Frankfurt
De rijkste stad van Europa
Achtergrond - 23 mei 2006
Vanwege zijn imposante skyline wordt Frankfurt am Main wel ‘Mainhatten’ genoemd. Als financieel centrum heeft Frankfurt naam gemaakt. Maar de stad is meer dan dat.
Die typische vierkante worstjes met rooksmaak komen er vandaan, Anne Frank werd er geboren. Frankfurt is de thuisbasis van de vooraanstaande Frankfurter Allgemeine Zeitung en van persbureau Reuters. De jaarbeurs van Frankfurt is de oudste ter wereld en vooral beroemd vanwege de Buchmesse, de jaarlijkse internationale uitgeversbeurs. Daarnaast vormt Frankfurt het hart van voetballend Duitsland. Hier, op het balkon van 'der Römer' (het raadhuis), worden de winnaars gehuldigd, hier zetelt de organisatie van het WK.
Al in de middeleeuwen ontwikkelde Frankfurt zich tot een van de belangrijkste handels- en verkeersknooppunten van Europa. Tegenwoordig biedt Frankfurt residentie aan ruim 350 Duitse en internationale banken. Zo kan het dat een derde van de Frankfurters geen Duits paspoort heeft en er dagelijks meer forensen uit de omgeving de stad binnenkomen dan de stad inwoners heeft. Slechts één procent van de bevolking leeft binnen de voormalige stadsmuren. Het vliegveld ontvangt jaarlijks meer dan 45 miljoen passagiers. Met 600 duizend arbeidsplaatsen heeft de stad de grootste arbeidsdichtheid van Europa en daarbij is Frankfurt afgaande op het BNP per hoofd van de bevolking ook nog eens de rijkste stad van Europa.
In de binnenstad van Frankfurt heerst architectonische chaos. Van de oude stadskern is maar weinig over: van de vierduizend authentieke vakwerkhuisjes staat er nog eentje overeind.
Sinds de oorlog wordt het stadsbeeld van Frankfurt gedomineerd door wolkenkrabbers. Was in 1950 de Kaiserdom met zijn 96 meter nog het hoogste gebouw, in de huidige wedloop troeven architecten elkaar af met gebouwen van meer dan driehonderd meter hoog. Na de oorlog vestigde het hoofdkwartier van de Amerikaanse bezettingsmacht zich in Frankfurt. Op een haar na verloor Frankfurt van Bonn in de strijd om de hoofdstad.
Naast een economische kant heeft Frankfurt ook een intellectueel profiel. Goethe bracht een groot deel van zijn leven door in Weimar, maar werd in Frankfurt geboren en schreef hier onder andere het beroemde ‘Die Leiden des jungen Werthers’. Verder is Frankfurt bekend vanwege de Frankfurter Schule, de filosofische school van Max Horkheimer en Theodor Adorno, wier kritische theorie in de jaren dertig en veertig zeer omstreden was en door de generatie '68 verder werd ontwikkeld. Hiertoe behoorde ook de jonge Joschka Fischer, die in Frankfurt politiek actief was. In 1975 schreef Rainer Werner Fassbinder zijn theaterstuk ‘Der Müll, die Stadt und der Tod’. Hierin maakt hij korte metten met het corrupte samenspel tussen gemeentebestuur en ‘vastgoedhaaien’ in Frankfurt.
Reacties