dat ze onder die categorie vallen. Lees meer over coronamaatregelen en reizen in de grensstreek
Lees meer over de Nederlandse kleurcodes
 
Zie ter voorbereiding ook de checklist bij terugreizen naar Nederland 
Zie ook: Rijksoverheid.nl
Voor vragen over het Nederlandse reisadvies kunt u bellen met (+31) 247 247 247. U kunt ook mailen of appen met het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Welke reisregels gelden in de verschillende deelstaten?

De deelstaten bepalen voor een groot deel hun eigen coronaregels. Daarom kan per deelstaat verschillen wat voor reizigers uit (hoog)risicogebieden is toegestaan. In onderstaand overzicht vindt u de regels per deelstaat:  

Reisinformatie per deelstaat:

Baden-Württemberg:
Overzicht corona-info

Nedersaksen:
Overzicht corona-info

Beieren:
Overzicht corona-info

Noordrijn-Westfalen
Overzicht corona-info

Berlijn:
Overzicht corona-info

Rijnland-Palts
Overzicht corona-info

Brandenburg:
Overzicht corona-info

Saarland:
Overzicht corona-info

Bremen:
Overzicht corona-info

Saksen:
Overzicht corona-info

Hamburg:
Overzicht corona-info

Saksen-Anhalt:
Overzicht corona-info

Hessen:
Overzicht corona-info

Sleeswijk-Holstein:
Overzicht corona-info

Mecklenburg-Voorpommeren
Overzicht corona-info

Thüringen:
Overzicht corona-info

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een overzicht van de reisregelingen per deelstaat vindt u ook op de website van de Bundesregierung

Bij specifieke vragen over mogelijkheden en uitzonderingen in de verschillende deelstaten kunt u het best contact opnemen met de betreffende deelstaat, gemeente of met het plaatselijke Gesundheitsamt (het Duitse equivalent van de GGD). Zij kunnen in bepaalde omstandigheden extra uitzonderingen verlenen. Zie hier voor adressen en info van de Gesundheitsämter. Het RKI heeft een handige tool waarmee u op basis van postcode of plaatsnaam de gegevens van het Gesundheitsamt kunt zoeken. 

Waar vind ik de Nederlandse en Duitse reisadviezen voor andere landen?

Reisadviezen per land vindt u op Nederland wereldwijd (website van alle Nederlandse ambassades wereldwijd) en op de website van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken. De informatie op deze websites wordt steeds geactualiseerd.

Let op: Duitsland hanteert strengere regels voor reizigers uit landen met veel virusmutaties en met veel coronabesmettingen (Hochinzidenzgebiete). Het is vlieg-, bus- boot- en treinmaatschappijen niet toegestaan passagiers uit virusvariantengebieden naar Duitsland te brengen. Wel zijn er uitzonderingen, bijvoorbeeld voor inwoners van Duitsland en voor transit- en goederenverkeer. De quarantainemaatregelen voor reizigers uit deze landen zijn ook strenger. Lees meer 

Welke coronamaatregelen gelden in Duitsland?

In Duitsland steeg het aantal besmettingen in het najaar van 2021 tot recordhoogtes. Daarom zijn strengere maatregelen ingevoerd. Zo moeten reizigers in het openbaar vervoer sinds 24 november 2021 kunnen aantonen dat ze gevaccineeerd, genezen of getest zijn, de 3G-regel. Die geldt voor iedereen die ouder is dan 6 jaar. De test mag een sneltest van max. 24 uur oud zijn, of een pcr-test van max. 48 uur oud.

Sinds begin december 2021 geldt in Duitsland een 2G-beleid voor de detailhandel, culturele en sportevenemtnen. Ongevaccineerden en mensen zonder herstelbewijs kunnen meestal alleen nog bij essentiële winkels naar binnen. Uitzonderingen op 2G gelden voor mensen die niet gevaccineerd kunnen worden of voor wie nog geen algemeen vaccinatie-advies geldt. Sinds januari 2022 geldt voor de horeca 2G+, dan moeten gevaccineerden en genezenen een negatieve test of het bewijs van een booster laten zien. Deze regels zijn door de centrale overheid en de deelstaten besloten, maar de deelstaten voeren ze in. Het kan daarom per deelstaat verschillen per wanneer de regels gelden. Ook kunnen deelstaten ervoor kiezen strengere regels in te voeren, bijvoorbeeld 2G+ uit te breiden. Controleert u voor u naar Duitsland reist wat geldt in de deelstaat die u bezoekt. Lees meer over de Duitse coronabeperkingen 

Bekijk in het deelstaat-overzicht welke regels waar gelden.

In Duitsland moeten mensen die niet tot het hetzelfde huishouden behoren 1,5 meter afstand tot elkaar houden. In winkels, publieke ruimten en in het openbaar vervoer zijn medische mondkapjes, soms ook FFP2-maskers, verplicht. Dit worden ook wel de AHA-regels genoemd: Abstand (1,5 meter afstand) - Hygiene (handen wassen) - Alltagsmasken (mondkapjes). Verschillende deelstaten en steden hebben de kerstmarkten afgezegd. U kunt het best in de stad of deelstaat die u wilt bezoeken, nagaan wat daar geldt. 

Waar vind ik informatie over het coronavirus, de verspreiding ervan en het vaccinatie-programma in Duitsland?

Het Robert Koch Institut - het Duitse RIVM - geeft dagelijks updates, ook in het Engels, over de stand van zaken rond het coronavirus in Duitsland. Ook geeft het RKI informatie over het aantal besmettingen in Duitsland (per regio), als tabel en als kaart. Leest u ook de FAQs van het RKI.
De Amerikaanse Johns Hopkins University (JHU) houdt wereldwijde coronacijfers bij. De getallen voor Duitsland zijn daar steeds iets hoger dan bij het RKI omdat de JHU ook gevallen meetelt die bekend zijn bij lokale of regionale autoriteiten, maar nog niet aan het RKI zijn doorgegeven. Bekijk de cijfers van de JHU

Duitsland is op 26 december 2020 begonnen met vaccineren. De uitvoering van het inentingsprogramma ligt in handen van de deelstaten, die daarvoor speciale vaccinatiecentra hebben ingericht. Ook zijn er ambulante teams die bijvoorbeeld bewoners van verpleeghuizen vaccineren. Het inenten gebeurt op vrijwillige basis en is gratis, ongeacht hoe iemand verzekerd is. Lees meer over het Duitse vaccinatiebeleid in de FAQs op bundesregierung.de
Bekijk hoeveel mensen in Duitsland zijn ingeënt op het Duitse vaccinatie-dashboard en bij het Robert Koch Institut (RKI)

Hoe is het corona-crisisbeleid in Duitsland georganiseerd?

Het Duitse beleid is erop gericht verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk in te dammen om te voorkomen dat het gezondheidssysteem overbelast raakt. In een tv-toespraak aan het begin van de pandemie, in maart 2020 noemde kanselier Merkel de coronacrisis de grootste uitdaging sinds de Tweede Wereldoorlog en riep de Duitsers op tot discipline en solidariteit. Bekijk de toespraak

In Duitsland bepalen de deelstaten in belangrijke mate hun eigen gezondheidsbeleid. De bondsregering kan maatregelen daarom niet zomaar opleggen, maar is van hun medewerking afhankelijk. Daarom verschilt het beleid met het sluiten van scholen, theaters, musea, cafés, sportclubs, restaurants etc. en het afgelasten van evenementen vaak per deelstaat. Dat geldt ook voor de uitvoering en de handhaving van de landelijk afgesproken maatregelen.  

De Duitse corona-maatregelen worden genomen op basis van het Infektionsschutzgesetz, een wet die de deelstaten en de centrale Duitse overheid extra bevoegdheden geeft om infectieziekten en de verspreiding ervan tegen te gaan. Op 27 maart 2020 stelde het Duitse parlement een epidemische Lage von nationaler Tragweite vast - ook Epidemie-Fall genoemd - een soort noodtoestand ten tijde van een epidemie. Die geeft het ministerie van Gezondheid tijdelijk meer bevoegdheden om maatregelen te nemen, die dan ook in alle deelstaten gelden. De Epidemie-Fall is op 25 november 2021 afgelopen. Daarom is het Infektionsschutzgesetz in november 2021 aangepast, om de belangrijkste coronamaatregelen van een nieuwe wettelijke basis te voorzien. Eerder al werd de wet in november 2020 en in april 2021 aangepast om strengere maatregelen landelijk te kunnen invoeren.

Tijdens de eerste golf, in het voorjaar van 2020, is Duitsland uitgebreid op het virus gaan testen. Er werden veel laagdrempelige testlocaties ingericht. Iedereen die besmet was met het virus moest twee weken in quarantaine. Het is in Duitsland strafbaar als je je niet aan de quarantaineregels houdt. De Gesundheitsämter - de Duitse GGD’en - wisten de eerste maanden het contactonderzoek verrassend snel op te schalen. Zogenoemde containment-scouts gingen na met wie geïnfecteerden contact hadden gehad, zodat ook die mensen in quarantaine konden. De Corona-Warn-App, die op 16 juni 2020 werd gelanceerd, ondersteunt het contactonderzoek.

Tijdens de tweede en de derde coronagolf, die in het najaar van 2020 en het begin van 2021 kwamen, raakte Duitsland de controle op het aantal besmettingen kwijt. Het bron- en contactonderzoek werd opgegeven, het aantal tests raakte uitgeput. Met nieuwe lockdowns probeerde Duitsland weer grip op het virus te krijgen. Omdat steeds meer mensen waren gevaccineerd en er veel met sneltests werd getest, daalde het aantal besmettingen in Duitsland in het voorjaar van 2021 flink en werden steeds meer versoepelingen mogelijk. Sinds het najaar van 2021 zijn de besmettingscijfers weer flink gestegen en in deze vierde golf zijn strengere maatregelen weer van kracht (zie hierboven)

Waar vind ik als ondernemer of grenspendelaar informatie?

Bent u ondernemer en wilt u meer informatie over de situatie voor bedrijven in Duitsland, zie dan ook de website van de Deutsche Industrie und Handelskammertag DIHK. De Duits-Nederlandse Kamer van Koophandel heeft informatie over de situatie in Nederland voor Duitse ondernemers op een rij gezet.

Informatie voor grenspendelaars vindt u op de website grenzinfo.eu, gespecificeerd voor Nederland, Duitsland en België. Op deze site kunt u ook een pendelkaart (Pendlerbescheinigung) van de Duitse federale politie downloaden. Hebt u als ondernemer een opdracht in Duitsland of begint u met een opdracht in Duitsland, dan geeft Nedubex hierover advies. 

Vragen

De redactie kan niet alle vragen beantwoorden. Heeft u een vraag? Controleer of het antwoord op deze pagina te vinden is. Zo niet, dan kunt u het best nagaan wat in uw geval geldt bij de betreffende deelstaat of het Gesundheitsamt van de plaats in Duitsland die u wil bezoeken. Gedetailleerde vragen over de Duitse coronamaatregelen kunnen alleen door de betreffende deelstaten of lokale overheden worden beantwoord.

Reacties

Inge - 23 januari 2022 21:47

Wij vliegen met 2 kinderen, leeftijd 8 en 10, via keulen naar gran canaria. Beiden geboosterd, kinderen niet gevaccineerd. We zijn enkel in Duitsland voor vertrek en terugkomst op de luchthaven. Geldt voor de kinderen een testplicht?

Reageer
Jaap - 23 januari 2022 18:53

Met welke app controleren de duitsers de coronacheck app? Net een week de booster gehad, qr code is zichtbaar, maar geldt die dan ook al? Dus wil het zelf even controleren met de checkapp.

Reageer
Evy - 23 januari 2022 13:01

Hallo, wij zitten nu in spanje en vliegen maandag terug naar duitsland. Hier vertrekken wij meteen weer met de auto naar nederland. Weet iemand welke formulieren je moet invullen voor de aankomst in duitsland?

Reageer
Bianca - 22 januari 2022 12:06

Mijn zoon is in juni 2021 gevaccineerd met janssen
Moet hij nu een extra vaccinatie in Duitsland of is een boosterprik voldoende
Dus
Janssen + vaccinatie + boosterprik
Of janssen + boosterprik
Ik snap het niet meer

Reageer
Pim - 21 januari 2022 21:00

Ik vlieg vanaf Düsseldorf naar Dubai. Voor Dubai moet ik een pcr test hebben die Max 72 uur voor vertrek is afgenomen. Ik ben niet gevaccineerd dus moet voor mijn reis vanuit nl naar Düsseldorf AirPort ook een Corona test hebben. Kan ik 1 pcr test resultaat gebruiken voor zowel de auto rit van nl naar Duitsland en de vlucht naar Dubai die ik in NL afneem? Of moet mijn pcr test voor de vlucht in Duitsland zijn afgenomen omdat ik vanuit daar vlieg?

Reageer
Gravendeel - 21 januari 2022 18:17

Onze kinderen hebben een Janssen vaccinatie gehad.
Hoe is de regel dan met de 2G+ regel ?
Ze hebben ook een booster gehad.

Reageer
Simon - 21 januari 2022 17:28

Geldt de testeis voor 1 Janssen plus booster ook bij wegrestaurants op doorreis of is men langs de snelweg minder streng?

Reageer
Coen - Enschede - 21 januari 2022 12:22

Is lees ergens dat je als ongevaccineerde maar kerngezonde mens alleen met een test Duitsland in kunt. Buiten dat dit niet gebeurt (tanken, boodschappen e.d.) en niet te controleren is door Schengen namelijk open ONBEWAAKTE grenzen natuurlijk waanzin dat juist dit land zo ver is afgezakt. We praten over een griepvirus met een mortaliteitspercentage van 0.15% weet je nog wel. De corona luchtbel gaat knappen.

Reageer
Eelco - 21 januari 2022 12:13

Vraag: Als je op doorreis bent en minder dan 24 uur in Duitsland bent, dan geldt geen quarantaineplicht. In februari willen wij naar Oostenrijk en een overnachting maken in Munchen. Hoe meet men de duur dat je daadwerkelijk in Duitsland aanwezig bent? Met andere woorden hoe controleert men dit?

Reageer
Coen - Enschede Eelco - 21 januari 2022 12:41

Ik ben niet de redactie. Maar ze kunnen dit niet controleren Ze mogen niet controleren door Schengen. Bi Da tis het hele punt. Tenzij je wordt staande gehouden cq de klos bent met een parkeer controle wat ze in Duitsland weleens willen doen. Maar die kans is erg klein.

William - 20 januari 2022 15:28

Wij willen in februari naar duitsland. Maar dit zal helaas niet doorgaan aangezien ons kind anders in quarantaine moet. Hoe groot is de kans dat er eerdaags een versoepeling komt? Of wanneer worden de regels weer aangepast? Heel de EU is inmiddels hoog risico

Reageer
Keejee William - 23 januari 2022 09:25

Exact hetzelfde probleem hier.
Ook begin maart vakantie in Sauerland geboekt met onze dochter die nu 1 vaccinatie gehad heeft.
Met versoepelingen zouden we kunnen gaan. Als het beleid niet verandert moeten we cancelen.

Jan S. William - 22 januari 2022 08:08

Deze vraag staat bij mij ook open. Wij hebben een vakantie geboekt ( eerste week maart ) met 3 kinderen. De kinderen hebben eerste vaccinatie dan gehad maar nog geen volledige bescherming.

Wanneer kunnen we een ( eventuele ) aanpassing verwachten?

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.

Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen zeer snel oplopen in Duitsland, leek de politiek ietwat verlamd. Maar deze week kwam een nieuwe wet en nieuwe maatregelen.

Lees meer

2G, 3G, Krankenhausampel: Coronaproeftuin Duitsland

2G, 3G, Krankenhausampel: Coronaproeftuin Duitsland

In Duitsland verschillen de coronamaatregelen per deelstaat, toch zit er systeem in. Enkele voorbeelden.

Lees meer

2G als alternatief voor de lockdown

2G als alternatief voor de lockdown

Na Hamburg voeren steeds meer deelstaten versoepelingen door waar alleen gevaccineerden en genezenen van kunnen profiteren.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger